27.07.2010. / 10:45

Autor: Deutsche Welle

Horor na Loveparadeu: Duisburg se više nikada ne smije dogoditi

Objava organizatora kako je ovo bio posljednji Loveparade je sa velikim olakšanjem prihvaćena i u Gelsenkirchenu. Slijedeće, 2011. godine je na redu bio taj rurski gradić da ugosti Loveparade. Iako je područje u Gelsenkirchenu za koncert kud i kamo veće od onoga u Duisburgu, više nisu spremni preuzeti odgovornost nakon ove katastrofe

Svijeće za dvadeset poginulih na Loveparadeu (Foto: Reuters)Svijeće za dvadeset poginulih na Loveparadeu (Foto: Reuters)Nakon tragedije na Loveparade u Duisburgu u subotu sve su glasnije optužbe protiv grada i organizatora. Ali sada je sve u rukama državnog odvjetništva koje mora utvrditi, tko možda nije dovoljno mislilo na sigurnost.

Državno odvjetništvo u Duisburgu je objavilo kako je u subotu 19 mladih ljudi izgubilo živote. 43 osobe još uvijek su u bolnici, a jednom je pacijentu stanje i dalje kritično. Objavljeno je i kako je bilo mnogo više ozlijeđenih. Isprva je bilo riječi o 300 ozlijeđenih, ali tužilaštvo je utvrdilo kako je više od 500 osoba moralo potražiti pomoć nakon gužve na jedinom putu koji je vodio na Loveparade u Duisburgu, u mračnom i zagušljivom podvožnjaku gdje je na desetke tisuća posjetitelja čekalo da dospije na samu manifestaciju.

Policija je utvrdila i kako je najviše smrtnih slučajeva zapravo bilo izvan tunela, kod stepenica za nuždu koje su vodile na željeznički nasip, vrlo visoko iznad ceste. Pretpostavlja se da je većina žrtava poginula nakon što je pala s nasipa. Državno tužilaštvo za sada ne želi komentirati navode medija o nečijoj mogućoj krivici, čak niti tvrdnju kako je bila izdana dozvola za manifestaciju sa 250 tisuća posjetitelja - makar ih se očekivalo gotovo milijun i pol.

Gelsenkirchen je odahnuo

Objava organizatora kako je ovo bio posljednji Loveparade je sa velikim olakšanjem prihvaćena i u Gelsenkirchenu. Slijedeće, 2011. godine je na redu bio taj rurski gradić da ugosti Loveparade. Iako je područje u Gelsenkirchenu za koncert kud i kamo veće od onoga u Duisburgu, više nisu spremni preuzeti odgovornost nakon ove katastrofe.

Kobnom "Paradom ljubavi" bavi se i politika: na mjesto pogibije je cvijeće položio i gradonačelnik Duisburga - i uz glasne zvižduke mnogih prisutnih, a oglasila se i kancelarka Merkel: "Mislim da sada treba detaljno istražiti, kako je došlo do toga. Jer mnogi mladi koji su tamo došli s radosnim očekivanjima su preživjeli teška iskustva i imaju gorke uspomene. Moramo učiniti sve što možemo da se tako što više ne ponovi."

Dvadeseta žrtva panike u Duisburgu

Broj osoba koje su u subotu na najvećem tehno partyu na svijetu, Loveparade, u njemačkom gradu Duisburgu izgubile život, u međuvremenu se popeo na 20. Noćas je ozljedama podlegla i jedna 21-godišnja djevojka. Ukupni broj ozlijeđenih prema najnovijim informacijama kreće se oko 500. Gradonačelnik Duisburga, Adolf Sauerland za sada ne namjerava podnijeti ostavku. Za njemačke medije on je izjavio kako nije ništa znao o propustima i nedostacima koje su vladale po pitanju organizacije sigurnosti. Predstavnici policije pak tvrde da su grad i organizatore ove manifestacije na vrijeme upozorili da postoje sumnje po pitanju koncepta sigurnosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Video: U stampedu na sveučilištu pregažena jedna osoba

Video: U stampedu na sveučilištu pregažena jedna osoba

Jedna je osoba smrtno stradala, a najmanje 20 ih je ozlijeđeno u stampedu koji je nastao u utorak kada su se studenti pokušali prijaviti za upis na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika