16.08.2010. / 11:11

Autor: Nacionalova redakcija

Dodijeljene nagrade na Starigrad Paklenica Film Festivalu

z direkcije festivala poručuju kako se festival nije htio ograničiti na samo jedan, određeni glazbeni stil, pa su tijekom 7 dana festivala, posjetitelji mogli zaviriti u svijet glazbenika raznolikih glazbenih izričaja, od Hladnog piva do Beethovena

Žiri je odabrao najboljeŽiri je odabrao najboljeOdlična atmosfera vladala je ovih dana prvim Starigrad Paklenica Film Festivalom, međunarodnim festivalom glazbenog dokumentarnog filma, koji je otvoren 8. kolovoza u Starigrad – Paklenici, filmom How the Beatles Rocked the Kremlin poznatog britanskog redatelja Lesliea Woodheada. Na prekrasnim lokacijama Nacionalnog parka Velike i Male Paklenice, SPFF je najbolje od domaće i svjetske produkcije odlučio prikazati u konkurenciji od 10 dugometražnih i 10 kratkih glazbenih dokumentaraca, dok je ponoćnim projekcijama od pet filmova prikazan presjek produkcije glazbenih dokumentaraca u regiji.

Iz direkcije festivala poručuju kako se festival nije htio ograničiti na samo jedan, određeni glazbeni stil, pa su tijekom 7 dana festivala, posjetitelji mogli zaviriti u svijet glazbenika raznolikih glazbenih izričaja, od Hladnog piva do Beethovena. Budući da je ovo ipak festival dokumentaraca u kojima su glavni akteri glazbenici, organizatori su se pobrinuli i za svakodnevni zabavno –glazbeni program.

Tako je SPFF otvorio popularni splitski TBF, dok će ga u subotu nakon svečane dodjele nagrada zatvoriti naš veliki kantautor, umjetnik i skladatelj filmske glazbe, Arsen Dedić, uz pratnju Matije Dedića. Svu ljepotu koju je posjetiteljima pružila Velika i Mala Paklenica, zauvijek će zapamtiti legendarni britanski redatelj glazbenih dokumentarnih filmova, Leslie Woodhead.

«Prvi put sam pogledao svoj film pod zvjezdanim nebom, bio je to doživljaj koji ću pamtiti do kraja života. Doživljaje iz Starigrada – Paklenice svakodnevno sam bilježio u svoj dnevnik. Planiram u svijetu promovirati ovaj festival, a već sljedeće godine se definitvno vraćam u Starigrad s novim filmom. Nećete me se tako lako riješiti.» rekao je na press konferenciji vidno opušten i oduševljen Leslie. Gost festivala bio je i srpski redatelj Igor Stoimenov, koji se na SPFF-u predstavio s trodijelnim filmom Novo vreme. Prvi dio Stoimenov je posvetio Prljavom kazalištu i Električnom orgazmu, drugi nekad iznimno popularnim Idolima, dok je treći posvećen srpskoj novovalnoj atrakciji Šarlo akrobata.

Svoje dojmove nije krio ni Stoimenov: « Bilo je odlično, fenomenalno, veliko platno, open air, meteorska kiša, puno prijatelja, nekako se sudbinski sve poklopilo. Stoimenov se osvrnuo i na svoje filmove: «To je triptih od 5 dijelova koje fale, beogradska priča, fali zagrebačka, nije bilo para do sada, nadam se da će za sljedeću paklenicu biti gotovo. Cilj cijelog projekta nije samo muzika već pokazati kako se u trenucima kada su se Beograd Zagreb i ljubljana politički razdvajali, grupa umjetnika u tim gradovima iz potpuno različitih oblasti, moda, film, pojavila sa vjerojatno najznačajnijim umjetničkim pravcem na ovim prostorima.» Pred prepunim kinom Velika Paklenica prikazan je, između ostalih, i glazbeni dokumentarac Darka Drinovca, «Kad se pretvorim u Severinu», na čijoj je projekciji prisustvovala i sama Severina.

«Nacionalni park Velika Paklenica najljepši je prostor na kojem sam gledala film. Sinoć sam ga odgledala opušteno nakon dužeg vremena. Sretna sam što je Darko napravio tako dobar dokumentarac gdje nema patetičnog pripovijedanja drugih protagonista o meni. Surađujem s ljudima u koje imam jako puno povjerenja jer bitna je stvar imat ljude od povjerenja u svojoj blizini. Darko je dio moje ekipe i sasvim je normalna njegova pojava.» Atraktivan ambijent kina i još spektakularnija glazba pod zvijezdama okupanim nebom, oduševila je američkog redatelja Alexa Crowtona (redatelja filma Sparklehorse – Belly of a mountain), koji je najavio da na sljedeći SPFF dolazi s nekim većim filmom. Legendarni Koja (Dušan Kojić), u Starigradu Paklenici predstavio je pak svoj projekt «Fank-i-lastiš Crnog zuba».

Poznati sarajeski redatelj Pjer Žalica, koji je u Starigradu Paklenici u ulozi člana stručnog žirija, oduševljen je atmosferom na spff-u. «Odlična prijateljska atmosfera, poseban doživljaj gledati filmove u uzbudljivom ambijentu Velike i Male Paklenice. Bio je ovo start koji obećava dug i uspješan život festivala.» Umjetničkim vijećem predsjeda poznati glazbenik i producent Nikša Bratoš. «Meni kao glazbeniku gledat glazbene filmove u ugođaju Velike Paklenice, doživljaj kojeg ću se sjećati cijeli život. Nadam se da će moja izjava ostat zabilježena da je još jednom pogledamo za 10.godišnjicu festivala i da ćemo svi skupa biti ponosni na napravljeno.»

Nakon šest dana i prikazanih 26 filmova, sutra će nam biti poznati pobjednici prvog Starigrad Paklenica Film Festivala. Direktor festivala, Admir Ćulumarević, rekao je kako je i više nego zadovoljan posjetom publike, kvalitetom filmova, a posebno ističe atmosferu « Pokazalo se da ovaj jedinstveni festival pun pogodak, naprosto nitko od sudionika kao ni posjetitelja nije ostao ravnodušan na ambijent Paklenice koji je glazbenim dokumentarcima dao još jednu novu dimenziju. Već sad su mi se obratili neki autori koji žele dogodine biti dio ovog filmskog događaja. Vidimo se dogodine na drugom Starigrad Paklenica Film Festivalu.»

Vezane vijesti

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

'Luka Ritz je simbol borbe protiv nasilja'

Učenice osnovne i srednje škole Ivona Farkaš i Klara Đurkin dobitnice su ovogodišnje nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika