Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Robert Bajruši

PREKINUT DIPLOMATSKI BOJKOT

Veleposlanici Njemačke, Bugarske, Kine i Alžira dolaze na Alku

JAPANSKI VELEPOSLANIK Yoshio Tamura jedan je od desetak diplomata koji će ove godine prisustvovati AlkiJAPANSKI VELEPOSLANIK Yoshio Tamura jedan je od desetak diplomata koji će ove godine prisustvovati AlkiNakon višegodišnjeg bojkota ovogodišnjoj 295. Sinjskoj alci, koja će se održati u nedjelju 8. kolovoza, prisustvovat će veća skupina inozemnih veleposlanika i diplomata koji su akreditirani u Republici Hrvatskoj. Zasad su svoj dolazak potvrdili veleposlanici Njemačke, Japana, Kine, Poljske, Bugarske i Alžira, a organizatori se nadaju i dolasku predstavnika Velike Britanije, SAD-a i još nekoliko članica Europske unije.

Dolazak većeg broja veleposlanika u Sinj pokazuje da je prekinut diplomatski bojkot koji je započeo prije nekoliko godina, kad je Viteško alkarsko društvo iz svojih redova odbilo isključiti Mirka Norca, koji je pravomoćno osuđen zbog sudjelovanja u ratnim zločinima. Norac je 1991. sudjelovao u strijeljanju srpskih civila u Gospiću pa je stoga i osuđen, a kasnije i zbog zapovjedne odgovornosti u operaciji Medački džep iz 1993. godine. Premda je osuđen na ukupno 18 godina zatvora, VAD ga nije isključio iz članstva i tada su predstavnici diplomatskog kora počeli bojkotirati Sinjsku alku.

Početkom ljeta Ivo Josipović je odlučio da će ove godine biti službeni pokrovitelj Alke i pozvao veleposlanike da mu se pridruže u Sinju. Mnogi od njih trenutačno su na odmoru u svojim domovinama, ali većina onih koji su u Hrvatskoj prihvatila je poziv i 8. kolovoza stižu na Sinjsku alku.

Vezane vijesti

Grubiša budući veleposlanik Hrvatske u Italiji

Grubiša budući veleposlanik Hrvatske u Italiji

Sigurno je kako će Damir Grubiša biti budući veleposlanik Hrvatske u Italiji, dok predlaganje Ive Goldsteina i Ivana Grdešića kao budućih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika