22.07.2010. / 20:08

Autor: Ana Smrečki, Hina

Povlačenje tužbe za genocid nije preduvjet za Tadićevu ispriku u Vukovaru

Odbacio je spekulacije da je ono preduvjet Tadićeva dolaska i isprike Vukovarcima. Potvrdio je i riječi premijerke Kosor koja je izjavila da će o povlačenju tužbe za genocid odlučiti Vlada

Josipović je potvrdio da je s Tadićem razgovarao o susretu u Vukovaru, ali još ništa nisu preciziraliJosipović je potvrdio da je s Tadićem razgovarao o susretu u Vukovaru, ali još ništa nisu preciziraliPredsjednik Josipović vratio se iz svog prvog službenog posjeta Srbiji. Ocijenio ga je vrlo dobrim naglasivši da će se u budućnosti problemi između Hrvatske i Srbije rješavati još uspješnije. U intervjuu za Media servis otkrio je da je od srpskog kolege dobio obećanje da ćemo za koji dan dobiti novu dokumentaciju koja će pomoći rasvjetljavanju nestalih osoba. Potvrdio je da je s Tadićem razgovarao o susretu u Vukovaru, ali još ništa nisu precizirali.

«Treba izabrati trenutak koji svima odgovara. Taj će dan sigurno doći. Mislim da je to važan dan, jer će značiti potpuni razlaz srpske politike sa onom ideologijom koja je dovela do Vukovara. To što se neke udruge protive Tadićevom dolasku u Vukovar, to je njihovo demokratsko pravo. Oni pak neće zaustaviti demokratske procese i proces pomirbe, koje je u interesu države i njezinih građana», poručio je Josipović.

Sastanak s premijerkom Kosor

Nisu ga zaobišla ni pitanja vezana uz povlačenja tužbe za genocid. Odbacio je spekulacije da je ono preduvjet Tadićeva dolaska i isprike Vukovarcima. Potvrdio je i riječi premijerke Kosor koja je izjavila da će o povlačenju tužbe za genocid odlučiti Vlada. Ističe da se s Kosor nije čuo od kako je otišao u Beograd, ali je najavio sastanak krajem ovog ili početkom idućeg tjedna.

«Točno je da Vlada još nije razgovarala o povlačenju tužbe za genocid. Kada se krene u razgovore, tada će se donijeti odluka. Za to još nije sazrijelo vrijeme. Kada se i ako riješe svi problemi, onda će se o tome razgovarati», poručio je Josipović koji je svojim izjavama da će Hrvatska odustati od tužbe za genocid još jednom podigao popriličnu buru u javnosti.

Kriminalcima neće biti ništa lakše

S njim je u Beogradu bio i ministar Tomislav Karamarko koji je dogovorio da se pokrene proces koji će građanima jedne i druge države omogućiti prelazak granice samo s osobnom iskaznicom. Josipović poručuje da se ništa ne može riješiti preko noći, naglasivši da će cijeli postupak puno značiti građanima. Odbacio je nagađanja da će se njime olakšati put organiziranom kriminalu.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika