30.09.2002. / 00:00

Autor: Sandra Milković

MEĐUNARODNI ODNOSI

HRVATSKA TEK NA KRAJU NIZA POTENCIJALNIH KANDIDATA ZA ULAZAK U EU

Rejting – agencija Fitch u svojoj najnovijoj studiji pod nazivom «Proširenje EU i njegov utjecaj na zemlje kandidate» Hrvatskoj ne isključuje mogućnost ulaska u EU u drugom krugu proširenja ali ju stavlja na sam kraj niza zemalja kandidatkinja. Mjesta za ulazak u drugom krugu, koji se predviđa najranije 2007. godine, za sada su rezervirana samo za Rumunjsku i Bugarsku.
Autori studije smatraju da će predstojeći krug proširenja obuhvatiti osam zemalja u tranziciji – Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Sloveniju te Maltu i Cipar. Izvan Unije, dakle, do daljnjega ostaju tri kandidata – Rumunjska, Bugarska i Turska, a isto tako i Hrvatska.
Analiza Fitcha pokazuje da će koristi od proširenja za buduće nove članice Unije biti velike. One neće biti toliko izražene u segmentu trgovine budući da je EU tijekom devedesetih već liberalizirala trgovinu s kandidatima, koliko na području financijskih transfera iz EU blagajne.
Koristi od proširenja za buduće nove članice Unije ogledat će se i u pravu na financijsku pomoć u slučaju značajnijih problema s platnom bilancom, primjećuju u Fitchu. Jedna od koristi za sadašnje kandidate ogledat će se i u ubrzanju njihova gospodarskog rasta. Projekcije Europske komisije, naime, govore o prosječnoj godišnjoj stopi rasta BDP-a u zemljama kandidatima između 4,6 i 6,1 posto u prvih pet godina nakon ulaska u Uniju. Koristi od članstva u Uniji zemlje srednje i istočne Europe osjetit će i u većoj političkoj i ekonomskoj stabilnosti, kao i u većem interesu ulagača, ali i u segmentu opreznije fiskalne politike.
Ipak, ulazak deset sadašnjih kandidata u Uniju povezan je i s određenim rizicima, primjećuju u Fitchu. Jedan od njih tiče se njihova sudjelovanja u financiranju Unije, što bi građane tih zemalja moglo stajati jedan posto godišnjeg BDP-a. Isto tako, implementacija zakona EU u njihova zakonodavstva podrazumijeva znatne troškove, pa bi, primjerice, samo dostizanje Unijih ekoloških standarda Mađarsku, Češku, Poljsku i Sloveniju godišnje moglo stajati 1,5 posto BDP-a, i to u razdoblju od pet godina. Unatoč tome, u Fitchu ističu kako će pozitivni učinci proširenja biti znatno veći od negativnih.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika