Objavljeno u Nacionalu br. 768, 2010-08-03

Autor: Robert Bajruši

SDP se sprema za izbore: 'Gradit će se ceste i pruge, a rezat subvencije za poljoprivredu'

Za razliku od vlade Ivice Račana, koja je 2000. smanjila sve plaće u javnom sektoru, sada je u SDP-u prevladalo stajalište da je bolje podijeliti određeni broj otkaza, a ostatku zaposlenih sačuvati radna mjesta, jer se na takav način reduciraju prava približno desetini zaposlenih, dok svi ostali zadržavaju posao

ZORAN MILANOVIĆ i
njegovi suradnici planiraju predstavljanjem
gospodarskog
programa u rujnu
započeti predizbornu
kampanjuZORAN MILANOVIĆ i njegovi suradnici planiraju predstavljanjem gospodarskog programa u rujnu započeti predizbornu kampanjuSocijaldemokratska partija Hrvatske u rujnu će organizirati veliku Izvještajnu konferenciju posvećenu gospodarskoj politici. Na taj će način vodeća opozicijska stranka započeti predizbornu kampanju, ali i predstaviti osnove ekonomske politike buduće vlade, dakako, u slučaju pobjede koalicije lijevog centra (SDP-HNS-IDS-HSU) na idućim parlamentarnim izborima.

U razgovoru s nekoliko pripadnika vrha SDPa, koji imaju ključnu ulogu u pripremama za rujansku konvenciju, otkrivaju se temelji gospodarske strategije sljedeće vlade, koji će se bazirati na pet bitnih mjera. To su potpuna promjena sadašnje fiskalne politike, smanjenje subvencija za poljoprivredu i brodogradnju, stimuliranje veće osobne potrošnje, smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi i zdravstvu te redukcija povlaštenih mirovima na koje sada ima pravo čak 180.000 osoba. Uspije li Zoran Milanović osvojiti premijerski mandat i na vodeća mjesta u izvršnoj vlasti postaviti svoje bliske suradnike, realizacija tih pet mjera postat će središnji cilj njegove vlade u prve tri godine mandata. Istovremeno će biti predstavljena četiri područja koja bi prema socijaldemokratskoj strategiji u bližoj budućnosti trebala izazvati snažan rast gospdarstva – energetika, razvoj prometne infrastrukture, proizvodnja hrane i rast turizma.

U osnovnim crtama ovo znači da unutar koalicije lijevog centra planiraju znatne državne investicije u izgradnju novih elektrana kako bi se smanjio uvoz struje iz inozemstva, ali obnovljena je i ideja o ulaganju u obnovu željezničke mreže kojom bi se roba iz Luke Rijeka prebacivala u srednju Europu. Svojevrsnom reindustrijalizacijom SDP namjerava i smanjiti negativne efekte otkaza koji će biti podijeljeni u javnim službama i državnoj upravi, tako da bi dio nezaposlenih mogao naći novi posao u energetskom, prometnom ili turističkom sektoru. “SDP će u rujnu javnosti poslati svoju poruku o gospodarskoj politici kojom želimo zaustaviti krizu u Hrvatskoj. No naš glavni zadatak ostaje smjena vlade Jadranke Kosor koja proizvodi destrukciju i iz mjeseca u mjesec produbljuje krizu.

Kad smo prije otprilike pola godine počeli koncipirati strategiju ekonomskog oporavka, situacija je bila bitno drukčija i lakša nego što je sad, a svi trendovi su negativni i ne pokazuju znakove oporavka. Na žalost, to znači da će novoj vladi trebati više vremena za pokretanje programa oporavka nego što smo se još nedavno nadali, ali upravo zbog toga moramo pripremiti razvojnu strategiju i konkretne mjere, kako bismo ih počeli provoditi odmah po preuzimanju vlasti”, izjavio je za Nacional član vrha Socijaldemokratske partije Hrvatske. Važan dio SDP-ove politike oporavka je i reduciranje administracije u javnim tvrtkam, a prema prvim izračunima otpustiti treba otprilike deset posto ili najmanje 6000 zaposlenih. Milanovićev suradnik, koji je jedan od autora gospodarske strategije, objašnjava da se otkazi ne bi dijelili naprečac, nego bi najprije trebalo proučiti situaciju i u pola godine donijeti rješenje. Kao podloga za smanjenje broja zaposlenih u javnim službama treba poslužiti austrijsko iskustvo. U Austriji su prije nekoliko godina također racionalizirali broj javnih i državnih službenika.

Za razliku od vlade Ivice Račana, koja je 2000. smanjila sve plaće u javnom sektoru, sada je u SDP-u prevladalo stajalište da je bolje podijeliti određeni broj otkaza, a ostatku zaposlenih sačuvati radna mjesta, jer se na takav način reduciraju prava približno desetini zaposlenih, dok svi ostali zadržavaju posao. Nakon što u rujnu SDP usvoji gospodarsku platformu, slijede konzultacije s HNS-om, HSU-om i IDS-om o prihvaćanju jedinstvenog ekonomskog programa u opozicijskom bloku. Ovdje posebno treba računati s HNS-om i Radimirom Čačićem, koji će u slučaju pobjede lijevog centra kao potpredsjednik vlade dobiti ključnu ulogu u izradi gospdarske strategije. Iako u SDP-u i HNS-u imaju vrlo slične stavove o opravku ekonomije, socijaldemokrati će zbog mira unutar koalicije morati prihvatiti veći dio Čačićevih planova i inicijativa.

Vezane vijesti

'Nema više naplaćivanja opomena'

'Nema više naplaćivanja opomena'

Vlada je Hrvatskom saboru uputila Prijedlog zakona o javno-privatnom partnerstvu. Prema riječima prvog potpredsjednika i ministra gospodarstva… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 03.08.10. 09:46

Koliko god krivim ADZe mafijase za slom drzave,isto toliko krivim i SDPe spavace i nesposobnjakovice.Da remiziram,ADZe je pljackal, a SDPe je drzal ljestve.


registracija
12/7/10

Ivandija, 03.08.10. 11:00

STA CES TI GRADIT JADO JADNI---PRVO NARODU OBJASNI KOLIKO PARA IMA SDP VANI SAKRIVENIH......HOCES OD TIH PARA GRADIT ILI CES NAS JOS VISE ZADUZITI::::...


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika