Objavljeno u Nacionalu br. 769, 2010-08-10

Autor: Robert Bajruši

SLOVENSKI STRUČNJACI O DOGOVORU KOSOR-PAHOR:

Problem Ljubljanske banke ne može se riješiti u tri mjeseca

Jadranka Kosor i Borut Pahor dogovorili su se potkraj prošlog mjeseca u Bohinju kako će konačno rješenje pitanja Ljubljanske banke donijeti u roku od tri mjeseca, no u Sloveniji većina stručnjaka smatra da je taj rok posve nerealan. Slovenski ekonomski stručnjak Jože Mencinger kaže da će problem Ljubljanske banke riješiti političari, ali smatra da tri mjeseca nisu dovoljna za konačni dogovor.

Jože Mencinger smatra da je rok prekratak za
tako kompleksan
problemJože Mencinger smatra da je rok prekratak za tako kompleksan problem“Kako sada stvari stoje, političko rješenje pitanja Ljubljanske banke jedino je moguće, pogotovo ako je to, kako tvrde političari, multilateralni problem svih država na području nekadašnje Jugoslavije. Međutim, za tri mjeseca ništa se neće riješiti, to je prekratak rok za tako kompleksan problem”, rekao je za Nacional Mencinger i dodao da se on već godinama zalaže da se problem Ljubljanske banke riješi u vezi s privatnim odnosima. “To znači raščistiti odnose ne samo na depozitnoj strani, nego i na strani kredita koje su hrvatske tvrtke imale u Ljubljanskoj banci, a nisu ih vratile. I te tvrtke, baš kao i Ljubljanska banka, imaju pravne nasljednike. No za to je sada kasno i problem će riješiti naši političari”, kaže Mencinger.

Slično je i mišljenje Ilinke Todorovski, novinarke slovenskog dnevnika Finanace, koja kaže da u Sloveniji nije bilo puno reakcija nakon dogovora Pahor – Kosor. “U slovenskoj se javnosti ne očekuje da bi stručnjaci u tri mjeseca mogli pronaći nekakvo brzo konačno rješenje ili čarobni štapić za rješavanje tog problema. Očekuje se da će do tada barem uskladiti polazišne podatke i vladama predložiti mogući način daljnjeg rješavanja problema”, smatra Ilinka Todorovski i dodaje kako bi prije svega željela da je taj spor riješen već odavno zbog štediša.

Vezane vijesti

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Pahor izgubio, na čelu Socijalnih demokrata Igor Lukšič

Slovenski Socijalni demokrati (SD) na izbornom su kongresu u Kočevju u subotu za svog novog predsjednika izabrali Igora Lukšiča koji je u drugom… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika