09.08.2010. / 09:01

Autor: Nacionalova redakcija

Glomazni državni aparat: Svaki treći zaposleni radi u javnom sektoru

Nastojeći riješiti problem, Vlada je nedavno izdala naputak o smanjenju broja zaposlenih u javnim i državnim poduzećima za pet posto. No, da bi se uskladila s europskim prosjekom, neće biti dostatna samo otpuštanja, već i privatizacija nekih od tih tvrtki

Ivan Šuker i Jadranka KosorIvan Šuker i Jadranka KosorOd ukupnog broja zaposlenih u Hrvatskoj, njih 16,9 posto radi u javnoj upravi, što je tek neznatno više od projeka EU, pokazuju podaci Međunarodne organizacije rada (ILO). Prosjek EU iznosi 16,45 posto.

Jutarnji list piše kako se podaci se poklapaju s onima iz studije Instituta za javne financije, što ju je nedavno objavio Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja, koji pokazuju da Hrvatska po broju zaposlenih u javnoj upravi ne odstupa od prosjeka EU.

No problem nastaje kada se u cijelu priču uključe i državna poduzeća. Naime, ILO je izračunao da da u javnom sektoru u Hrvatskoj ukupno radi čak 29,46 posto svih zaposlenih.

Vilim Ribič nedavno je upozorio da na 100 ukupno zaposlenih u Hrvatskoj 12,5 radi u javnim tvrtkama , a u članicama EU taj je omjer 6,8 prema 100.

Ove brojke znatno su veće od prosjeka u Europskoj uniji, a među zapadnim zemljama s Hrvatskom se mogu mjeriti samo Skandinavci. U Skandinaviji je, naime, sasvim normalno da je država najveći poslodavac pa tamo u javnom sektoru radi oko 33 posto zaposlenih.

Nastojeći riješiti problem, Vlada je nedavno izdala naputak o smanjenju broja zaposlenih u javnim i državnim poduzećima za pet posto. No, da bi se uskladila s europskim prosjekom, neće biti dostatna samo otpuštanja, već i privatizacija nekih od tih tvrtki.

Za zemlju koja ima ispodprosječnu ekonomiju "prosjek EU" teško može biti kriterij kojemu treba težiti. Veličina javne uprave stoga bi trebala biti i ispod prosjeka EU, piše Jutarnji.

Vezane vijesti

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska prodala 1,5 milijardi dolara obveznica

Hrvatska je prodala 1,5 milijardi dolara vrijedne obveznice s rokom dospijeća za pet godina, uz prinos od 6,375 posto, javljaju strane novinske… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 09.08.10. 10:51

Mali majmun ćita ide po kredita.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika