11.08.2010. / 14:26

Autor: Martina Čizmić

Blackberry ponovno živi: Saudijska Arabija ukinula zabranu korištenja popularnog mobitela

Prema posljednjim informacijama, Komisija za komunikacijsku i informacijsku tehnologiju je u suradnji s RIM-om započela testiranja servera koji bi omogućio određeni stupan privatnosti korisnicima, ali i dao mogućnost vlastima da kontroliraju komunikaciju instant porukama

Blackberry je ponovno dopušten u Saudijskoj ArabijiBlackberry je ponovno dopušten u Saudijskoj ArabijiNakon što su vlasti u Saudijskoj Arabiji uvele zabranu korištenja Blackberrya zbog, kako su pojasnili "nemogućnosti nadziranja", ta je zabrana ipak ukinuta.

Podsjetimo, Research in Motion, tvrtka koja proizvodi Blackberrye uspjela se izboriti za odgodu zabrane ne bi li pronašla kompromisno rješenje koje će omogućiti vlastima nadziranje internetskog i mobilnog prometa, a istovremeno osigurati redovitu uslugu korisnicima.

Ono što je posebno smetalo vlastima je činjenica da instant poruke putem Blackberrya ne odlaze na server providera mobilne mreže, već direktno na server RIM-a koji se nalazi u Kanadi, odnosno SAD-u. Na taj način poruke su van dohvata saudijskih vlasti i ne može ih se nadzirati.

Prema posljednjim informacijama, Komisija za komunikacijsku i informacijsku tehnologiju je u suradnji s RIM-om započela testiranja servera koji bi omogućio određeni stupan privatnosti korisnicima, ali i dao mogućnost vlastima da kontroliraju komunikaciju instant porukama.

Blackberry je poznat po mogućnosti izravne komunikacije između korisnika Blackberry uređaja pomoću PIM-a, programa za instant poruke koji ih ujedno i kodira te na taj način štiti od neovlaštenog čitanja. Upravo je zbog toga RIM došao na udar nekih bliskoistočnih zemalja koje su tvrdile da na taj način teroristi mogu nesmetano komunicirati.

Vezane vijesti

Lotus zabranio Räikkönenu nastup na Finskom reliju

Lotus zabranio Räikkönenu nastup na Finskom reliju

Finski vozač Lotusa Kimmi Räikkönen zatražio je od čelnika svoje Formula 1 momčadi dopuštenje za nastup na Finskom reliju u kolovozu. Vodstvo Lotusa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika