Objavljeno u Nacionalu br. 769, 2010-08-10

Autor: Plamenko Cvitić

Interview

'Zahtjev za visokom kaznom je blef tužiteljstva'

Luka Mišetić, odvjetnik Ante Gotovine pojašnjava zašto smatra da je oslobađajuća presuda realna opcija

'Potraga za topničkim dnevnicima na neki
način pokazuje da tužiteljstvo nije sigurno
da je uspjelo dokazati prekomjernu uporabu
topništva u Oluji', smatra Mišetić'Potraga za topničkim dnevnicima na neki način pokazuje da tužiteljstvo nije sigurno da je uspjelo dokazati prekomjernu uporabu topništva u Oluji', smatra MišetićNACIONAL: Vijest da tužiteljstvo Haaškog tribunala za Antu Gotovinu traži 27 godina zatvora bilo je iznanađenje za mnoge. Kako ste vi dočekali taj podnesak tužiteljstva?

- Za mene je to bilo očekivano. Morate shvatiti da tužiteljstvo i dalje tvrdi da je Gotovina protjerao 200.000 ljudi. Ako vam je to početna pozicija, onda je normalno zahtijevati prilično visoku kaznu. Međutim, sve ovisi o tome da li sud vjeruje tvrdnjama tužiteljstva da je u Oluji bilo prekomjernog korištenja topništva. Ja sam duboko uvjeren da tužiteljstvo to nije dokazalo, a tome ide u prilog da su tražili topničke dnevnike, što ipak signalizira da ni samo tužiteljstvo nije sigurno da su dokazali da je topništvo korišteno na neselektivan način odnosno prekomjerno. Zbog toga smatram da nema realne šanse da će tužiteljstvo uspjeti u procesu, a kamoli da će Gotovina dobiti 27 godina zatvora.


NACIONAL: Zašto su tužiteljstvu toliko trebali topnički dnevnici? Je li to bila njihova velika greška?

- Jednostavno, cijeli koncept zločinačkog pothvata ovisi o optužbi da je topništvo korišteno na ilegalan način. Kao što svi u Hrvatskoj već znamo, famozni brijunski transkript je bit optužnice protiv hrvatskih generala. Tužiteljstvo tvrdi da se cijeli zločinački plan temelji na dogovoru na Brijunima da će se koristiti topništvo na ilegalan način u svrhu protjerivanja sveg srpskog stanovništva s okupiranih područja. Prema tome, ako ta optužba padne, odnosno ako je srušena, nije dokazana, onda cijeli zločinački pothvat pada u vodu. Međunarodno pravo i presedani Haaškog suda su vrlo precizni u tome da, optužuje li tužiteljstvo nekog za zločinački pothvat, mora konkretno dokazati kad je taj zločinački plan dogovoren i koje su metode dogovorene. U ovom predmetu tužiteljstvo tvrdi da je zločinački plan dogovoren na Brijunima i da su metode ilegalno korištenje topništva da bi se protjeralo srpsko stanovništvo. Čini se da su u tužiteljstvu svjesni da nisu dokazali prekomjerno granatiranje, i zbog toga već dvije godine tako panično inzistiraju na takozvanim topničkim dnevnicima, ne bi li otkrili nekakav ilegalan plan. Duboko sam uvjeren da to nisu dokazali i da zbog toga cijela optužba o zločinačkom pothvatu pada u vodu.

NACIONAL: Budući da je tužiteljstvo doživjelo svojevrsni fijasko s topničkim dnevnicima, nije li iznenađenje da traže tako visoke kazne?

- Nerealno je očekivati da tužiteljstvo uoči završnih govora samo prizna da nije dokazalo zločinački pothvat, a sigurno bi bilo priznanje ako bi tražili kaznu od samo, primjerice, pet ili deset godina. To bi bilo indirektno priznanje da nisu uspjeli dokazati svoje optužbe. Po mom sudu, oni i dalje na neki način blefiraju da su nešto dokazali, a taj dojam jedino mogu izvesti na način da tvrde da su to dokazali i da traže visoku kaznu.

NACIONAL: Je li realna oslobađajuća presuda za Antu Gotovinu?

- Sigurno je realna. Oni koji tvrde da nije realna prvo pretpostavljaju da suci Haaškog suda imaju političku dimenziju i da zbog politike ne može doći do oslobađajuće presude. To, međutim, nije moj dojam što se tiče ova tri suca, pa zato vjerujem i očekujem oslobađajuću presudu jer mislim da smo detaljno obrazložili da tužiteljstvo ni za jednu optužbu nije dokazalo Gotovininu krivnju. Naravno da će to svaki branitelj reći u svakom predmetu, ali to je moj stav i vidjet ćemo kako će završiti. Mislim da će suci presuditi isključivo na temelju činjenica i zakona, a ako bude tako, onda nemamo što drugo očekivati nego oslobađajuću presudu.

NACIONAL: Ljudi često razmišljaju samo o ekstremima, oslobađajuća presuda ili maksimalna kazna. Što ako na kraju dođe do nekakvog kompromisa, pa Gotovina dobije pet godina zatvora?

- Sve je to na razini spekulacija. Nezahvalno je da ja sad spekuliram o mogućoj presudi, ali ne vidim da će suci, kao što vi kažete, napraviti nekakav kompromis. Ovdje su stvari dosta jasne, prvo treba početi od toga je li dokazan zločinački pothvat ili ne. Ako nije, a siguran sam da nije, onda po toj optužbi nema osnove za osuditi Gotovinu. Nema osnove za osuditi ga za prekomjerno granatiranje. Ostaje srednji dio, zapovjedna odgovornost za krivična djela počinjena nakon Oluje. Tu su stvari opet dosta jasne i dokazane pred sudom: Gotovina je u to vrijeme otišao ratovati u Bosnu i Hercegovinu, postoji više od dvadeset svjedoka s domaće i međunarodne strane, od visokih hrvatskih političara do međunarodnih dužnosnika i europskih promatrača koji su svi svjedočili da nitko od Gotovine nije tražio da riješi neke probleme, niti je uopće bilo razgovora da se treba kontaktirati Gotovinu, čak je i Žarko Puhovski ispred HHO-a svjedočio da nitko nikad nije spomenuo Gotovinu u kontekstu tih zločina nakon Oluje. Zato smatram da je nerealno da sud kaže da je Gotovina, koji u to vrijeme nije bio tamo ili pismeno ili usmeno bio upozoravan da treba nešto poduzeti, ipak bio najodgovorniji za sve što se događalo na terenu. Zakoni su tu vrlo jasni, pa je teško očekivati da će suci potpisati presudu da je čovjek koji ratuje u drugoj zemlji istovremeno odgovoran i ratni zločinac, pa zaslužuje neku kaznu. Zato očekujem da će suci to prepoznati i donijeti razumnu odluku.

NACIONAL: Ako je presuda oslobađajuća, izlazi li Gotovina odmah na slobodu?

- Rano je govoriti o tome, ali općenito u takvim situacijama optuženik ide doma već sljedeći dan nakon objavljivanja presude. Postoji određena procedura, treba ispuniti papire i logistiku, kako će se osoba prebaciti, treba dozvola od nizozemskih vlasti, prolaz do aerodroma, to obično traje od 12 do 24 sata.

NACIONAL: Neki se pitaju jesu li ipak moguća neka iznenađenja u završnim riječima? Možda neki novi argumenti ili neki obrat?

- Nema takve mogućnosti unošenja bilo kakvog novog dokaza. Svaka stranka u postupku može sudu podnijeti pisani zahtjev da želi ponovno otvoriti dokazni postupak jer iz nekog razloga smatra da nisu taj dokaz bili u mogućnosti iznijeti kad je bilo vrijeme za iznošenje. Ali, u samoj završnoj riječi doći i, da tako kažem, iz rukava izvući neki novi dokaz je apsolutno nemoguće. Međutim, svatko može osmisliti neki novi argument na temelju već predočenih dokaza, ali nakon dvije i pol godine doista ne očekujemo neko iznenađenje od tužiteljstva.

NACIONAL: Ima li u završnom podnesku tužiteljstva ipak nečeg novog?

- Nema nikakvih velikih iznenađenja, standardno ono što smo već slušali, ali ne bih ja sad detaljno analizirao podnesak tužiteljstva jer ćemo mi sve to analizirati pred sudom 31. kolovoza. Mogu samo reći da su to uobičajene stvari, od prekomjernog granatiranja do zločinačkog pothvata, a tvrde i da bez obzira na to što je cijeli sustav izdavao zapovijedi da se treba spriječiti kaznena djela poput paleža i pljačke, da je intencija bila da se pljačka i pali. Mi ćemo, naravno, imati odgovor i na to. Tvrde i da je Gotovina izdavao cijeli niz zapovijedi da se treba spriječiti kaznena djela, ali oni smatraju da je sve to bila jedna velika gluma, foliranje. Da ih je, kad je govorio da treba kažnjavati i spriječiti kaznena djela, zapravo htio dopustiti.

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika