Objavljeno u Nacionalu br. 767, 2010-07-27

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Hrvatski nogomet je leglo kriminala pod zaštitom HNS-a

I klan Mamić, i mnogi slični, preko HNS-a i Vlatka Markovića dobivaju snažno institucionalno pokriće za svoje ilegalne aktivnosti. Hoće li se djelovanjem pravne države jednom razoriti ta interesna piramida? Teško je reći, no podatak da se u situaciju uključio i njemački represivni aparat, ukazuje na njezinu ozbiljnost

Srećko JurdanaSrećko JurdanaNacional je razmjerno nedavno na temelju inozemnih izvora prvi u Hrvatskoj pokrenuo temu o istragama Uefe o hrvatskoj nogometnoj mafiji. Uefa je hrvatskoj policiji dostavila dokumente o aktivnostima kladioničarskoga bossa Ante Šapine i involviranosti klana Mamić (uz njih i Miroslava Blaževića) u namještanja nogometnih utakmica, no sve je tada završilo na - standardno prostačkome - televizijskome ispadu Zdravka Mamića prema novinaru Nacionala (Berislavu Jeliniću) koji je o slučaju pisao. Ako je u Hrvatskoj i bilo nekakvih ambicioznijih istraga provedenih na inozemne poticaje, o njima se nitko nije izjašnjavao. Primjećivalo se, doduše, nekakvo kolebljivo gibanje. Upriličena je u međuvremenu policijska akcija Offside, koja je počela bombastično da bi vrlo brzo prerasla u mlaku vodicu. Zbog malverzacija s klađenjem privedena je serija marginalnih nogometnih likova, koji su saslušani, neki od njih zadržani nekoliko dana i zatim bez objašnjenja pušteni. Bilo je to sve što se tiče doprinosa hrvatskih organa raščišćavanju skandaloznoga stanja u hrvatskom nogometu. Taj ignorantski odnos hrvatske policije i Državnoga odvjetništva prema lokalnom nogometnom kriminalu prekinulo je danas njemačko Državno odvjetništvo (locirano u Bochumu), koje je osumnjičilo Zorana Mamića - Zdravkova brata i poslovnog partnera - zbog sudjelovanja u namještanju finalne kup-utakmice Dinamo-Hajduk (odigrane 13. svibnja o. g.). Spomenuti Šapina uložio je na tu utakmicu navodno milijun i četiristo tisuća eura na azijskim kladionicama - svijet je doista postao globalno selo - pucajući na pobjedu Dinama. Astronomski ulog pokazao se začuđujuće sigurnim. Dinamo je dobio Hajduk s tri prema nula, uz jedanaesterac i dva isključena Hajdukova igrača. Sumnja se da je prste u toj komotnoj pobjedi imao sudac Bruno Marić, mobiliziran za Dinamo preko Zorana Mamića, uz znanje dijela hrvatske sudačke organizacije i Hrvatskog nogometnog saveza.


ŽALOSNA SATISFAKCIJA ZA NACIONAL

Predočena njemačka intervencija svakako je i oblik satisfakcije za tjednik Nacional, jer potvrđuje da su njegove informacije bile točne, iako nisu izazvale adekvatnu službenu reakciju. Vijest o uključivanju njemačkoga Državnoga odvjetništva u hrvatske nogometne afere zagrebačke Sportske novosti objavile su kao senzaciju, i počele na toj liniji nastupati kao autonomni borci za nogometnu pravdu, ne spominjući svoje kontradiktorno ponašanje u trenutku kad je Nacional objavio svoja saznanja o Uefinim istragama. Tadašnjem televizijskome sučeljavanju Zdravka Mamića s Berislavom Jelinićem prisustvovao je i glavni urednik SN-a Robert Šola, koji je, izigravajući neutralnost, filistarski držao štangu Mamiću, da bi se njegov list danas - kad se u poslove klana otvoreno umiješalo njemačko pravosuđe - hipokritski snebivao nad skandalima Mamićevih. Sportske novosti organ su Zdravka Mamića, kao i gotovo sve što u Hrvatskoj ima veze s nogometom, no danas su se zatekle u nedvosmislenoj situaciji koja ih prisiljava na pozitivno djelovanje. Njemački istražni dokumenti o hrvatskom nogometnom kriminalu nisu stvar koja se u novinama - pa makar i pristranim - može olako zanemariti.

Svjestan da će se u Europi razviti afera s njegovim likom u žarištu, Zoran Mamić na vrijeme se sklonio u Brazil gdje navodno traži pojačanja za Dinamo. Poznato je da je taj Dinamo klanu Mamićevih u nogometnom smislu odavno već nevažan, i da im služi isključivo kao unosna institucija za brzu preprodaju igrača koji na međunarodnom tržištu nešto vrijede. U pogonu Dinama nema danas lika koji bi se usudio dati nekakav javni komentar na zbivanja oko Zorana Mamića, što je potpuno razumljivo u svjetlu činjenice da svi Dinamovi zaposlenici egzistencijalno i psihološki ovise o Zdravku Mamiću, i bez njegove dozvole ne smiju ni skoknuti do WC-a. Ni beknuti se, međutim, ne usuđuju ni u HNS-u, koji je također Mamićev servis. Zorislav Srebrić - hrvatska nogometna okamina premazana svim mastima - iz Latvije odvažno poručuje medijima da “nema komentara”. Posebnoga komentara nema ni predsjednik HNS-a Vlatko Marković, koji - inače - Zdravka Mamića gura za svoga nasljednika, jednom kad odluči sići s trona.

MARKOVIĆ FILISTARSKI RELATIVIZIRA

Gospodin Marković filistarski relativizira situaciju - “Lopova ima svugdje” – i demagoški dodaje kako “vjeruje samo hrvatskoj policiji”, koja se o Zoranu Mamiću još nije stigla izjasniti. Kako stvari stoje, međutim, Markovićev HNS mogao bi se zateći u situaciji da se od njega ne zatraži samo komentar istraga nad Mamićem - jednim ili drugim - nego da u istrazi prokomentira i samoga sebe, s obzirom na sumnje da je institucionalno umiješan u kladioničarsku aferu, zajedno sa sudačkom organizacijom. Kako god bilo, jasno je da HNS djeluje kao generalni pokrovitelj hrvatskoga nogometnoga kriminala. I klan Mamić, i mnogi drugi, preko HNS-a i Vlatka Markovića dobivaju snažno institucionalno pokriće za svoje ilegalne aktivnosti. Hoće li se djelovanjem pravne države jednom razoriti ta interesna piramida? Teško je reći, no podatak da se u situaciju uključio i njemački represivni aparat, ukazuje na njezinu ozbiljnost. Radi se ovdje i o svojevrsnoj poruci da Hrvatska doista postaje dio Europe, podvrgnut paski međunarodnoga pravosuđa. Mnogi u nogometnoj i drugim sferama Hrvatsku nesumnjivo vole doživljavati kao svoj izolirani otok na kojem mogu raditi što im padne na pamet. Integracija u Europu oblik je sprečavanja takvog ponašanja; na područjima gdje je lokalno pravosuđe nemoćno ili nesposobno za pozitivno djelovanje, inozemno može uskočiti kao korektiv, što se u konkretnom smislu prvi put započinje demonstrirati na nogometno-kladioničarskoj mafiji.

Iz pritvora s toplim ljudskim hvala

■ NA PRIMJERU DAMIRA POLANČECA potvrđuje se vrijednost pedagoške teorije da zatvor kod klijenata na površinu ponekad izvlači mnoge skrivene vrijednosti. Umjesto zamarajućega preprodavača Sanaderove ekonomske misli koji je na televiziji u stanju satima obasipati naciju prigodnim gospodarstveničkim fl oskulama, na vratima Remetinca pojavio se emocijama nabijeni novopečeni pohađatelj istočnjačkoga tečaja meditacije, spreman svima toplo zahvaliti na onome što ga je snašlo. Hvala novinarima, hvala pomagačima, hvala čuvarima, hvala publici... Osim remetinečkoga pločnika, hrvatski Sabor jedino je mjesto na kojem se još može toliko zahvaljivati ni za što; svaki zastupnik koji nešto ofi cijelno kaže, od predsjedavajućeg po ritualu dobiva usmeni izljev blagodarnosti. Moglo bi se reći da Polančec na hrvatskoj procesnoj sceni nastoji implementirati mir i dobro vjerujući da će mu koncilijantan nastup pojačati status i donijeti simpatije. To je O. K. - nešto mu i donosi. U rodnom kraju pojedini građani dočekali su ga gotovo kao junaka - endemska pojava u Hrvatskoj, kad je o optuženicima raznih profi la riječ - a i medijima kao da se ponešto smilio: mirno su pratili njegove postpritvorske angažmane i aktivnosti - obiteljske seanse, odlazak u dućan, odlazak na more itd. - možda i s malom dozom suosjećanja. Svoje pritvorske uspomene i druge stvari gospodin Polančec namjerava navodno objaviti u knjizi, historijski se priključujući Maksimu Gorkom i drugima u nizu koji su zatvore napuštali kao autori (i pronalazili u svojim robijanjima “univerzitete”).

■ DA SE IZA REŠETAKA prihvatio prevođenja Marxova “Kapitala” (kao svojedobno Moša Pijade), teoretski bi možda prepoznao štetnost svojih skretanja na planu vođenja hrvatske ekonomije, no čini se da su Polančecove izražajne ambicije pretežno oniričko-lirske prirode. “Istina je voda duboka”, poručio je naciji u stilu planinskoga meditatora nadahnutog Kurosawom (“Rashomon”). Dodao je kontemplativno-metaforički i da u toj istini “ne može potonuti”, što će se svakako provjeriti u daljnjem razvoju istrage. Polančecova sposobnost plutanja na istini zavisi i od političko-pravosudnih procjena na visokim razinama. Velike stvari s kojima se on povezuje - Podravka, HEP - zamršene su i začinjene nizom politički osjetljivih varijabli, i pravosuđe ih ostavlja za kraj balade. Za početak su izabrane najjednostavnije: postavljanje rasvjete na seoskom nogometnom igralištu i isplata iznimno visokoga državnoga honorara odvjetniku za fi ktivnu pravnu studiju. Polančec je promoviran u ogledni primjer visokoga političara na kojeg se primjenjuju zakoni, što bi mu - ako pristupimo slučaju s humorističke strane - moralo služiti na čast. Mogao bi ući u povijest kao ministar preko čije optužbe Hrvatska ulazi u Europsku uniju, i postati uzor za sve domoljube.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
10/11/09

ruvil, 27.07.10. 18:09

Cestitam na komentaru!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika