09.08.2010. / 14:00

Autor: Nacionalova redakcija

Prognoza HNB-a: Stanovi će biti još jeftiniji zbog vala otkaza

Dodatni pritisak na pad cijena stvorit će povećanje ponude novih nekretnina uslijed dovršavanja projekata započetih prije izbijanja krize. Analitičari HNB-a upozoravaju da će nepovoljni trendovi na tržištu nekretnina dodatno ugroziti poslovanje građevinskih kompanija

"Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj će godini dodatno smanjiti potražnju kućanstava za stambenim nekretninama te zajedno s teže dostupnim financiranjem novih građevinskih projekata nastaviti vršiti pritisak na daljnji pad cijena stambenih nekretnina", navodi se u nedavno objavljenoj publikaciji HNB-a 'Financijska stabilnost'.

"Jačanje negativnih trendova na tržištu rada u ovoj će godini dodatno smanjiti potražnju kućanstava za stambenim nekretninama te zajedno s teže dostupnim financiranjem novih građevinskih projekata nastaviti pritisak na daljnji pad cijena stambenih nekretnina", zaključak je HNB-ove publikacije koju prenosi Večernji list.

Uz ostale negativne trendove, na pad potražnje za nekretninama utječu i visoke kamatne stope na stambene kredite te pooštravanje ostalih kreditnih uvjeta banaka.

Analitičari HNB-a ističu da se financijska dostupnost stambenih nekretnina za hrvatske građane nije popravila unatoč padu cijena, jer su manji prihodi kućanstava poništili pozitivne učinke nižih cijena.

Nadalje, u publikaciji se navodi da će otežani uvjeti poslovanja s kojima se sektor nekretnina već suočio lani, a koji će se vjerojatno nastaviti i u većem dijelu ove godine, utjecati na nastavak pada prihoda tog sektora.

Dodatni pritisak na pad cijena stvorit će povećanje ponude novih nekretnina uslijed dovršavanja projekata započetih prije izbijanja krize.

Analitičari HNB-a upozoravaju da će nepovoljni trendovi na tržištu nekretnina dodatno ugroziti poslovanje građevinskih kompanija.

"Otežani uvjeti poslovanja s kojima se sektor nekretnina već suočio lani, a koji će se vjerojatno nastaviti i u većem dijelu ove godine, utjecat će na nastavak pada prihoda tog sektora, odnosno još više narušiti sposobnost tog sektora da uredno podmiruje svoje kreditne obveze", zaključuje se u analizi HNB-a.

Vezane vijesti

'Zašto ne smanjujete kamate?'

'Zašto ne smanjujete kamate?'

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski u nekoliko je navrata opominjao banke u Hrvatskoj da su djelomično same krive što gospodarstvo… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika