11.08.2010. / 12:25

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Povijesna odluka: Sretko Kalinić će biti prvi hrvatski državljanin izručen Srbiji

"Kako se radi o kaznenim djelima iz domene organiziranog kriminaliteta nema zapreka za izručenje temeljem sporazuma između dviju zemalja", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda i dodao kako se Srbija obvezala da će Kaliniću ponoviti kazneni postupak

Sretko KalinićSretko KalinićGlasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić potvrdio je danas da je Izvanraspravno vijeće toga suda donijelo nepravomoćno rješenje o izručenju Sretka Kalinića Srbiji, što bi bio prvi slučaj izručenja hrvatskog državljanina nekoj drugoj državi.

Kalinić, uz hrvatsko ima i srbijansko državljanstvo, a u Srbiji je u odsutnosti, kao pripadnik 'zemunskog klana', osuđen na 30 godina zatvora zbog ubojstva predsjednika srbijanske vlade Zorana Đinđića 2003.

"Izvanraspravno vijeće donijelo je nepravomoćno rješenje na koje se Kalinić može žaliti u roku od tri dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Vrhovni sud", kazao je Devčić Hini u telefonskom razgovoru.

S obzirom na potpisani sporazum između Hrvatske i Srbije, od 29. lipnja, nema prepreka za izručenje Kalinića Srbiji, dodao je Devčić.

"Kako se radi o kaznenim djelima iz domene organiziranog kriminaliteta nema zapreka za izručenje temeljem sporazuma između dviju zemalja", rekao je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda i dodao kako se Srbija obvezala da će Kaliniću ponoviti kazneni postupak budući da je osuđen u odsutnosti, a to je također predviđeno sporazumom koji su potpisale Hrvatska i Srbija.

Kalinić, koji je prije dva mjeseca ranjen u mafijaškom obračunu na zagrebačkom jezeru u Rakitju, sredinom srpnja kazao je sutkinji Veri Polak Presečki da ne pristaje na izručenje jer smatra da u Srbiji ne bi imao pošteno suđenje.

Vezane vijesti

Sud u ponedjeljak razmatra optužnicu protiv Svilana

Sud u ponedjeljak razmatra optužnicu protiv Svilana

Zagrebački Županijski sud u ponedjeljak će odlučivati o osnovanosti optužnice protiv direktora programa Nove TV Siniše Svilana kojega se tereti za… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 11.08.10. 14:52

Šteta, što će sad Hrvatska bez tako zaslužnog građanina?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika