16.08.2010. / 13:57

Autor: Nacionalova redakcija

OTP banka s manjom dobiti zbog rezervacija za rizične kredite

U prvih šest mjeseci ove godine OTP banka ostvarila je 36 posto manju dobit u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Najveće je pogoršanje zabilježeno u servisiranju potrošačkih kreditaNajveće je pogoršanje zabilježeno u servisiranju potrošačkih kreditaU prvih šest mjeseci 2010. godine OTP banka ostvarila je 32,85 milijuna kuna neto dobiti, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja smanjenje od 36 posto.

U prvom polugodištu ove godine neto prihodi od kamata i neto prihodi od naknada na razini su prethodne godine, dok prihodi od kupoprodaje deviza bilježe rast od 12 posto.

Do kraja lipnja banka je zabilježila rast ukupnih depozita za šest posto u odnosu na 30. lipnja 2009., pri čemu su depoziti građana porasli za 8,6 posto. Krediti građanima pali su za 0,2 posto u odnosu na 30.06.2009.

Operativni rezultat banke prije rezervacija poboljšan je za 2 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Smanjivanje dobiti posljedica je znatno većih rezervacija za kreditne rizike. Rezervacije za kreditne rizike dvostruko su veće nego u 2009. godini. Rast rezervacija posljedica je teškoća koje klijenti imaju u servisiranju duga. One su najčešće uzrokovane smanjivanjem ili gubitkom prihoda korisnika kredita.

Najveće je pogoršanje zabilježeno u servisiranju potrošačkih kredita. Procjenjuje se da bi mogući godišnji trošak rizika tih kredita mogao doseći i do četiri posto. Ostali kreditni proizvodi, kao i krediti poduzećima, za sada imaju znatno niže troškove kreditnih rizika.

Budući da nema razloga očekivati da bi se gospodarska situacija u drugoj polovici godine mogla značajno poboljšati, očekujemo da će trošak kreditnih rizika u drugoj polovici godine i dalje biti visok te da će dobit u 2010. slijediti trend iz prvog polugodišta.

Kod ocjenjivanja potrebnih rezervacija banka strogo primjenjuje načela konzervativnog računovodstva.

U domeni internet bankarstva u prvih šest mjeseci ove godine broj privatnih korisnika OTP direkta porastao je za 17,38 posto, a poslovnih subjekata za 22,08 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, u prvom polugodištu ove godine ukupan broj internet transakcija građana rastao je za 26,59 posto, a poslovnih subjekata za 76,23 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Od početka godine OTP banka proširila je ponudu kartičnih proizvoda za građanstvo uvođenjem MasterCard Standard charge i Mastercard Standard revolving kartica, te ponudila posebne pakete usluga malim poduzetnicima i obrtnicima.

Vezane vijesti

Masna bankarska zarada na valu krize

Masna bankarska zarada na valu krize

Banke u Hrvatskoj su u razdoblju od 2008. do 2011. godine samo na kamatama zaradile 42 milijarde kuna, u istom razdoblju banke su naplatile ukupno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika