12.07.2010. / 17:19

Autor: Hina

Napokon slobodan: Švicarska neće izručiti Romana Polanskog

Ministrica pravosuđa i policije Eveline Widmer-Schlumpf je kazala kako se odlučila protiv izručenja zbog mogućih tehničkih pogrešaka u ekstradicijskom zahtjevu SAD-a, ali i zato što je redatelj godinama dolazio u Švicarsku u dobroj vjeri

Roman PolanskiRoman PolanskiŠvicarska je odbila izručiti francusko-poljskog redatelja Romana Polanskog SAD-u kojeg tamošnje vlasti traže zbog seksualnog odnosa s djevojčicom koja je 1977. imala samo 13 godina, objavila je u ponedjeljak švicarska vlada.

Redatelj "Pijanista", uhićen na temelju međunarodne tjeralice 26. rujna prošle godine prilikom posjeta Zuerichu, gdje se održavao međunarodni filmski festival.

"Neće biti izručen SAD-u i mjere ograničenja kretanja su ukinute", izjavila je ministrica pravosuđa i policije Eveline Widmer-Schlumpf.

Ona je kazala kako se odlučila protiv izručenja zbog mogućih tehničkih pogrešaka u ekstradicijskom zahtjevu SAD-a, ali i zato što je Polanski godinama dolazio u Švicarsku u dobroj vjeri.

"On je slobodan od danas u 11.30", rekla je ona na konferenciji za novinare u švicarskom glavnom gradu Bernu.

"Može ići u Francusku ili Poljsku, bilo kamo gdje neće biti uhićen", rekla je ona.

O odluci su obaviješteni odvjetnik Romana Polanskog, te američki, francuski i poljski veleposlanici.

Taj 76-godišnji redatelj je u prosincu pušten uz kauciju od 4,5 milijuna švicarskih franaka, ali mu je kretanje bilo ograničeno. Nosio je elektronsku narukvicu i boravio je u svojoj kući u Gstaadu.

Vezane vijesti

Polanski proglašen najboljim redateljem na Europskim filmskim nagradama

Polanski proglašen najboljim redateljem na Europskim filmskim nagradama

Roman Polanski u subotu je u estonskoj prijestolnici Tallinnu osvojio Europsku filmsku nagradu za režiju dok su nagrade za najboljeg glumca i glumicu… Više

Komentari

registracija
30/5/10

Heli, 13.07.10. 03:02

Trebalo ga je izruciti.Svako za nedjela treba biti kaznjen pa tako i on.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika