10.11.2004. / 00:00

Autor: Ivo Pukanić

EKSKLUZIVNO

BUTKOVIĆEVA POREZNA KARTICA

Komentar Ive Pukanića na konstrukcije i laži Davora Butkovića u Jutarnjem listu od 10. studenog 2004.

Komentar Ive Pukanića na konstrukcije i laži Davora Butkovića u Jutarnjem listu od 10. studenog 2004.

Koristim priliku javno zahvaliti Davoru Butkoviću što je svojim tekstom u Jutarnjem listu od 10. studenog 2004. potvrdio pisanje Nacionala. Priznao je da je uložio 250.000 eura u otvaranje sumnjive klinike za estetsku kirurgiju u Pragu, priznao je i da je svoju prijateljicu, bez ikakvih stručnih referenci, zaposlio kao diplomatkinju u Pragu. Štoviše, nije odolio da se ne pohvali kako je, koristeći svoj novinarski položaj i visoke političke veze, na taj način u državnim istitucijama zaposlio desetak svojih prijatelja!
Nakon tih nekoliko početnih priznanja, Butković je nastavio svoj članak nizom smiješnih konstrukcija na moj račun, s kojima zbog njihove apsurdnosti nemam namjeru polemizirati, osim na sudu, gdje ću ga pozvati da te svoje tvrdnje dokaže.
Kad se Butković već odlučio na pisanje odgovora na Nacionalov članak, mogao je odgovoriti na najosnovnija pitanja koja proizlaze iz članka.
Kako je zaradio 250.000 eura i je li na taj prihod platio porez? Tko su njegovi prijatelji u Pragu kojima je navodno samo posudio novac? Zna li da većina njih ima ili je imala ozbiljne probleme s policijom u više zemalja i da su članovi opskurne sekte? Zna li da prijateljica koju je zaposlio u diplomaciji ne smije obavljati nikakve poduzetničke poslove u državi u kojoj obavlja diplomatsku dužnost, što izričito zabranjuje Bečka konvencija? Smatra li normalnim da državni dužnosnik, u ovom slučaju diplomatkinja Sanja Kuprešak – Živković, vozi automobil koji je kupio i njegov je vlasnik novinar Davor Butković?
Ta pitanja ne zanimaju samo javnost već i sve poštene novinare unutar njegove matične kuće EPH.
Davor Butković je zaista krajnje zanimljiv novinarski fenomen. Suprotno optužbama na moj račun da sam ja ‘glasnogovornik organiziranog kriminala’, ostavljam javnosti da sama prosudi tko zaista obavlja tu prljavu ulogu. U tom smislu slobodan sam podsjetiti na neke epizode iz Butkovićeve novinarske karijere.
Da bi zaštitio Ivića Pašalića i Miroslava Kutlu te cjelokupni HDZ-ov kriminal oko Dubrovačke banke, Butković je grubo izmanipulirao Marka Marčinka i na naslovnoj stranici Jutarnjeg lista falsificirao njegovo priznanje da je on famozni ‘peti ortak’ u Dubrovačkoj banci a ne Ivić Pašalić. Nakon toga propala je Glumina banka i urušio se cijeli bankarski sustav Hrvatske.
Kao novinar i urednik isto je tako politički prikrio i novinarski pokrio kriminal svoga gazde u stvaranju kriminalnog medijskog kartela Grupo.
Upravo je on kao glavni urednik Globusa dao veliki medijski prostor i kao prijatelja Hrvatske predstavio najvećeg krijumčara cigareta u Europi.
Upravo je on kao glavni urednik davao veliki medijski prostor u tjedniku Globus eksponentima kriminalnog miljea bliskog Vjeki Slišku.
Upravo on opravdava kroz svoje pisanje krajnje sumnjive tajne i u konačnici potpuno bezuspješne političke i obavještajne akcije oko lova na generala Gotovinu.
Upravo je on kroz svoje novine služio dezinformiranju Haaga i međunarodne zajednice oko slučaja generala Gotovine i u mnogome pridonio što taj problem do danas nije riješen. Možda je sudjelovanjem u tim akcijama u kojima su budžeti bili neograničeni zaradio dio svog bogatstva?
Po Butkoviću, moj glavni krimen je što sam javno rekao da je Hrvoje Petrač moj prijatelj. Butković propušta spomenuti da sam nekoliko puta javno ponovio da će Nacional prvi objaviti bilo kakav dokaz Petračeva kriminalnog djelovanja, ako do takvog dokaza dođe. O njegovoj krivnji mora odlučiti sud, a ne Butković i EPH.
A kako Butković prijeti objavljivanjem tajne špijunske operacije ‘Magla’, te da je moj strah od njenog objavljivanja glavni razlog članka u Nacionalu o njegovim praškim vezama, tada ga molim neka nama dostavi svu dokumentaciju i ako je autentična, rado ćemo je objaviti.
Butković se kune u svoje poštenje, a mene napada da sam kriminalac. Pozivam ga ovom prilikom da javno pokaže svoju poreznu karticu i objasni odakle mu 250.000 eura u gotovini. Ja sam svoju poreznu karticu spreman pokazati.
Na kraju, iako to neće goditi Butkovićevoj taštini, nikada nisam trošio vrijeme s Williamom Montgomeryjem pričajući o Butkoviću i o tome da ga želim uništiti jer me on uopće ne zanima. Bio je zanimljiv samo kao novinska tema u posljednjem broju Nacionala. Budući da najbogatiji hrvatski novinar Butković nije odgovorio u svome ‘maglovitom’ tekstu na pitanja, potrudit će se Nacional da na njih odgovori u jednom od sljedećih brojeva.

Ivo Pukanić

Vezane vijesti

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Nakon Todorića, Građanska Akcija 'na doručku' i kod Pavića

Građanska Akcija nastavila je svoju 'seriju' posjeta pod nazivom 'Na doručku kod...'. Tako su je jutros uputili u središte grada i 'doručkovali'… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika