07.08.2010. / 08:03

Autor: Tonko Vulić

Soja: Eliksir zdravlja ili samo dobar marketing

Premda je vegeterijancima ova namirnica glavna zamjena za meso, istraživanja govore o tome da je od uvođenja GMO soje u Velikoj Britaniji za 50% porasla učestalost alergijske reakcije na soju

Soja je jedna od najkontroverznijih namirnica današnjice. Dok je jedni nazivaju čudesno zdravom, drugi tvrde da se radi o vrlo štetnoj hrani, što na neupučene ljude djeluje zbunjujuće.

Donosimo vam stoga istinu o soji, jednogodišnjoj mahunarki koja se preko 13.000 godina uzgaja u Kini, a njena su izvanredna svojstva tek prije trideset godina otkrivena u Americi te se odtada sve češće spominje u suvremenom nutricionizmu.

"Soja je izuzetno bogata hranjivim tvarima i sadržava od 35 do 50 % bjelančevina, ima svih 8 esencijalnih aminokiselina, 17% ulja, lecitin, obilje minerala i vitamina", kaže Ana Janjatović Zorica, učiteljica kuhanja zagrebačkog centra Makronova.

Detalje pročitajte u tiskanom izdanju Zdravog života!

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika