13.08.2010. / 13:29

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Počeo rasplet afere Hypo: Uhićen bivši šef uprave Wolfgang Kulterer

Prema informacijama austrijskih novinara policija je izvršila pretres više prostora u Beču i Koruškoj no za sada nema detaljnih informacija

Wolfgang KultererWolfgang KultererWolfgang Kulterer, bivši predsjednik uprave Hypo Alpe-Adria banke uhićen je rano jutros javlja austrijski Kurier. Uz Kulterera je policija privela još jednu osobu čiji identitet ostaje nepoznat.

Kulterer je kao čelnik banke proširio poslovanje banke na jugoistočnu Europu, a tereti se za odobravanje milijunskih kredita bez pokrića u vrijednosti nekretnina ili drugih založnih prava. Veći dio rizičnih kreditnih plasmana završio je u Hrvatskoj te Srbiji i BiH.

Krajem travnja ove godine Kuterera i Wolfganga Striedingera podignuta je posljednja u nizu optužnica i to društava AB Maris i Darije u Hrvatskoj.

Rasplet afere Hypo: Kulterer svjedoči o vezama Sanadera i austrijske banke

Nova kaznena prijava Hypa protiv Striedingera i Kulterera zbog kredita u RH

U prijavi dugoj 61 stranicu vođa odvjetničkog tima Hypa i stručnjak za kazneno pravo, Guido Held, iznosi sumnju da Striedinger i Kulterer stoje iza vlasnika navedenih društava u Hrvatskoj.

Cijelu istragu austrijska centralna banka pokrenula je krajem prošle godine, a između ostalog predmet istrage je bila i sumnja kako u poslovnoj bilanci hrvatske ispostave banke postoje golemi prikriveni gubici.

Prema informacijama austrijskih novinara policija je izvršila pretres više prostora u Beču i Koruškoj no za sada nema detaljnih informacija.

Austrijski mediji podsjećaju i da je Kulterer preuzeo vodstvo Hypo banke početkom devedesetih te da je do 2006. godine, dokad je bio na čelu banke, stvorio od male provincijske financijske institucije važnog igrača na međunarodnoj financijskoj sceni.

Wolfgang Kulterer bio je više od 15 godina na čelu Hypo Alpe Adria Bank i svojedobno je u austrijskoj javnosti slavljen kao vrlo sposoban manager.

Nakon što su 2006. otkriveni neprijavljeni gubitci u banci, Kulterer je morao dati ostavku a Hypo Alpe Adria Bank se počela gušiti u problemima, sve dok nije 2009. prisilno nacionalizirana, kad ju je austrijska država kupila za simbolična tri eura.

Kulterer, rođen 1953. postao je članom uprave koruške Hypo banke 1992., nakon što je radio u nekoliko austrijskih banaka.

Kaerntner Landeshypotheken-Bank, kako se punim imenom tada zvala ta banka, pretvorena je u dioničko društvo čime je započela njezina ekspanzija. Nakon raspada Jugoslavije počela se širiti u novonastalim državama na tome području, a 1995. preimenovana je u Hypo Alpe Adria Bank.

Širenje je započelo najprije u obliku poslova leasinga u Hrvatskoj i Sloveniji, a u Hrvatskoj je banka 1997. osnovala banku kćer.

Slijedila su osnivanja daljnjih kćeri banaka po jugoistočnoj Europi, pri čemu je Kulterer bio pokretačka snaga prije nego što je 2006. morao dati ostavku.

Međutim, on je i nakon toga ostao u banci i kao član nadzornog odbora sudjelovao u važnim odlukama, između ostaloga i u prodaji banke njemačkoj Bayerische Landesbank 2007. godine.

U međuvremenu je austrijsko pravosuđe pokrenulo niz istraga protiv njega i drugih odgovornih u Hypo Alpe Adria Bank, između ostaloga i zbog navodnog pranja novca.

Kulterer je u svibnju pred istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta izjavio da je sve bilo "u najboljem redu" dok je on bio u banci i da su problemi nastali istom nakon što je on otišao. Kulterer tvrdi da je Bayerische Landesbank (BayernLB) dopustila "nekontrolirani rast" i time banku otjerala u propast.

Predstavnik austrijskog ministarstva financija Harald Waiglein izjavio je u petak kako je "vrlo zadovoljan" time što je austrijsko pravosuđe poduzelo konkretne korake u slučaju Hypo Bank. Austrijska država od prosinca 2009. vlasnica je banke koju je kupnjom nastojala spasiti i stoga su postupci pravosuđa "potpuno u našem interesu", izjavio je Waiglein.

Dodao je kako je i posebno istražno povjerenstvo, koje je osnovalo austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova nakon nacionalizacije banke, "u više slučajeva naišlo na ime Kulterera i protiv njega podnijelo više prijava".

Prema navodima istražitelja, u slučaju Hypo Bank istraga se vodi protiv 40 osumnjičenika te stoga nisu isključena daljnja uhićenja.

Pretrage i sumnjičenja počela su još u listopadu 2009., kada je pretraženo više prostorija u Njemačkoj, Austriji i Luksemburgu zbog sumnji njemačkog državnog odvjetništva da je BayernLB pri kupnji Hypo Bank platio previsoku cijenu.

Vezane vijesti

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank prodaje svoje podružnice na Balkanu

Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj je posao unajmila Deutsche Bank, javlja… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 13.08.10. 16:37

Aaaaaaa,zato je SMRANADER spizdil u Ameriku.Steze se obruc oko kriminalca.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika