29.07.2010. / 16:53

Autor: Hina

Koncern Agrokor: Jamnica povećala dobit za 35, Zvijezda smanjila za 48,5 posto

Tvrtke iz sastava koncerna Agrokor bilježe dobre poslovne rezultate unatoč problemima na tržištu

Koncern Agrokor bilježi dobre poslovne rezultateKoncern Agrokor bilježi dobre poslovne rezultateProizvođač mineralnih i izvorskih voda te bezalkoholnih pića, tvrtka Jamnica iz sastava koncerna Agrokor, u pvom je polugodištu ove godine ostvarila dobit od 41,16 milijuna kuna, što je povećanje za 35 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Ukupni su prihodi tvrtke u prvoj polovici ove godine iznosili 521,9 milijuna kuna i povećani su osam posto.

Pritom su prihodi od prodaje povećani sa 470,02 milijuna kuna na 483,9 milijuna kuna.

Ukupni rashodi Jamnice porasli su u prvom polugodištu za šest posto i iznose 472,5 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rezultata se navodi da i u 2010. Jamnica nastavlja s ulaganjima u razvoj novih proizvoda i poboljšanje postojećih.

U tvrtki napominju i kako stalnim kontaktima s kupcima i dobavljačima upravljaju rizikom likvidnosti te osiguravaju dostatna financijska sredstva za podmirenje svojih obveza.

I Zvijezda u plusu, ali manjem nego lani

Još je jedna tvrtka iz koncerna Agrokor zabilježila pozitivne poslovne rezultate, ali nešto lošije nego prošle godine. Tako je Zvijezda u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 8,27 milijuna kuna dobiti, što je smanjenje za 48,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, podaci su iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi.

Na smanjenje dobiti utjecala je manja bruto marža od prodaje jestivih ulja zbog nižih prodajnih cijena, povećanja troškova amortizacije zbog većih investicija te povećanja cijena plina, pojašnjavaju u tvrtki.

Navode i da su povećani troškovi financiranja u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U prvom ovogodišnjem polugodištu ukupni prihodi Zvijezde iznose 422,58 milijuna kuna, što je pad za 1,7 posto prema istom razdoblju lani.

Prihodi od prodaje, koji čine glavninu prihoda, smanjeni su 3,6 posto i iznose 402,7 milijuna kuna, a uzrok njihova pada je niža prodajna cijena jestivih ulja, navode u tvrtki.

Na domaćem je tržištu ostvareno 83 posto prihoda od prodaje, a u izvozu 17 posto. Glavna izvozna tržišta Zvijezde su BiH i Slovenija.

Ukupni rashodi tvrtke u prvom su polugodištu iznosili 412,9 milijuna kuna i povećani su 0,10 posto.

Kako se navodi u objašnjenjima poslovodstva, u prvom je polugodištu Zvijezda u investicije uložila ukupno 4,4 milijuna kuna, a najznačajnija su ulaganja u izgradnju pročišćivača otpadnih voda.

Vezane vijesti

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Rastu prihodi u ligama 'Petice'

Klubovi iz pet najjačih europskih nogometnih liga u sezoni 2010/11. imali su ukupne prihode od 16.9 milijardi eura što je rast za četiri posto u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika