Objavljeno u Nacionalu br. 769, 2010-08-10

Autor: Robert Bajruši

Koalicijom s Miroslavom Tuđmanom HDZ gubi podršku EU-a i SAD-a

Pakt s desnicom ne bi bio dobro primljen u Europskoj uniji i SAD-u, a Miroslav Tuđman je simbol najgoreg razdoblja u kojem su Hrvatskom upravljale tajne službe i generalska klika, i u kojem je 1998. zbog opsesije Franje Tuđmana podjelom Bosne i Hercegovine u posljednji trenutak izbjegnut sukob s NATO-om

Miroslav TuđmanMiroslav TuđmanIako zasada nije bilo izravnih pregovora o suradnji, u vodstvu HDZ-a otvoreni su za kontakte s Miroslavom Tuđmanom, poprilično neuspješnim političarom i sinom nekadašnjeg hrvatskog predsjednika. Spremnost na razgovore o Tuđmanovu eventualnom povratku u HDZ, ali i kontakte s HSP-om i nekim manjim desnim strankama, znači da Hrvatska demokratska zajednica okupljanjem stranaka desnog centra planira odgovoriti na formiranje kastavske koalicije u kojoj su SDP. HNS, IDS i Hrvatska stranka umirovljenika – potvrdio je za Nacional visokopozicionirani izvor iz vladajuće stranke.

Nacionalov sugovornik potvrdio je da HSS ostaje njihov glavni koalicijski partner za predstojeće izbore, no HDZ je načelno otvoren i za suradnju sa svim desnim strankama osim s Glavaševim HDSSB-om. Informaciju o mogućem povratku u HDZ u medije je plasirao sam Miroslav Tuđman, koji po svaku cijenu želi povratak u aktivnu politiku, ali zasad nije bilo konkretnih razgovra s Jadrankom Kosor ili njezinim najbližim suradnicima. U tom kontekstu znakovit je i nastup Jadranke Kosor na proslavi 15. godišnjice "Oluje", kad je glorificirala ulogu Franje Tuđmana. Informacije da u HDZ-u razmišljaju o predizbornoj suradnji s Miroslavom Tuđmanom upozoravaju na potencijalno iznimno opasnu strategiju vladajuće stranke.

Pakt s desnicom ne bi bio dobro primljen u Europskoj uniji i SAD-u, a Miroslav Tuđman je simbol najgoreg razdoblja u kojem su Hrvatskom upravljale tajne službe i generalska klika, i u kojem je 1998. zbog opsesije Franje Tuđmana podjelom Bosne i Hercegovine u posljednji trenutak izbjegnut sukob s NATO-om. Ivo Sanader i Jadranka Kosor napravili su važnu stvar kad su HDZ pozicionirali u politički centar i na taj način smanjili ideološke sukobe u hrvatskoj politici. Time su, možda, izgubili dio radikalno desnih birača, ali HDZ-u su osigurali glasove građana koji žele živjeti u stabilnoj državi, kojom ne dominiraju konflikti i podjele. Za razliku od takvog političkog pristupa, Miroslav Tuđman predstavlja najdesniji dio biračkog tijela i njegov povratak predstavio bi HDZ kao stranku čvrste desne provenijencije.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 10.08.10. 08:36

Citat: "Ivo Sanader i Jadranka Kosor napravili su važnu stvar kad su HDZ pozicionirali u politički centar i na taj način smanjili ideološke sukobe u hrvatskoj politici."
Bajruši, ti o politici u Hrvatskoj nemaš pojma. Kakve podjele? Pa Mesić je utjelovljenje podjela na političkoj pozornici Hrvatske. Ti si obični strani plaćenik. Ovo je Hrvatska a ne EU ili SAD. Da je kojim slučajem Miroslav komunističkih svjetonazora bio bi poželjan. Kajin je primjer podjela i isključivosti koji svojim otrovnim strelica izaziva peronosporu. Dobio si nalog da napadneš i to je to. Miroslav je simbol suverene, državotvorne politike a ne obični nalogoizvršilac kao ti. Nadam se da s naknadom za ovaj tekst možeš barem na burek.


registracija
27/7/09

columbo, 10.08.10. 08:43

Ne bih rekao da je iznimno opasna strategija HDZ glede kooptiranja Miroslava Tudjmana u svoje redove, ili bilo kakva suradnja s njime, jer on je politicka bukva, pa s njim ili bez njega posve je isto. Mene vise brine Jacino potenciranje i revitalizacija njegova cace, jer to jasno kazuje o bezidejnosti i bezizlazu...Kojoj bi danas civiliziranoj i naprednoj zemlji uzor i zvijezda vodilja za buducnost mogla biiti licnost kakav je bio prvi hrvatski predsjednik, respektirajuci i ono dobro sto je ucinio za ovu zemlju?! A toga je dakako puno manje nego sto s visina izgleda...


registracija
14/11/07

laufer, 10.08.10. 09:27

Jaca je stvarno u banani kada misli da joj ovaj luzer Tuđman Jr može pomoći u zadržavanju fotelje.
Dobit će par postotaka glasova debilana koji glasaju za njega, a s druge strane će izgubiti one koji glasaju za HDZ baš zbog toga što se otresla tuđmanoidne ekipe.


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 10.08.10. 16:20

Sve je to teorija,novinarsko piskaralo.Tko je tako lud da ide sa Tudjmanom?Zbog tih stotinjak glasova?Ne vjerujem.


registracija
9/8/09

vinko12, 11.08.10. 00:30

kakav glupi naruceni naslov i clanak jos glupljeg novinara. EU i SAD bi reagirale sto je on dobio od svog "povjerljivog diplomatskog izvora", vjerovatno srpskog. Tudzman nije znacajan ali je bolji partner od hsnl i sdss-a u svakom slucaju. (usput nisam HDZovac)


registracija
23/8/09

xaron, 11.08.10. 20:30

Odlaskom Tudjmana ( i nazalost dolaskom Mesica ) zapocela je masovna pljacka drzave i
prekomjerno zaduzivanje koje ce se placati generacijama. Kako su EU i USA protiv Tudjmana, sada makar znamo gdje su otisli novci.


registracija
23/1/07

boltek, 12.08.10. 08:02

Nazvati Tuđmana desničarem krajnja je glupost.Prava istina je da su Tuđmani krajnji ljevičari.Tatek, Francek - Titov general, predsjednik Partizana, mrzio Dinamo više od svega.V crkvu je išel kad je bil z jednom nogom v grobu. Tko mu je bil zet? I tak bi se puno toga mogle reči kaj opvrgava tvrdnje o desnici. Prije je bio diktator staljinističkog, titoističkog tipa. A to je lijevo.
A sinek Mirek. Dok je tatek bil živ za njega se ni ni čulo.Sada u politici njegova opcija ima šanse koliko i hrvatska prodajući arapima pijesak.Politička nula.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika