Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Jelena Badovinac

MODNA ATRAKCI JA S VISOKOM PETOM

Dizajnerske štikle majstora iz Kaštela

Ivan Ledenko je najtraženiji hrvatski dizajner cipela koji izrađuje unikatne cipele vrhunske kvalitete i udobnosti s ekskluzivnim potpisom a nastale su na dugogodišnjoj obiteljskoj obućarskoj tradiciji

ZA SVAKI MODEL
CIPELA posebno se naručuju potplati,
kalupi, koža, nakit i kopče i 'nikada ne puštamo da ijedna klijentica ode kući s cipelama koje joj nisu
kao salivene', kaže LedenkoZA SVAKI MODEL CIPELA posebno se naručuju potplati, kalupi, koža, nakit i kopče i 'nikada ne puštamo da ijedna klijentica ode kući s cipelama koje joj nisu kao salivene', kaže Ledenko'Posljednjih su godina zanatski obrti iščeznuli, posebno oni za izradu obuće. Nekada su u Splitu bila registrirana 82 obrtnika koji su izrađivali cipele, danas smo mi jedini, a žene koje ne mogu doći u naš dućan u Splitu naručuju cipele internetom koje im šaljemo dostavom. Svakih dva tjedna u prosjeku izbacimo novi model, a klijentice mogu naručiti cipele i prema vlastitim zamislima “, kazao je dizajner Ivan Ledenko, trenutačno najtraženiji hrvatski dizajner cipela.

Sandale i cipele na kojima je u unutarnjem dijelu u zlatnoj koži krasopisom utisnuto ime Ivan Ledenko, posljednje su dvije godine postale prepoznatljive na tržištu po svojoj kvaliteti i atraktivnim modelima. Ledenko cipele mogu se kupiti u slobodnoj prodaji u dućanu u Splitu i Zagrebu ili se mogu naručiti unikatni parovi rađeni po mjeri. Većina je upravo takvih.


Izrađene su, kaže Ivan Ledenko, od kože vrhunske kvalitete koju dobavlja iz tvornice u Italiji, a koju inače koriste modne kuće poput Guccija i Prade za svoju obuću. Pri pisanju ove reportaže, jedna mlada uspješna žena mi je rekla da za nju cipele Ivana Ledenka znače samo jedno: to su jedine cipele s štiklom koje može nositi onda kad mora izgledati reprezentativno, a prisiljena je hodati cijeli radni dan. U protivnom nosi rezervne cipele u torbi.

“NAŠI MODELI se nekom mogu ali i ne moraju sviđati, to je stvar ukusa, no u deset godina koliko izrađujem cipele, sjećam se gotovo svake svoje mušterije koja mi je rekla da su joj naše cipele prije svega iznimno udobne, a onda sve ostalo. Kalupe koje radimo prvo dobro testiramo, odnosno da se pravilno izrazim, testira ih prvo moja majka Ana Ledenko koja je godinama radila u dućanu mojeg oca Zdravka. Upravo od njega sam i naslijedio ljubav prema cipelama. On je bio jedan od najboljih starih majstora u izrađivanju obuće u Splitu tijekom 60-ih i 70-ih godina. Svačija je noga drugačija i moguće je da gotove cipele na nekim dijelovima nisu “sjele” kako treba, no nikada ne puštamo da ijedna klijentica ode kući s cipelema u kutiji koje joj nisu doslovno kao salivene. To je jedan od glavnih razloga zašto nam se mušterije već godinama vraćaju”, kazao je Ivan Ledenko s kojim smo razgovarali u njegovoj radionici cipela u Kaštelima, u kojoj još poneki par cipela i dan-danas izradi i njegov otac.

OBOJICA SU se ovim poslom počeli baviti posve slučajno. Noć prije završetka odsluženja vojnog roka 1958. godine Zdravko Ledenko zamolio je kolegu da mu za sljedeći dan iz grada donese civilne cipele kako se ne bi u rodni Split vratio u vojničkim čizmama. No, kolega je novac potrošio na provod pa je Ledenko cijelu noć prekrajao svoju vojnu obuću u obične cipele kako bi sutradan imao u čemu na put. Vrativši se u Split, odlučio je otvoriti zanatski obrt. “Bez obzira na godine, otac je i danas vrlo aktivan. Mi izrađujemo prije svega cipele, no uvijek dođe netko tko bi želio i popraviti obuću. Kad im to ne uspiju odraditi postolari, cijeli Split zna da će otac to već nekako riješiti. On je doslovno stručnjak za nemoguće pa radi i dandanas”, kaže Ivan Ledenko koji se ovim poslom počeo baviti posve slučajno, jednog dana kada mu se otac razbolio i nije mogao doći u dućan.

IVAN LEDENKO sa suprugom Sandrom koja se bavi narudžbama i savjetovanjem klijenata oko izbora modela; među kupcima
 u pjevačica Severina
Vučković i sportašica Blanka VlašićIVAN LEDENKO sa suprugom Sandrom koja se bavi narudžbama i savjetovanjem klijenata oko izbora modela; među kupcima u pjevačica Severina Vučković i sportašica Blanka Vlašić“IMAO SAM 15 GODINA kad je otac dobio upalu pluća i ležao u bolnici. U njegovu tadašnju trgovinu je ušla poznata Splićanka i naručila par modnih cipela. Iako sam dotad samo promatrao oca kako cijele dane izrađuje cipele, nikad ih nisam sam modelirao. Shvatio sam da ih otac neće zbog bolesti moći napraviti pa sam taj par izradio sam. Bio sam, normalno, u transu jer sam sve morao napraviti samostalno bez ičije pomoći. Kad je gospođica došla za nekoliko dana preuzeti svoj par, rekao sam joj da ih Ledenko daruje. Ona je zahvalila, nije znala zašto ih Ledenko daruje, a ja sam taj dan shvatio čime se želim baviti u životu”, kazao je dizajner koji je očev posao proširio izvan Splita, njegovu obuću naručuju žene širom Hrvatske, a i jedini je dizajner obuće koji već nekoliko godina samostalno sudjeluje na CroÀ- Porteru.

“NA CRO-À-PORTER nas je pozvao Viktor Drago prije pet godina i prvih nekoliko sezona prezentirali smo modele na zajedničkim revijama s modnom kućom MAK i Arileo, no posljednje četiri sezone imamo samostalne revije dva puta godišnje. Nismo preko noći postali poznati široj javnosti. Prošle su godine rada dok klijenti nisu prepoznali jedinstvenost naših cipela. Najveća prednost je to što se svaki model može izraditi u bilo kojem materijalu, podešavamo oblik i visinu pete, a i model se može promijeniti na zahtjev klijenta. Ono s čime se možemo pohvaliti jest da je tek jedna žena u ovih nekoliko godina rada došla k nama s puknutom petom i to zato što je tako nezgodno pala da je čudo da nije slomila nogu, a kamoli petu”, objašnjava Ivan Ledenko, čiji se brat Alen Ledenko, također bavi izradom cipela. Za sad Ivan Ledenko još uvijek izrađuje samo ženske cipele jer je za muškom obućom puno manja potražnja. “Otac je nekad izrađivao i mušku obuću. Prestali smo s tim jer izrada muških cipela zahtijeva druge strojeve, a nije ni tražena. Ono što bismo još željeli, je izrada ženskih čizama i nadam se da ćemo uskoro i to lansirati na tržište”, dodaje Ledenko.

CIJENA NJIHOVIH CIPELA je možda i preniska, tvrdi Ledenko u odnosu na ono koliko košta u samoj proizvodnji. Kreće se od 1300 do 2900 kuna jer je proizvodnja svakog para u startu iznimno skupa. “Ne možemo stavljati enormno visoke cijene jer ih nitko ne bi kupovao. Za svaki se model posebno naručuju đonovi, kalupi, koža, nakit i kopče. S obzirom na to da koristimo zaista vrhunski materijal, cijena im i ne može biti prosječna”, dodala je dizajnerova supruga Sandra Ledenko koja se uglavnom bavi narudžbama i savjetovanjem klijenata oko izbora modela. Doris Dragović, Danijela Martinović, Nives Ivanković, Severina, Blanka Vlašić ili Antonija Mandić samo su neke od njegovih poznatih klijentica. Ono što ih izdvaja od mnogih drugih proizvođača obuće jest činjenica da Ledenkove cipele mogu naručiti i žene koje imaju nestandradne brojeve, bilo male bilo velike. Ledenko izrađuje cipele od broja 34 do broja 43. Rijetko tko, kaže Ledenko, kupi cipele iz izloga u dućanu. “Imamo samo jednu klijenticu koja doslovno uđe u dućan, pogleda neki od novih modela i kupi jer joj baš trebaju za tu večer. Uglavnom se naručuju, a izrada traje nekoliko dana. Dnevno proizvedemo pet do šest pari”, kazao je dizajner koji će u sljedećih nekoliko mjeseci lansirati svoje cipele i na inozemno tržište.

"POSVE SAM SLUČAJNO sreo jednu ženu na Hvaru, koja je porijeklom Hrvatica ali već godinama živi i radi u Americi. Ona je razvila svoj biznis i čula je za mene preko svojih prijateljica koje nose naše cipele. Želi nam omogućiti da lansiramo cipele i na inozemno tržište i nadam se da ćemo u sljedećih godinu dana ostvariti suradnju, no zbog želje da posao uspije, zasad ne bih htio u javnosti iznositi detalje o tom projektu", kazao je Ivan Ledenko.

Vezane vijesti

Ništa od sudske zaštitite Louboutinova crvenog potplata

Ništa od sudske zaštitite Louboutinova crvenog potplata

Američki sudac Victor Marrero sa Saveznoga suda na Manhattanu u srijedu je odbacio tužbu koju je u travnju podigao modni kreator Christian Louboutin… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika