19.07.2010. / 13:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Zagrebački HNS: Policija u Varšavskoj je reagirala neprimjereno i represivno

HNS-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alenka Košiša Čičin-Šain i Jozo Radoš danas su postupanje policije prema prosvjednicima u Varšavskoj označili neprimjerenim i represivnim.

Alenka Košiša Čičin-ŠainAlenka Košiša Čičin-ŠainHNS-ovi zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Alenka Košiša Čičin-Šain i Jozo Radoš danas su postupanje policije prema prosvjednicima u Varšavskoj označili neprimjerenim i represivnim.

"Postupanje države u nedavnim prosvjedima potpuno je neprimjereno, represivno, i upotreba sila u izmještanju mirnih prosvjednika u policijska vozila ostavila je na van dojam represivne države. Prosvjednici su bili mirni i pružanje zaštite moglo se obaviti i bez fizičkih kontakata", poručuju Čičin-Šain i Radoš u priopćenju.

Naglašavaju da se HNS od samog početka protivio gradnji na Cvjetnom trgu kakva je zamišljena, da je njihova stranka bila prva i jedina koja je svoje negodovanje izrazila na nekoliko konferencija za novinare te prikupljanjem potpisa. Ističu da u "slučaju Varšavska" nije riječ samo o tome jesu li procedure provedene prema zakonima, već i tome da su prosvjedi i višegodišnji otpor prema tom projektu "izraz volje građana protiv bahatog i arogantnog vođenja i upravljanja gradom u cjelini".

"Gradska politika se toliko osilila da ni najmanje ne uvažava želje i interese građana koji su svoje neslaganje s ovom devastacijom centra grada, kojom se uostalom i narušava gradski identitet, iskazali sa 54 tisuće potpisa i nizom skupova koje su organizirali Pravo na grad i Zelena akcija", kažu HNS-ovci.

Napominju da se na prosvjednim skupovima okupljalo između četiri i pet tisuća građana, te da bi svakoj uljuđenoj gradskoj upravi to trebala biti jasna poruka da s građanima treba uspostaviti dijalog, "a ne voditi netransparentne procedure samo u interesu kapitala i pojedinca".

Da zakonska procedura oko tog projekta nije ispoštovana Čičin-Šain i Radoš vide u tome da je Cvjetni prolaz, kažu, bio zamišljen kao prolaz između Preradovićevog trga i Gundulićeve, te da je promjenu doživio tek kada investitor ni nakon više godina nije uspio riješiti imovinsko-pravne odnose na Stomatološkom fakultetu.

Ističu i da projekt nije rješavan kao jedinstvena funkcionalno tehnička cjelina jer su odvojeno rađene dozvole za stambeno poslovnu zgradu sa garažama (investitor Hoto grupa), za rampu u Varšavskoj (investitor Grad Zagreb), prolaz ispod zgrade u Varšavskoj za koju, tvrde, i još i danas ne postoji potvrda glavnog projekta niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi.

HNS-ovi gradski zastupnici tvrde i da prostorna dokumentacija nije u skladu s konzervatorskom dozvolom, kao i da je u proceduri izmjena GUP-a izostala jasna metoda utvrđivanja javnog interesa.

Napominju i da je u ožujku ove godine radna skupina za prostorno uređenje Gradske skupštine od gradonačelnika Milana Bandića zatražila da se pristupi pregovorima s investitorom kako bi se iznašla bolja i građanima prihvatljivija alternativna rješenja.

Vezane vijesti

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

UEFA kaznila HNS s 80.000 eura

Europska nogometna organizacija (UEFA) kaznila je Hrvatski nogometni savez (HNS) s 80.000 eura zbog neprimjerenog ponašanja hrvatskih navijača na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika