11.08.2010. / 18:21

Autor: Nacionalova redakcija

Rohatinski upozorava vladu: 'Ne bi bilo dobro uvoditi porez na banke'

Kada bi Hrvatska slijedila mađarski primjer i bankama uvela porez na aktivu od 0,45 posto, računajući da ona iznosi 380 milijardi kuna, na taj bi se način moglo prikupiti 1,7 milijardi kuna. To je polovica prošlogodišnje dobiti banaka

Željko RohatinskiŽeljko RohatinskiNakon što je Jutarnji list u broju od srijede objavio kako u hrvatskoj vladi uoči rebalansa proračuna razmišljaju i o uvođenju poreza na banke, odmah je reagirao i šef Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Rohatinski za portal banka.hr objašnjava kako bi zbog oporezivanja, kao dodatnog troška za banke, kamatne stope porasle ili bi bilo zaustavljeno njihovo snižavanje na koje je HNB pokušavao utjecati dosadašnjim smanjivanjem pričuva. Također, kaže, ne može se očekivati rast kredita u skoroj budućnosti.

"Banke bi zbog poreza mogle izvlačiti kapital u zemlje gdje će na njemu ostvariti veću zaradu. Tad je moguć pritisak na tečaj kune, a HNB bi morala angažirati devizne rezerve za obranu tečaja", kaže Rohatinski.

HNB bi, dakle, bio rezerviran prema oporezivanju banaka bude li to i formalni prijedlog Vlade.

Inače, Hrvatska nije prva zemlja koja spominje oporezivanje banaka niti bi bila prva koja uvodi takav porez. Ništa neobično, no pitanje je što je cilj i što su moguće posljedice te što je korist, a što moguća šteta.

Jutarnji list piše kako se u vladi počelo razmatrati da bi, po uzoru na Mađarsku, i ona mogla uvesti porez na banke. Već ove godine aktivu će im oporezivat sa 0,45 posto, a uvođenje te mjere mađarski premijer Viktor Orban je popratio riječima: "Njih se više ne smije smatrati svetim kravama".

Kada bi Hrvatska slijedila mađarski primjer i bankama uvela porez na aktivu od 0,45 posto, računajući da ona iznosi 380 milijardi kuna, na taj bi se način moglo prikupiti 1,7 milijardi kuna. To je polovica prošlogodišnje dobiti banaka.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

registracija
18/1/08

ankicascreiber, 11.08.10. 19:34

HA HA HA kadija te tuzi kadija ti sudi. Pitati bankara dali treba stegnuti bankare!!!!!! Haloooo Lijecnica zaradi 9000 kuna mjesecno, moja kolegica radi kao prevoditeljica hrvatski engleski u jednoj banci zaraduje 8000!!! Da ne govorimo o onim bezveznim bankarskim sluzbenicima koji zavrse ekonomski faks ili neku od bezveznih privatnih bussines skola i zaraduju u bankama nekoliko puta vise od lijecnica. Sa druge strane banke ne grade hrvatsku privredu vec je reketiraju, ako si poduzetnik od banke neces dobiti kredit za razvoj firme, dati ce ti tek kredit koji ti ne treba. Ne treba izmisljati toplu vodu, 12000 godina civilizacije pokazuje da napredak mogu samo napraviti obrazovni ljudi koji stvaraju nesto, koncentracija kapitala u mali broj ruku unistila je svaku civilizaciju koja je postojala u zadnjih 12000 godina. Jebes Hrvatsku neovisnost ako je neke banke reketare.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 11.08.10. 21:16

Dovoljno je otići na www.zabaraba.com i svima će biti jasno za koga radi Rohatinski.dobro je da se čovjek izdao,da ne bi tko pomislio kako se razlikuje od ostale "elite" koja ga je dovela na mjesto guvernera.bolje sada istina,nego iste laži.


registracija
8/7/09

bankar, 11.08.10. 21:31

ionako ćemo mi to na kraju platiti klijenti banke i obični radnici


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika