31.07.2010. / 09:44

Autor: Hina

Srpanj najsmrtonosnijih mjesec za američke vojnike u Afganistanu

Novi crni rekord dolazi u trenutku sve većeg nezadovoljstva američkih građana sa strategijom Obamine administracije u Afganistanu, objave desetaka tisuća povjerljivih vojnih izvješća iz Afganistana na internetskoj stranici "WikiLeaks" i smjene donedevnog zapovjednika snaga SAD-a i NATO-saveza u toj zemlji, generala Stanleya McChrystala

Najviše je američkih vojnika poginulo u srpnjuNajviše je američkih vojnika poginulo u srpnjuŠestorica pripadnika američke vojske ubijena su na jugu Afganistana u posljednja dva dana, objavilo je u petak zapovjedništvo snaga NATO-saveza u Kabulu, čime je srpanj sa 66 poginulih američkih vojnika postao najsmrtonosniji mjesec u devetogodišnjem ratu, izvijestio je CNN.

Od šestorice poginulih američkih vojnika, petorica su poginula u tri izgreda s improviziranim eksplozivnim napravama (IED), glavnom oružju afganistanskih pobunjenika.

Uz 66 američkih vojnika, od početka srpnja u Afganistanu su ubijena još 22 vojnika iz drugih zemalja NATO-saveza koje sudjeluju u misiji ISAF-a, pa su ukupni koalicijski gubici 88 vojnika.

Novi crni rekord dolazi u trenutku sve većeg nezadovoljstva američkih građana sa strategijom Obamine administracije u Afganistanu, objave desetaka tisuća povjerljivih vojnih izvješća iz Afganistana na internetskoj stranici "WikiLeaks" i smjene donedevnog zapovjednika snaga SAD-a i NATO-saveza u toj zemlji, generala Stanleya McChrystala.

Koalicijske snage, pojačane s dodatnih 30.000 američkih vojnika, od proljeća su pojačale pritisak na talibane, na što oni uzvraćaju s povećanim brojem napada na Amerikance i na snage afganistanske vojske te na Afganistance koji sudjeluju u političkom procesu.

Posljednji primjer je bombaški napad na kuću kandidata za parlament u Kandaharu u petak, izvijestio je ISAF.

ISAF je objavio da su pobunjenici u petak ubili 13 afganistanskih civila.

Vezane vijesti

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Afganistan očekuje 4 milijarde dolara od donatora

Zemlje donatori vjerojatno će obećati 4 milijarde američkih dolara civilne pomoći za Afganistan nakon 2014. na donatorskoj konferenciji u Japanu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika