16.08.2010. / 17:38

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

USKOK opovrgava HDSSB: Drmić kod nas nije podnio kaznenu prijavu za reketarenje

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) opovrgnuo je danas da mu je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić podnio kaznenu prijavu "za 'reketarenje' kojim se u zamjenu za novac nudi mogućnost ishođenja pozitivne presude Vrhovnog suda za Branimira Glavaša" te je odbacio HDSSB-ove tvrdnje da se "stavio u funkciju daljnjeg progona Glavaša i najavljenog progona" te stranke.

Ivan Drmić; Autor:
Davor Javorovic/Vecernji listIvan Drmić; Autor: Davor Javorovic/Vecernji listUred za suzbijanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) opovrgnuo je danas da mu je saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić podnio kaznenu prijavu "za 'reketarenje' kojim se u zamjenu za novac nudi mogućnost ishođenja pozitivne presude Vrhovnog suda za Branimira Glavaša" te je odbacio HDSSB-ove tvrdnje da se "stavio u funkciju daljnjeg progona Glavaša i najavljenog progona" te stranke.

"Netočno je da je zastupnik HDSSB-a u Hrvatskome saboru Ivan Drmić podnio kaznenu prijavu USKOK-u. Imenovani nije bio u USKOK-u niti je razgovarao 's djelatnicima USKOK-a'", stoji u priopćenju na internetskim stranicama USKOK-a.

U priopćenju se navodi kako se Drmić, po informacijama kojima raspolaže USKOK, obratio osječko-baranjskoj Policijskoj upravi, to jest policiji, a ne njima.

"Vjerujemo da I. Drmić zna razliku između ta dva tijela", stoji u priopćenju USKOK-a.

Današnje USKOK-ovo priopćenje odgovor je na subotnju reakciju HDSSB-a pošto je "Jutarnji list" objavio da je Drmić "htio kupiti slobodu Glavašu za 70 tisuća eura" i da je "tvrdio da je sve dogovoreno sa sucem Vrhovnoga suda".

"Jutarnji list" u subotnjem i današnjem izdanju piše, pozivajući se na izvore bliske istrazi, da su Drmić i zamjenica glavnog urednika "Glasa Slavonije" Sanja Marketić policiji podnijeli prijavu da su žrtve prevare u nastojanju "da na taj način zamaskiraju prikupljanje novca za jednog suca Vrhovnog suda, kojeg su navodno oni pronašli i koji je trebao srediti oslobađajuću presudu za Branimira Glavaša".

Novac su prikupljali, piše "Jutarnji list", ne znajući da je Vrhovni sud već donio presudu. Vrhovni sud je 30. srpnja na internetskim stranicama objavio presudu od 2. lipnja kojom je potvrdio da je Branimir Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civila u Osijeku 1991., ali je i preinačio prvostupanjsku presudu zagrebačkoga Županijskog suda te mu je jedinstvenu zatvorsku kaznu smanjio s deset na osam godina.

HDSSB u subotnjoj je reakciji na takve tvrdnje "Jutarnjeg lista" ustvrdio kako je "istina sasvim drukčija", to jest da je Drmić 24. srpnja, "tjedan dana prije objave Odluke Vrhovnog suda u slučaju B. Glavaš prijavio policiji i USKOK-u 'reketarenje' kojim se u zamjenu za novac nudi mogućnost ishođenja pozitivne presude Vrhovnog suda za Branimira Glavaša".

HDSSB u tom priopćenju navodi da je Drmić USKOK-u 24. srpnja ponudio suradnju te da mu je USKOK naložio da u interesu istrage "prijavu drži u tajnosti".

"No, obveza tajnosti očito se nije odnosila na USKOK koji se u svrhu političkog obračuna, tendenciozno i djelomično putem svog biltena EPH stavio u funkciju ne samo daljnjeg progona Branimira Glavaša, već i u aktivnu funkciju najavljenog progona HDSSB-a", stoji u priopćenju stranke iz Slavonije.

USKOK opovrgava takve tvrdnje HDSSB-a naglašavajući kako on i DORH "ne sudjeluju u 'medijskim kompromitacijama' kako to kaže 'zabrinuti' I. Drmić".

Nakon svih navoda objavljenih u 'Jutarnjem listu' i u izjavi za javnost HDSSB-a, javnost je "izvjesno zainteresirana" upravo za odgovor na jasno pitanje je li prijava I. Drmića osnovana ili je podnesena kako bi se unaprijed opravdalo postupanje protivno zakonu, ističe USKOK u priopćenju i dodaje: "No, kako USKOK, prema njegovu navodu, krši obvezu čuvanja tajnosti, uistinu je puno lakše da I. Drmić odgovori na ovo pitanje jer ga javnost zaslužuje i to izravno, a ne posredno preko USKOK-a."

"Tvrdnja kako bi EPH, kao 'bilten USKOK-a', 'odaslao jasnu poruku hrvatskoj javnosti da ne prijavljuju kaznena djela kako ne bi i sami, umjesto kriminalaca, oni postali žrtve političko pravosudnog progona' nije točna i predstavlja mišljenje pojedinaca a ne hrvatske javnosti", zaključuje USKOK.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika