09.08.2010. / 14:04

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Liječnici sa Srebrnjaka: Milinović nas blati, a nikada nije posjetio našu bolnicu

Odbačene su optužbe ministra zdravstva Darka Milinovića iznesene u medijima kako je bolnica među najvećim gubitašima, da djeluje nelegalno te da je ravnatelj puno puta prekršio zakon. DB "Srebrnjak" napravi više od 50 000 pedijatrijskih pregleda godišnje, kazao je Nogalo

Miran Martinac, Boro Nogalo i Marijana Turkalj (Foto: Davor Visnjic/PIXSEL)Miran Martinac, Boro Nogalo i Marijana Turkalj (Foto: Davor Visnjic/PIXSEL)Vodstvo Dječje bolnice "Srebrnjak" reagiralo je danas na izjave državnog tajnika Ministarstva zdravstva Dražena Jurkovića o eksperimentiranju na hrvatskoj djeci u okviru projekta bolnice o translacijskoj medicini, istaknuvši kako će se tim europskim projektom uvesti najsuvremenija medicina u svakodnevnu praksu a u svrhu unapređenja zdravlja djece.

Kako stoji u pozivu na konferenciju za novinare, dr. Jurković je 3. kolovoza u 3. Dnevniku HRT-a, u "kontekstu razgovora o protupravnom donošenju Mreže zdravstvenih ustanova, a komentirajući projekt Centra kompetencije za translacijsku medicinu DB Srebrnjak, ishitreno, proizvoljno i netočno informirao javnost izjavama da 'translacijski centar znači primjenu kliničkih ispitivanja u praksi' te da se 'ovdje radi o eksperimentiranju na hrvatskoj djeci'".

Ravnatelj DB "Srebrnjak" Boro Nogalo drži kako je to još jedan u niz napada i pritisaka na tu bolnicu kojom se dovodi u pitanje etički i stručni kredibilitet Bolnice. Također, time se dovodi u pitanje i vjerodostojnost potpisnica ugovora projekta Centra kompetencije za translacijsku medicinu DB Srebrnjak, među kojima su Ministarstvo znanosti, gospodarstva, konzultanti EU, Središnji državni ured za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU te BICRO. Translacijska medicina proces je pretvaranja bioloških otkrića u lijekove, medicinska pomagala i postupke a u svrhu liječenja i sprečavanja bolesti. Odjel za tu medicinu je pri DB "Srebrnjak" osnovan 2009. godine.

Nogalo ističe kako bi taj projekt iz fondova EU trebao povući oko 39 milijuna eura i osigurati izgradnju 17.000 kvadratnih metara novoga prostora, a što je ovakvim istupima i spajanjem bolnice Srebrnjak dovedeno u pitanje. Projekt bi zaposlio vrhunske znanstvenike i kliničare, doveo najbolju medicinsku tehnologiju, nove dijagnostičke i terapijske mogućnosti te osigurao financijsku samoodrživost.

Osvrčući se na odluku o pripajanju Srebrnjaka bolnici Sv. Duh, Nogalo je zaključio kako to neće donijeti uštedu te povećati dobrobit pacijenata, kliničara i znanstvenika. Naime, upozorio je, pripajanjem gradske bolnice kliničkoj menadžment Srebrnjaka dobit će veću plaću zbog većih koeficijenata u kliničkim bolnicama te se zapravo radi o dodatnom trošku a ne o uštedi.

Odbacio je optužbe ministra zdravstva Darka Milinovića iznesene u medijima kako je bolnica među najvećim gubitašima, da djeluje nelegalno te da je ravnatelj puno puta prekršio zakon. DB "Srebrnjak" napravi više od 50 000 pedijatrijskih pregleda godišnje, kazao je Nogalo dodajući da tu bolnicu nikada nije posjetio ni ministar niti državni tajnik te da Ministarstvo znanosti nije ulagalo sredstva za poslovanje bolnice.

Predsjednik Upravnog vijeća DB "Srebrnjak" te predsjednik Odbora za zdravstvo Grada Zagreba Miran Martinac istaknuo je kako podržava Centar za translacijsku medicinu, istaknuvši kako bi se to pitanje trebalo izdvojiti iz sukoba Grada i Ministarstva zdravstva oko spajanja bolnica. Na novinarski upit zašto je Jurković dao tako "tešku" izjavu, Martinac je rekao kako pitanja oko translacijske medicine nisu u javnosti dovoljno prisutna te da drži da Jurković nije bio dovoljno informiran.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika