16.07.2010. / 21:58

Autor: Ana Smrečki, Hina

Slučaj Varšavska: Aktivisti se mirno razišli, danas u 19 sati novi prosvjed

Nakon što su se mirno razišli, novi prosvjed najavili su za sutra za 19 sati. Pozvali su građane da sa sobom povedu barem deset svojih prijatelja

Foto: Robert Anic/PixsellFoto: Robert Anic/PixsellNi nesnosne vrućine u gradu Zagrebu nisu spriječile aktiviste da se okupe u mirnom prosvjedu. Kako su i najavili, sve je počelo u 18 sati ispred SDP-a, a nakon Iblerovog trga su krenuli pred HDZ. Prilaz na Trg žrtava fašizma nije bio moguć, dok je s druge strane SDP-ov čelnik Zoran Milanović želio primiti aktiviste na razgovor. Oni su to odbili, poručivši im da neće na njima sakupljati jeftine političke bodove.

Na prosvjedu se okupilo oko 2 tisuće ljudi, a najveći dojam ostavila je glumica Urša Raukar koja je vrlo emotivno, pa čak i na rubu plača doživjela cijelu situaciju. Nakon što su obišli zgrade u kojima 'stanjuju' najvažnije političke stranke u gradu i državi, prosvjednici su se kao jedan složili da idu u Varšavsku.

'Ne damo Varšavsku'

Uz vrlo jasne poruke 'Ne damo Varšavsku', 'Ostavke' i 'Mafija' aktivisti su blokirali promet na zelenom valu, pa je policija morala preusmjeravati automobile. Neki mediji najavljivali su nova uhićenja, a u pripremi su navodno bile i policijske marice. Prosvjednicima je poručeno da mogu mirno nastaviti s aktivnostima, te da oni koji ne prave probleme neće biti uhićeni.

Aktivisti su se preko Masarykove i Gundulićeve ponovno pokušali probiti do Varšavske, no bezuspješno. Nadaju se da će više sreće imati sutra za kada planiraju blokirati kamione koji tamo već rade punom parom. Nakon što su se mirno razišli, novi prosvjed najavili su za sutra za 19 sati. Pozvali su građane da sa sobom povedu barem deset svojih prijatelja. Aktivisti poručuju da ovo nije kraj, da je Varšavska danas cijela Hrvatska, te da će zapamtiti dan kada su taknuli u Varšavsku.

Hoće li se odazvati ministrica i načelnik?

Bijesne građane ne brine ni najnovija odluka Upravnog suda kojom je lokacijska dozvala Tome Horvatinčića za Varšavsku ulicu postala pravomoćna. Čini se kako su vlasti u Zagrebu konačno shvatile da stvari izmiču kontroli, pa je za utorak sazvana izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine. Predsjednik Boris Šprem pozvao je i ministricu Matulović- Dropulić, te načelnika zagrebačke Policijske uprave Tomislava Buterina.

Hoće li se odazvati, nije poznato, no Šprem je potvrdio za HRT da je oko 90 posto gradskih zastupnika potvrdilo dolazak na izvanrednu sjednicu o slučaju Varšavska. Opovrgnuo je tvrdnje premijerke Kosor da o ovom pitanju treba razgovarati sa SDP-ovim zastupnicima. Podsjeća da su upravo HDZ-ovi birači spasili Bandića i donošenja projekta Cvjetni.

Gdje je nestao čovjek?

A zagrebačkog gradonačelnika ni na vidiku. 'Neka svatko radi svoj posao', poručio je usput. Iako do Varšavske nije potegnuo, jutros je bio dosta blizu. Naime, otvorio je 7. Dane hrvatskih kupina. Očekivano, Bandić nije bio raspoložen za razgovor s novinarima. Prosvjednici čini se o njemu više ni ne razmišljaju, štoviše jasno poručuju da je on za njih samo fikus.

Vezane vijesti

'Bandić ne poštuje zakon'

'Bandić ne poštuje zakon'

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić optužio je danas zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da krši zakon jer je odobrio,… Više

Komentari

registracija
8/8/09

tovar62, 17.07.10. 00:10

Aktivisti,neradnici Jugoslavencine neka obidu mallo Metropole po Evropi I svitu ,na prisilni rad sa njima da odzelene,,,,,,,


registracija
28/12/09

slave4you, 17.07.10. 01:50

....koja je to glupost......a ja mislio da imamo toliko nezaposlenih,a ti ljudi se bave tudjim gacama......


registracija
8/8/09

tovar62, 17.07.10. 03:36

Bave se tumid gacama jer im ocevi nisu nitsta radili za vrjeme marsala Tita,na Goli took s njima neka ga pozelene,,,,,


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika