Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Marko Biočina

Lobistički rat u HDZ-u: Frakcije u sukobu oko izbora novih članova uprave Ine

Konačnu odluku trebala bi donijeti premijerka Jadranka Kosor. Poznavatelji prilika u Vladi tvrde da su kadrovske promjene u vrhu Ine bile planirane još prije nekoliko mjeseci, no da je sve odgođeno jer premijerka nije bila zadovoljna kandidatima

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorHrvatska vlada uskoro će smijeniti trojicu hrvatskih članova uprave hrvatske naftne kompanije. Tako bi kompaniju uskoro trebali napustiti njezin dugogodišnji čelnik Tomislav Dragičević, te Josip Petrović i Dubravko Tkalčić, no zasad se još ne zna tko će biti njihovi nasljednici.

Kako doznaje Nacional iz dobro obaviještenih izvora, već mjesecima oko tog pitanja u Vladi se vodi lobistički rat, a kao mogući novi članovi uprave Ine spominju se bivši čelni čovjek Plinacra Branko Radošević, predsjednik uprave Inine tvrtke kćeri STSI Ante Todorić i Inin izvršni direktor za korporativne procese Tomislav Thuer. Svaki od njih pri tome uživa podršku jedne od frakcija unutar vladajuće koalicije. Tako se smatra da Radoševićevu kandidaturu podržava ministrica graditeljstva Marina Matulović- Dropulić, dok se za Todorića navodno zalaže ministar financija Ivan Šuker.

Konačnu odluku trebala bi donijeti premijerka Jadranka Kosor. Poznavatelji prilika u Vladi tvrde da su kadrovske promjene u vrhu Ine bile planirane još prije nekoliko mjeseci, no da je sve odgođeno jer premijerka nije bila zadovoljna kandidatima. Dodatni problem za premijerku je to što pojedini moćni članovi HDZ-a smatraju da novi članovi uprave Ine moraju prvenstveno biti lojalni stranački kadrovi, jer su sljedeće godine na rasporedu parlamentarni izbori, i da si stranka ne može priuštiti da na čelu najveće kompanije u državi u izbornoj godini ima osobe koje nisu potpuno lojalne stranačkim političkim ciljevima. S druge strane, premijerka Jadranka Kosor navodno je sklonija ideji da to budu nestranačke osobe, s jakim stručnim referencama.

Takav stav premijerke je razumljiv, jer Vladi već na jesen slijede komplicirani pregovori s Inom o izdvajanju plinskog biznisa, te je stoga ključno da Vlada unutar tvrtke ima ljude koji su sposobni aktivno surađivati s MOL-ovim menadžerima, ali ujedno štititi interese države. Također, premijerka smatra da zbog iznimno oštrih reakcija javnosti na drugu fazu privatizacije Ine i sumnji kako je cijeli proces protuzakonito vodio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, novi članovi uprave Ine moraju biti osobe s kredibilitetom, čije se ime ne povezuje ni uz kakve afere, što je uvjet koji neki od kandidata ne zadovoljavaju.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 03.08.10. 09:45

Sve politicare...izbaciti naglavacke iz INA...lopove iz ADZe ako je ikako moguce procesuirati za mnoga zlodjela...vidite li vi kako oni razmisljaju?Mora biti nas covjek idu izbori i treba nam para ...sram ih bilo mafija ADZenjarska.Otvoreno pljackaju.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika