16.08.2010. / 09:44

Autor: Nacionalova redakcija

Sve za slobodu velikog gazde: Glavaševi 'pioniri' s 300 tisuća eura na šefa Vrhovnog suda

Inače, danas se sastaje saborski odbor koji će odlučivati o prestanku zastupničkog mandata Branimiru Glavašu. Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva bi trebala početi u 13 sati. Kako se očekuje za skidanje Glavaševa imuniteta trebali bi glasati svi članovi povjerenstva osim spomenutog Ivana Drmića

Branimir GlavašBranimir GlavašPredsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin obavještajnoj je službi prijavio da su ga Ivan Drmić, saborski zastupnik HDSSB-a i osječki poduzetnik Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa pokušali podmititi kako bi donio oslobađajući presudu Branimiru Glavašu.

Drmić i Sanja Marketić, urednica Glasa Slavonije vodili su akciju podmićivanja nekoliko sudaca Vrhovnog suda nekoliko tjedana prije nego što je Glavašu potvrđena presuda za ratni zločin u Osijeku. No hrvatske tajne službe došle su do te informacije preko Branka Hrvatina, piše Jutarnji list.

Drmić i Sanja Marketić, prema jednoj verziji, trebali su prikupiti 300.000 eura, čime su, navodno, namjeravali potkupiti troje sudaca Vrhovnog suda. Obratili su se direktoru jake osiguravajuće tvrtke koji im je rekao da taj novac ne može dati, ali da bi ga mogao posuditi uz jamstvo da će biti vraćen.

Nisu se uspjeli dogovoriti: direktoru su odgovorili da na privatnom računu, gdje se skupljao novac za pomoć Glavašu, postoji pola milijuna dolara, no da sada ne bi bilo pametno dirati taj novac zbog mogućeg praćenja traga novca. Direktor osiguravajućeg društva nije htio prihvatiti takvu garanciju, pa su se Drmić i Marketić okrenuli drugim izvorima, prije svega tvrtkama u vlasništvu Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Navodno su značajan novac dobili i preko tvrtke Cesting u kojoj je direktor Marko Bagarić, rizničar HDSSB-a. Istraga raspolaže mnoštvom tajno snimljenih telefonskih razgovora koji su iznimno važni dokazi za rekonstrukciju cijele operacije. Kad su u jednom trenutku Drmić i Marketić shvatili da je akcija provaljena i da ih prati policija, prilično su se uspaničili. Potražili su pomoć jednog zagrebačkog odvjetnika koji im je savjetovao da priču obrnu i prikažu se žrtvama iznude, te da s tom pričom odu u policiju.

Odlučili su ga poslušati. Drmić se u policiji pojavio u subotu popodne, 24. srpnja, šest dana prije nego što je Vrhovni sud objavio svoju presudu, donesenu još 2. lipnja i dva mjeseca držanu u tajnosti.

Drmić je tvrdio da ga je u nekoliko navrata nazvala nepoznata osoba i nudila pomoć u pozitivnom rješavanju Glavaše žalbe o kojoj je trebao odlučivati Vrhovni sud. Drmić je s njim kontaktirao više puta, a treći put, u nekom kafiću uz autocestu nadomak Zagreba, predao mu je 70.000 eura, saznaje Jutarnji list.

Inače, danas se sastaje saborski odbor koji će odlučivati o prestanku zastupničkog mandata Branimiru Glavašu. Sjednica Mandatno-imunitetnog povjerenstva bi trebala početi u 13 sati. Kako se očekuje za skidanje Glavaševa imuniteta trebali bi glasati svi članovi povjerenstva osim spomenutog Ivana Drmića.

Vezane vijesti

Glavaš odbio Karamarka

Glavaš odbio Karamarka

Branimira Glavaša u mostarskom zatvoru vrlo često posjećuju poznate javne osobe iz Hrvatske, tako da sama po sebi nije naročito zanimljiva činjenica… Više

Komentari

registracija
1/1/70

, 16.08.10. 10:16

Zlocincu ponovo suditi i osuditi ga na 40 godina.


registracija
8/7/09

bankar, 16.08.10. 11:41

to je pravi borac za slobodu ahahaah- kazna streljanjem za takve zločince


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika