09.06.2010. / 12:38

Autor: Sanija Hasanić

Magdalenina borba za normalan život

Unatoč dijagnozi cerebralne paralize i epilepsija, sa svojih 11 godina Magdalena je uspjela prohodati uz pomoć pomagala. Za daljnje i kvalitetnije Magdalenino liječenje obitelji Štimac potrebna je nočana pomoć.

Malena Magdalena Štimac s roditeljima Teom i Zdravkom koji su čitav život posvetili borbi za ozdravljenje svoje kćeriMalena Magdalena Štimac s roditeljima Teom i Zdravkom koji su čitav život posvetili borbi za ozdravljenje svoje kćeriJedanaestogodišnja Magdalena Štimac iz Broda na Kupi doista je pravi borac, a to dokazuje i činjenica da je djevojčica do sada, unatoč dijagnozi cerebralne paralize i epilepsije, uz razna pomagala, uspjela prohodati. Ništa se od toga nije dogodilo slučajno, njen napredak rezultat je velike ustrajnosti Magdaleninih roditelja Zdravka i Tee koji su odlučili učiniti sve da njihovo dijete ozdravi.

"Magdalena je rođena prerano, s 32 tjedna, završila je u inkubatoru te je imala izljev krvi u mozak, a posljedice svega toga jesu njena paraliza i epilepsija sindrom West. Od najmanjih nogu s njom smo vježbali, radili, trudili se da što više napreduje, a s njene 2,5 godine otišli smo u Njemačku gdje joj je postavljena prava dijagnoza nakon koje su Magdaleni u Klaićevoj bolnici operirali kukove. S tri godine je prohodala uz pomoć razboja, a do sada je jako dobro napredovala i to samo zato jer mi nismo spremni dići ruke od nje", ispričao je Zdravko Štimac, Magdalenin otac.

Dodao je kako su se u 11 godina borbe s Magdaleninom bolešću do kraja financijski istrošili jer peteročlana obitelj Štimac živi od 7,5 tisuća kuna mjesečno. Do sada su, kaže Zdravko Štimac, mnogo novca potrošili na Magdalenina pomagala, ortopedske cipele, a voljeli bi urediti zahod u kući kako bi se djevojčica njime lakše služila kao i postaviti nove švedske ljestve kako bi mogla vježbati doma.

"Prije svega nam sada treba 15 tisuća kuna kako bismo otišli u Budimpeštu u "Peteo" Institut gdje će s Magdalenom raditi čitav niz stručnjaka specijalista koji joj garantiraju da će potpuno prohodati. Osim toga sada joj moramo kupiti nove ortopedske cipele koje koštaju oko dvije tisuće kuna jer HZZO takve troškove pokriva svakih osam mjeseci, a ona ih troši puno brže, ili ih prerasta, te nam treba dodatnih 1 640 kuna za injekciju botoxa koji joj liječnici ubrizgaju u nožne mišiće. Te injekcije koristi svaka tri mjeseca i lakše se kreće. Sve to trebamo nekako platiti, a doista ne znam kako ćemo kada četiri tisuće kuna mjesečno trošimo na režije i kredite", ispričao je Zdravko Štimac.

Pored Magdalene Štimčevi imaju još dvoje malene djece; 9 - godišnjeg Domagoja i 2,5-godišnju Saru. Domagoj i Magdalena svakog dana putuju u školu, a njihov otac objašnjava kako ih vozi u Delnice. "Magdalena je odlična učenica, iako napominjem da se školuje po posebnom programu. Zato je žena ili ja i vozimo u školu u Delnice. Povezemo tada i našeg Domagoja, a ponekada ih preveze i školski autobus. To su nam sve dodatni troškovi, no za djecu nam ništa nije teško. Nadam se da će dobri ljudi uvidjeti koliko želimo bolje sutra našoj kćeri i da će nam pomoći", zaključio je Zdravko Štimac.

Želite li pomoći Magdaleni Štimac novčane donacije možete uplatiti na tekući račun njenog oca Zdravka Štimaca, otvorenog u Erste & Steiermärkische banci: 3205890051

Žiro račun Erste banke: 2402006-1031262160

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika