13.08.2010. / 10:03

Autor: Nacionalova redakcija

Državni račun sve više u 'crvenom': Do kraja godine deficit iznad 13 milijardi kuna

Analize se rade, i do konca idućeg tjedna mogli bi se znati obrisi proračuna, doznaje se iz Banskih dvora. Ne bi bilo iznenađenje da se te 'analize' najprije nađu pred koalicijskim partnerima, kako bi oni dali zeleno svjetlo za planirane rezove

Ivan ŠukerIvan ŠukerRebalans proračuna najvjerojatnije će se naći na izvanrednoj sjednici Sabora koja bi se trebala održati 26. i 27. kolovoza.

Novi list piše kako je jasno da rebalans treba odraditi i prije početka redovnog jesenskog zasjedanja Sabora, kako bi se u zadnja četiri mjeseca godine ipak postigli financijski učinci. Da je proračunski deficit dosegnuo za cijelu godinu planiranih 8,6 milijardi kuna, bilo je jasno još u srpnju kao i to da bi se dodatna rupa, ovisno o trošku brodogradnje, mogla kretati od 3,5 do pet milijardi kuna.

Tako bi na kraju deficit proračuna mogao biti veći od 13 milijardi kuna, a to za sobom povlači i moguće dodatno zaduženje države.

Planira li država značajno rezati proračunske rashode, to je moguće učiniti samo na nekolicini stavki - mirovinama, plaćama, pravima u zdravstvu, socijalnim pravima, poljoprivrednim potporama. No, ne treba zaboraviti da se rebalansom treba namaknuti i novac za isplatu šteta u poljoprivredi koje se još uvijek zbrajaju.

Analize se rade, i do konca idućeg tjedna mogli bi se znati obrisi proračuna, doznaje Novi list iz Banskih dvora. Ne bi bilo iznenađenje da se te 'analize' najprije nađu pred koalicijskim partnerima, kako bi oni dali zeleno svjetlo za planirane rezove.

Tvrdi se, pritom, kako niti jedna mjera neće odudarati od gospodarskog programa Vlade te da će se sve učiniti kako bi se stimulirala potrošnja građana, odnosno kućanstava. Tako se ostaje pri odluci ukidanja više stope kriznog poreza od studenog ove godine, a ne planiraju se niti porezi koji bi opteretili primanja građana.

No, krila za proklamiranu potrošnju mnogima bi mogla biti srezana jer je jedna od opcija o kojoj se razmišlja dodatno smanjenje plaća proračunskih korisnika za pet do najviše deset posto. Razmišlja se i o rezanju mirovina, no već je jedan od HDZ-ovih partnera - HSS - jasno naznačio kako neće dopustiti da se mirovine diraju. Osim toga, u igri je i oporezivanje dobiti banaka, ali je pitanje hoće li ta ideja proći. piše Novi list.

Vezane vijesti

Vladi slabašna trojka

Vladi slabašna trojka

Mjesečno istraživanje javnog mnijenja CRO Demoskop, obuhvatilo je mišljenje hrvatskih građana prema nositeljima izvršne i zakonodavne vlasti u… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 13.08.10. 11:44

MALI MAJMUN ĆITA IDE BRZO PO KREDITA!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika