24.07.2010. / 09:33

Autor: Nacionalova redakcija

Cash & carry: 'Poduzetnici' HDZ-u dali 600.000 kn da im Mravak sredi posao

HEP je u ovom slučaju, kako se sumnja, oštećen za gotovo 40 milijuna kuna, s time da bi šteta bila dvostruko veća da je realiziran dogovor oko radova na TE Sisak. Zbog ovog slučaja Mravak je i dalje, odlukom nadležnog suca istrage Županijskog suda, zadržan u istražnom zatvoru

Ministar financija Ivan Šuker i bivši šef HEP-a Ivan MravakMinistar financija Ivan Šuker i bivši šef HEP-a Ivan MravakPredsjednik Nadzornog odbora zagrebačke tvrtke Monting PIM Ljubo Bušić, tijekom formalnog ispitivanja u prostorijama USKOK-a sredinom prošlog mjeseca izjavio je kako je za dobivanje poslova s HEP-om novac morao davati HDZ-u.

"Nas četvorica poduzetnika prikupili smo svaki po 150.000 kuna. To nije bilo mito za šefove HEP-a, nego smo tih 600.000 kuna dali za stranku, za HDZ", izjavio je, kako piše Jutarnji list Ljubo Bušić, tijekom ispitivanja u USKOK-u.

To priznanje da je morao davati novac političkoj stranci na vlasti da bi dobivao poslove, koje je osumnjičeni Ljubo Bušić dao u nazočnosti svoga odvjetnika, snimljeno je i na DVD.

U pitanju su bila dva posla koja je HEP dodijelio Montingu i njihovim partnerima, a zbog njih je USKOK otvorio protiv Ivana Mravka otvorio novu istragu kojom su obuhvaćeni i direktor HEP Proizvodnje Petar Ćubelić te šefovi Monting PIM-a Ljubo Bušić i Ante Matić. Šefovi HEP-a i Montinga dogovorili su naknadno sklapanje aneksa osnovnim ugovorima, s time da se dio novca od ugovorene vrijednosti trebao vratiti Mravku i Ćubeliću.

Dogovaranje takve provizije za šefove HEP-a USKOK je označio kao mito. Jednom se radilo o dva milijuna eura dogovorenog mita, dok je u drugom slučaju u igri bilo milijun kuna.

Prema optužbi, Mravak je preko Ćubelića u potonjem slučaju uzeo 700.000 kuna, dok preuzimanje preostalih 300.000, kao i "provizije" od dva milijuna eura za drugi posao, nije realizirano zbog Mravkove smjene prošle godine, kao i uhićenja koje je kasnije uslijedilo. No, Jutarnji neslužbeno doznaje kako je spomenuti dvojac, unatoč Mravkovoj smjeni, pokušao i dalje gurati dogovorene poslove i isplate. Za to su trebali suglasnost novog predsjednika Uprave Lea Begovića. Nakon što su ga o svemu izvijestili, ovaj je sve prijavio Uskoku te navodno, uz status pouzdanika Uskoka, pristao na "suradnju" s Ćubelićem.

HEP je u ovom slučaju, kako se sumnja, oštećen za gotovo 40 milijuna kuna, s time da bi šteta bila dvostruko veća da je realiziran dogovor oko radova na TE Sisak. Zbog ovog slučaja Mravak je i dalje, odlukom nadležnog suca istrage Županijskog suda, zadržan u istražnom zatvoru.

Vezane vijesti

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Karamarko: vlast nije napravila ništa za narod

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je danas kako aktualna vlast tijekom proteklih šest mjeseci nije napravila ništa korisno za ovaj narod,… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 24.07.10. 10:01

OPA kako to da je KRADEZE tražio lovu. LOL Jedva čekam izbore. Nećete na vlast tako skoro. DOLJE LOPOVI!!!


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 24.07.10. 12:02

petrus
nemoj se prevariti.Zaboravio si Ercegovce,Lazne branitelje,lazne umirovljenike,mrtve,kupovinu glasova,drzavne sluge sve su to HDZ-ovi Ovisnici.Volio bih da si u pravu,ALI ono ali?Kad je u pitanju HDZ sve je moguce.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 24.07.10. 12:14

Ajde Jadranka,sad opet spomeni Daimler.Ma nisu vam svi političari ni sve stranke ni do koljena kad je krađa u pitanju.I ti se Šeks možeš javiti.Pa ovo je dovoljno da vas se zabrani doživotno.Koliko je pokojni Račan bio u pravu kad ih je nazvao strankom opasnih namjera.Što je još gore,doći će nam glave.


registracija
12/7/10

Ivandija, 24.07.10. 12:26

u PRVANOJ DRZAVI BI NETKO MORAO TE PARE VRATITI I JOS U ZATVOR ..........


registracija
12/7/10

Ivandija, 24.07.10. 12:30

U HRVATSKOJ SU UVIJEK PRICALI ---OPLJACKALI NAS --HERCEGOVCI-hahahahahah A NA KRAJU SVE RODJENI HRVATICI IZ HRVATSKE,ahahahhahahahah NEMA VISE LAGANJA NA HERCEGOVCE,ahahahahahaahahahha


registracija
12/7/10

Ivandija, 24.07.10. 12:32

I SAD VIDITE KAKO JE HRVATSKA DOSLA DO DUGA OD 45 MILIJARDI,ahahahahahahha PARE HAPNULI INELI VAN I UPISALI NA DUG SVIH GRADJANA,a,,a,ahhhh


registracija
30/5/10

ropan, 24.07.10. 13:59

Bilo što da se kaže opet će neki reći da nije tako.
Zato je na potezu Mladen Bajić i njegove ruke za koje je rekao da nisu vezane niti su ikada bile.

Živi bili pa vidjeli.


registracija
30/6/10

petrus7, 24.07.10. 15:28

Ma što će Bajić napraviti. Ostat slijep prema tim optužbama kao da nitko nije ni rekao to. A ja da ukradem kokoš kako bi prehranio dijete dobio bi 10 god robije


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika