30.09.2002. / 00:00

Autor: Mario Duspara

VLADA

RAČAN: CESTARINA ZA AUTOPUT DO SPLITA KOŠTAT ĆE ČAK 120 KUNA

RAČAN: CESTARINA ZA AUTOPUT DO SPLITA KOŠTAT ĆE ČAK 120 KUNA

Građani će za putovanje osobnim automobilom od Zagreba do Splita plaćati 120 kuna, rekao je premijer Ivica Račan prilikom posjeta gradilištima autocesta prema Rijeci i Splitu, piše Večernji list. Od Rijeke do Zagreba cestarina će iznositi 60 kuna. Te svote su zasad tek okvirne, ali proizlaze iz postojećih odluka o visinama cestarina u Hrvatskoj. Ovako visoke cijene čak 75,7 posto anketiranih vozača smatra previsokima a tek svaki peti smatra da je buduća cestarina realna.
“Ne znam zašto se ljudi čude, pa i danas se cestarine plaćaju. Stres i nervoza bit će još i veća kad se autoceste dovrše. Korisnici autocesta neće platiti samo njihovu gradnju nego i održavanje postojećih pravaca koji će tada postati sporedni”, komentira dr. Željko Lovrinčević, analitičar Ekonomskog instituta u Zagrebu koji je radio na nekoliko projekata isplativosti novih autocesta, koji su pokazali da je za sadašnje ekonomske prilike u državi cesta preskup projekt.
“Najčešće nam se prigovara da je standard hrvatskih građana ispod standarda u zemljama s kojima se uspoređujemo’’, rekao je Zvonimir Pilih, direktor sektora za naplatu cestarina Hrvatskih autocesta. ‘’To je istina, ali cijena gradnje kilometra autoceste ista je i u Hrvatskoj i u Njemačkoj”.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika