13.07.2010. / 23:53

Autor: Ana Smrečki, Hina

Ministar Šuker nimalo optimističan: Ovisno o deficitu moguće novo zaduženje

Iako ne očekuje da će naša zemlja tako skoro izaći iz krize, smatra da će vladine mjere gospodarskog oporavka dati rezultate već iduće godine. Poručuje da ćemo uz strukturne reforme i smanjenje rashoda bezbolnije izaći iz krize

Ministar Šuker ponavlja da su bolni rezovi u budućnosti neizbježniMinistar Šuker ponavlja da su bolni rezovi u budućnosti neizbježniNakon što je iz Banskih dvora stigla vijest da se Hrvatska dodatno zadužila na inozemnom tržištu, pojedini mediji bacili su se u računice. Prema njima svaki stalno zaposleni Hrvat danas je dužan više od 9 tisuća kuna, a crne prognoze govore da ćemo teško vraćati kredite, budući da smo u goroj situaciji nego Grčka.

Našeg ministra Šukera to nimalo ne zabrinjava. Za HRT poručuje da se prema Zakonu o izvršenju državnog proračuna ove godine možemo zadužiti više od 20 milijardi kuna. Pesimistima poručuje da prouče svjetske financijske tjednike, u kojima Hrvatska vrlo dobro kotira.

Rebalans na jesen

Najavio je rebalans proračuna u kolovozu ili rujnu, otkrivši da će se ovisno o deficitu razmišljati o novom mogućem zaduživanju. Pritom pojašnjava da će ovogodišnji deficit ovisiti o prihodovnoj strani, o utjecaju gospodarske stagnacije na prihode i o tome koliko će prihodi podbaciti u odnosu prema planiranima.

Požalio se Šuker i na aktualnu potrošnju, strukturu proračuna i deficit, poručivši da ćemo se morati zaduživati ili prodavati obiteljsko srebro sve dok se stvari ne počnu mijenjati. Ponovno nije želio govoriti o najavljenim bolnim rezovima, naglasivši da se o tome još razgovara, a li da su oni neizbježni.

MMF bi srezao sva prava

Iako ne očekuje da će naša zemlja tako skoro izaći iz krize, smatra da će vladine mjere gospodarskog oporavka dati rezultate već iduće godine. Poručuje da ćemo uz strukturne reforme i smanjenje rashoda bezbolnije izaći iz krize. Na ocjene pojedinih stručnjaka, ali i političara da bi nam danas bilo lakše da smo tražili pomoć MMF-a, Šuker je još jednom ponovio da bi njihov anganžman značio smanjenje svih prava..

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika