Objavljeno u Nacionalu br. 765, 2010-07-13

Autor: Berislav Jelinić

SUKOB MINISTARSTVA UNUTARNJIH POSLOVA i DORH-a

Karamarko pritišće Bajića da napravi reviziju slučajeva protiv SDP-ovaca

Visoki policijski izvori smatraju da bi Bajić trebao provjeriti rad lokalnih državnih odvjetništava i ukloniti kadrove podložne političkim utjecajima

TOMISLAV KARAMARKO
nezadovoljan je radom
državnih odvjetništava u
Velikoj Gorici i KoprivniciTOMISLAV KARAMARKO nezadovoljan je radom državnih odvjetništava u Velikoj Gorici i KoprivniciRavnatelj policije Oliver Grbić poslao je 8. srpnja neuobičajeno pismo glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću i zatražio od njega da preispita postupanje državnih odvjetništava u Koprivnici i Velikoj Gorici, zato što je policija nezadovoljna rješenjima kojima su odbačene kaznene prijave u slučajevima kaznenog progona protiv koprivničkog gradonačelnika Zvonimira Mršića i bivšeg velikogoričkog gradonačelnika Tonina Picule. To pismo otkriva prvu krizu u odnosima između policije i Državnog odvjetništva, kakvih dosad nije bilo za vrijeme mandata Mladena Bajića na toj funkciji.

Grbić je u tom pismu iznio primjedbe policije na te odluke Županijskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici i Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici. Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko prošlog je tjedna javno reagirao na te odluke, posebno napadajući koprivničko državno odvjetništvo da je tamošnja tužiteljica oslobodila Mršića jer joj je zaposlio kćer i muža. U Grbićevu pismu policija je obrazložila s čime se ne slaže u tim odlukama. Visoki policijski izvori dali su Nacionalu na uvid sadržaj rješenja lokalnih tužitelja u spornim slučajevima. Dio pisma tiče se odluke koprivničkog državnog odvjetništva u slučaju prodaje Podravkina odmarališta u Pirovcu, koje je Gradu Koprivnici prodano još u ožujku 2001. višestruko ispod realne cijene.

Ono je trebalo kasnije poslužiti za odmor radnika Podravke i obitelji lokalnih ratnih invalida, pa se time opravdavala odluka o niskoj prodajnoj cijeni. Međutim, kasnije se taj ugovor mijenjao kako bi se omogućilo da se opet ispod cijene to odmaralište preproda privatnoj tvrtki GB gradnja. Taj je slučaj policija počela obrađivati koncem prošle godine kad je otvorena velika afera u vezi s mogućim nezakonitostima počinjenima u Podravci. Kriminalistička istraga u tom slučaju provedena je na temelju zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Koprivnici od 27. listopada 2009. O tome se policija konzultirala sa županijskom državnom odvjetnicom Irmom Bagarić 6. studenoga 2009. Sastanak je održan u koprivničkoj policiji. Konzultacije o tom slučaju održane su i u Uskoku 12. studenoga 2009., kad su bili prisutni ravnatelj Uskoka Dinko Cvitan i njegovi zamjenici.

Na koncu, 26. siječnja 2010. održao se i koordinativni sastanak na razini Državnog odvjetništva, gdje je sudjelovao i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Grbić je Bajića u pismu podsjetio da je i on bio na tom sastanku, te da su se ondje dogovorili o sadržaju kaznene prijave, kao i o kvalifikacijama kaznenih djela koja će se počiniteljima staviti na teret. Unatoč svemu tome prijava je na koncu odbačena, a da Državno odvjetništvo nije zatražilo otvaranje istrage. Na sličan se način koprivničko državno odvjetništvo ponijelo i u još tri slučaja u kojima je lokalna policija zatražila kazneni progon zbog nezakonitosti u koje su bile uključene neke gradske tvrtke i lokalne vlasti. To je opet iskoristio vrh SDP-a kako bi napao Karamarka tvrdnjama da koristi svoju funkciju radi političkog progona esdepeovaca. Zbog opisanih slučajeva ovog tjedna trebali bi se sastati Tomislav Karamarko i Mladen Bajić, koji dosad ovaj slučaj nije komentirao.

Visoki policijski izvori smatraju da bi Bajić trebao provjeriti rad lokalnih državnih odvjetništava i ukloniti kadrove podložne političkim utjecajima. Policijski izvori smatraju da Bajić to nije napravio na nižim razinama državnog odvjetništva te da to sada može ugroziti inače dobre odnose policije i državnog odvjetništva u cjelini.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 13.07.10. 10:02

Jednostavno ko opanak! Bajić važe jel se boji smjene vlasti. I šta kad ovi koje sad istražuje dođu na vlast?


registracija
8/7/09

bankar, 13.07.10. 11:12

ovaj karamarko je puko skroz na skroz


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika