22.07.2010. / 15:22

Autor: Sanija Hasanić

Intervju - Zvonimir Šostar: Milinovićevo spajanje bolnica je neustavno

O sudbini zagrebačkih bolnica razgovarali smo sa zagrebačkim ministrom zdravstva, pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zvonimirom Šostarom

Zvonimir ŠostarZvonimir ŠostarPosljednjih nekoliko dana sudbina sedam bolnica u vlasništvu Grada Zagreba koje bi se, prema reformi Ministarstva zdravstva, trebale međusobno pripojiti te bi ih na kraju postojale dvije, pod posebnim je povećalom. Skupština Grada Zagreba, kao predstavničko tijelo građana, i Grad Zagreb nisu zadovoljni tom odlukom Ministarstva zdravstva i traže daljnje pregovore i dogovore. Ministar zdravstva dr. Darko Milinović rekao je kako bi se ovom reformom uspjelo uštedjeti 38,5 milijuna kuna, no opomenti mu tvrde da će uštede biti znatno manje, a komplikacija jako mnogo.

O sudbini zagrebačkih bolnica razgovarali smo sa zagrebačkim ministrom zdravstva, pročelnikom Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje, Zvonimirom Šostarom, koji je optimistično najavio da će se pronaći najbolje rješenje za građane Grada Zagreba.

Hoće li Grad Zagreb, u čijem vlasništvu je sedam bolnica, na kraju ipak dopustiti njihovo umrežavanje, koje je u sklopu reforme zdravstva? Ili će se pronaći neko drugo rješenje te koje?

- Mi u Gradu smo za dogovor. Ova priča o spajanju bolnica u vlasništvu Grada Zagreba napravljena je unaprijed i oba sastanka koje su predstavnici grada imali s Ministarstvom zdravstva više su bila formalna no što se ikakav dogovor mogao postići. Ministra Milinovića sam zatražio da se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i on na sastanku ovaj tjedan pokušaju dogovoriti kako bi se pronašlo rješenje kojim bi se ispunili zahtjevi građana Grada Zagreba, kao i reformske smjernice ministarstva. Ono oko čega mi nismo spremni pregovarati ni u kojem slučaju je pravni status Dječje bolnice Srebrnjak. Sada radimo analize što bi se dogodilo da se nastavi ovim smjerom kojim ide reforma. Mi ćemo se maksimalno truditi zaštititi interse građana, pravni tim u gradu, kao i pravni eksperti van naše institucije, savjetuje nas što učiniti ako dogovor ne uspije, iako vjerujem da hoće.

Najave o pripajanju bolnica bile su plasirane u medije prije više od dva mjeseca, zar se do danas nije moglo pronaći rješenje?

- Prvi sastanak je sazvan 18. lipnja, drugi 23. lipnja, a sutradan je već bila objavljena Mreža. Ona je na snagu stupila 1. srpnja, a samo sedam dana kasnije HZZO je donio odluku o limitima čime je donešena odluka da zagrebačkim bolnicama, osim Vrapča i Sv. Duha, HZZO usluge neće plaćati. Trenutno tražimo način kako ćemo te bolnice financirati. Ovaj i sljedeći tjedan bit će novca za plaće, no moramo smisliti rješenje. Upravo zato se nadam da će na sastanku, koji bi se trebao održati ovih dana, pronaći zajedničko rješenje koje će odgovarati i državi Gradu Zagrebu, a ponajprije građanima Grada Zagreba.

Načelno niste protiv pripajanja bolnica?

Darko MilinovićDarko Milinović- Ako se treba spajati treba to raditi prema srodnosti bolnica. Naći ćemo i modalitet kako ćemo smanjiti i broj ostalih bolnica, no ako ministar od devet državnih bolnica u Zagrebu napravio pet, a od zagrebačkih sedam želi napraviti dvije, bilo bi pošteno da bude jednak omjer. Želimo u dogovoru s ministrom napraviti nešto što će funkcionirati. Svakodnevno nam se javljaju nezadovoljni roditelji, mi smo zatrpani pismima nezadovoljnih građana. Vjerujem da će se naći dovoljno mudrosti, razuma i pameti kako bi se sve strane zadovoljle.

Pristali ste na pripajanje Psihijatrijske bolnice Vrapče i "Sveti Ivan" na Jankomiru. Zbog čega se konkretno protivite promjeni pravnog statusa, odnosno pripajanju bolnice Srebrnjak KB - u Sv. Duh?

- Već dvije godine pripremamo projekt "Translacijski centar" koji bi trebao biti u sklopu bolnice Srebrnjak.Tamo bi se provodila istraživanja, a najsuvremenija dostignuća tih istraživanja bi se direktno prenosila u praksu. EU, kao i Europska komisija taj su projekt prepoznale kao najbolji te vrste u Hrvatskoj. Dobili smo zeleno svjetlo da se iz strukturnih fondova povuče 39 milijuna eura (skoro 300 milijuna kuna) nepovratnih sredstava da se izgradi zgrada za Centar, opremi se i da se u njemu zaposle naši najeminentniji stručnjaci. Kada bi Srebrnjak izgubio svoju pravnu osobnost mi bi ostali bez tog projekta. Nedavno je Grad Zagreb Srebrnjaku dao 5 milijuna kuna kako bi pripremili projektnu dokumentaciju da se ovaj centar realizira, a to je i uvjet da sredstva dobijemo. Osim toga razdaljina između SV. Duha i Srebrnjaka je 10 km, na papirologiji i transportima izgubit će se mnogo novca. Roditelji koji će dobiti uputnicu dobit će je za Sv. Duh, a oni će ih tamo naknadno raspoređivati kamo ići, bit će mnogo gubljenja vremena.

Protivili ste se i pripajanju bolnice u Kukuljevićevoj.

- Kukuljevićeva je jedina psihijatrijska bolnica za djecu i mladež u čitavoj Hrvatskoj i pripajanje Vrapču i Jankomiru nikako ne dolaze u obzir. Svi najeminentniji stručnjaci koji se bave dječjom psihijatrijom i psihologijom, digli su svoj glas protiv toga, to nikako nema smisla. Mastodonti koji se više manje bave kroničnim bolesnicima nikako se ne mogu spajati s ovom bolnicom u Kukuljevićevoj. Mi pripremamo razuman prijedlog za ministra i duboko vjerujem da će on na njega pristati.

Ovaj način pripajanja bolnica zadire u ovlasti koje ima Grad Zagreb, odnosno lokalna samouprava. Kako to komentirate?

- Ministarstvo zdravstva zaduženo je za donošenje mreže. Zagrebačka Skupština, kao predstavnik građana, nije nikako sudjelovala u odluci o postavljanju Mreže bolnica. Tu se postavlja pitanje ustavnosti zakona jer lokalna, odnosno regionalna samouprava mora sudjelovati u donošenju Mreže obrazovnih, kulturnih i zdravstvenih ustanova. Mi smo stavljeni pred gotov čin no duboko vjerujem, ponavljam, da ćemo ovih dana naći kvalitetnije i bolje rješenje.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika