Objavljeno u Nacionalu br. 767, 2010-07-27

Autor: Orhidea Gaura

SPORA SLOVENSKA CESTOGRADNJA

Autocesta Maribor - Macelj bit će dovršena tek tijekom 2013. godine

HRVATSKI MINISTAR
prometa Božidar
Kalmeta i slovenski
ministar prometa
Patrick VlačičHRVATSKI MINISTAR prometa Božidar Kalmeta i slovenski ministar prometa Patrick VlačičSlovenija ne planira otvoriti posljednjih 14,8 kilometara autoceste između Maribora i Maclja do 2013. godine. Tako će Hrvatska još najmanje dvije godine biti odsječena od glavnog pravca koji od zemalja srednje Europe vodi prema Hrvatskoj, što je značajan problem u turističkoj sezoni. Drugim riječima, turisti koji dolaze iz Poljske, Češke i Austrije preko Beča i Graza i dalje kroz Maribor, moraju se prije dolaska do slovensko-hrvatske granice “drndati” još 14 kilometara po staroj cesti između Ptuja i Gruškovja.

Ako ne odluče ići alternativnim pravcem po staroj cesti, turisti za tih pedesetak kilometara od Šentilja do Maclja, od čega je 14 kilometara stare ceste, moraju snositi trošak od 30 eura za vinjetu namjeravaju li ostati dulje od tjedan dana, odnosno 15 eura ostaju li do tjedan dana. Budući da je većini stranih turista Slovenija samo tranzitna ruta i ne namjeravaju se punih tjedan dana voziti po slovenskim cestama, može se reći da im je s obzirom na kilometražu Slovenija najskuplji dio puta. Naime, za 30 eura u Hrvatskoj se mogu voziti punih 520 kilometara autoceste od Maclja sve do Ravče, najdalje dovršene točke autoceste prema krajnjem jugu Hrvatske.

S druge strane, Slovenija još nije dovršila ni ceste prema Istarskom ipsilonu, odnosno graničnom prijelazu Kaštel kao ni prema graničnom prijelazu Rupa. Na relaciji Koper - Dragonja treba izgraditi još 15 kilometara, a od Postojne do Jelšana gradit će se oko 40 kilometara, ovisno o ruti.

Vezane vijesti

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Gradi se tunel ispod teritorija BiH?

Danas se u Zagrebu sastaju ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, Siniša Hajdaš Dončić i njegov bosanskohercegovački kolega Damir… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika