30.09.2010. / 12:00

Autor: Plamenko Cvitić

Misteriozno isisavanje novca: Veza Sanadera, Barišića i Nevenke Jurak

U tjedniku Nacional, koji je, objavivši 2007. priču o reketarenju u HEP-u, sa širom javnošću upoznao ime jučer uhićenog Mladena Barišića, prije mjesec i pol dana izašao je tekst u kojem se u detalje opisuju načini na koji se Nevenka Jurak, utamničena čelnica agencije Fimi-medija, proteklih nekoliko godina bogatila zahvaljujući iznuđenim ugovorima s javnim kompanijama. Njezin bivši ljubavnik Mladen Barišić koji je po svoj prilici imao jednu od ključnih uloga u ovoj nezakonitoj raboti,u međuvremenu je uhićen, a istraga bi trebala pokazati tko je još iz političkog miljea sudjelovao u ovom udruženom kriminalnom pothvatu.

Policija zna za najmanje tri sastanka
Mladena Barišića, Nevenke Jurak i Ive Sanadera održana tijekom srpnja u Zagrebu: Policija zna za najmanje tri sastanka Mladena Barišića, Nevenke Jurak i Ive Sanadera održana tijekom srpnja u Zagrebu: Istražitelji koji već mjesecima rade na rasvjetljavanju afere Fimi-media došli su do šokantnih podataka: od 180 milijuna kuna koliko se iz državnih tvrtki u posljednjih pet godina slilo na račun privatne marketinške agencije Fimi-medije, Nevenka Jurak izvukla je najmanje 50 milijuna kuna gotovine. Nakon što bi te goleme svote prošle kroz ruke Nevenke Jurak, novcu se gubio svaki trag. Unatoč činjenici da su kroz račune njezine tvrtke prolazili višemilijunski iznosi i da je “dizala” ogromne količine gotovine, Nevenka Jurak živjela je relativno skromno, što upućuje na to da je bila tek jedan od posrednika koji su novac preusmjeravali onome tko je bio organizator cijele kriminalne hobotnice.

Zato je glavni zadatak Uskokovih istražitelja da utvrde je li Nevenka Jurak novac prosljeđivala, kako se već dulje sumnja, u crnu stranačku blagajnu HDZ-a nad kojom je isključivu kontrolu imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, ili je novac završavao negdje drugdje, odnosno kod nekog drugog. U tom kontekstu mnogi spominju Sanaderova prijatelja, bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, koji je s Nevenkom Jurak niz godina u vrlo bliskim odnosima. Njihova dugogodišnja emotivna veza u posljednje je vrijeme također na kušnji: mnogi se pitaju hoće li Nevenka Jurak, koja se od prošlog tjedna nalazi u remetinečkom pritvoru, zanemariti svoje osjećaje i istražiteljima priznati umiješanost svog ljubavnika, šefa carine Mladena Barišića u misteriozno isisavanje novca iz njezine tvrtke, jer njoj već sad prijeti zatvorska kazna od sedam godina, a on je još uvijek na slobodi.

S druge strane, postavlja se pitanje hoće li Barišić i dalje šutjeti o svojoj umiješanosti u kriminalne aktivnosti svoje životne suputnice ili će džentlemenski preuzeti na sebe dio odgovornosti i istražiteljima priznati da je Nevenka Jurak sve radila po njegovu nalogu. Ljubavno-poslovni par Jurak-Barišić mogao bi zajedno ili pojedinačno biti itekako opasan i za bivšeg premijera Ivu Sanadera, kojeg se ionako već sumnjiči da je bio glavni pokrovitelj preusmjeravanja državnog novca u privatnu tvrtku Fimi-mediju.

Da između Nevenke Jurak, Mladena Barišića i Ive Sanadera postoji neka tajna veza potvrdile su informacije koje su proteklih dana procurile iz policijskih izvora: njih se troje u nekoliko navrata tijekom srpnja potajno sastajalo u nekim zagrebačkim restoranima, što upućuje na mogućnost da su već tada dogovarali zajedničku strategiju ako netko od njih bude uhićen. Prema Nacionalovim saznanjima, bila su barem tri takva sastanka. Od 2004. godine do danas, tvrtka Fimi-media je, uglavnom poslujući s državnim tvrtkama, uprihodila gotovo 25 milijuna eura odnosno oko 180 milijuna kuna.

Kuća u Primoštenu u kojoj je uhićena Nevenka JurakKuća u Primoštenu u kojoj je uhićena Nevenka JurakSvake godine Nevenka Jurak je u svojim poslovnim knjigama iskazivala ogromnu dobit koju si je isplaćivala s računa tvrtke direktno u gotovini ili je novac prebacivala na svoj privatni račun. U oba slučaja velike svote gotovine našle su se u njezinim rukama, a istražitelje najviše zanima gdje je novac doista završavao. Dok je za 2005. godinu tvrtka Nevenke Jurak imala službenu dobit od 200.000 eura, odnosno milijun i pol kuna, 2006. već je imala tri i pol milijuna kuna, 2007. godine osam i pol milijuna kuna, 2008. godine deset i pol milijuna kuna a ni lanjska, 2009. godina, za Nevenku Jurak nije bila odveć recesijska: dobit tvrtke nakon oporezivanja iznosila je osam i pol milijuna kuna. Ukupni iznos dobiti tako premašuje 32 milijuna kuna, a najveći dio tog novca isplaćen je u gotovini. Tako je još početkom svibnja prošle godine, kad njezina tvrtka još nije bila toliko u fokusu interesa istražitelja i javnosti, Nevenka Jurak potpisala “Odluku o uporabi dobiti za 2008. godinu”, kojom je zapravo sama sebi odlučila isplatiti vrtoglavih osam milijuna kuna.

Tijekom ove godine Nevenka Jurak očito je bila svjesna da je pod paskom istražitelja, pa je “skromniju” dobit od lanjske godine u iznosu od tri milijuna kuna odlučila zadržati na poslovnom računu tvrtke. Osim legalnog isplaćivanja dobiti s računa Fimi-medije, sredstva su se izvlačila i klasičnim pranjem novca kroz fiktivne fakture. O tome su prošlog tjedna u Uskoku iskaze dali 47-godišni Bojan Dimić i 43-godišnja Anita Lončar-Papeš. Prema dosad poznatim detaljima, Nevenka Jurak je njih dvoje nagovorila da njezinoj tvrtki Fimi-media ispostavljaju lažne, fiktivne fakture na ime Dimićeve tvrtke Onida d.o.o., a Dimić je potom sam sebi ispostavljao tobožnje fakture svojih nekadašnjih, u međuvremenu ugaslih tvrtki Bit Profesional d.o.o. i Komunikacije-D d.o.o. Kako ističu Nacionalovi izvori, Dimić je, suočen s ozbiljnim dokazima, vrlo brzo postao kooperativan, pa je Uskokovim istražiteljima detaljno opisao da je 90 posto “opranog” novca u gotovini vraćao na ruke Nevenki Jurak, dok je preostalih 10 posto ostajalo njemu - kao naknada za uslugu “pranja” novca ali i za plaćanje poreza.

43-godišnja Anita Lončar bila je glavna posrednica između Nevenke Jurak i Bojana Dimića, a po svemu sudeći bila je i glavna koordinatorica nekih ilegalnih aktivnosti Nevenke Jurak. Iako se u početku postavila bahato prema Uskokovim istražiteljima, vrlo brzo je shvatila da ju uz ostale prikupljene dokaze dodatno inkriminira i opširni iskaz Bojana Dimića, pa je naposljetku i ona djelomično otkrila pojedinosti višegodišnjeg izvlačenja novca iz Fimi-medije, a sve je to, kako je kazala, radila na nagovor Nevenke Jurak.

Na taj način navedena trojka iz Fimi-medije u pet je godina izvukla oko 16 milijuna kuna, no istražitelji vjeruju da će u sljedećim fazama istrage doći do dokaza o još nekim tvrtkama-satelitima koji su Nevenki Jurak služili za izvlačenje gotovine iz vlastite tvrtke. Početkom prošlog tjedna istražitelji su iz poslovnih prostorija Fimi-medije odnijeli pet računala i svu poslovnu dokumentaciju koja uključuje nekoliko tisuća faktura, a već ovog tjedna započinje ispitivanje dvadesetak svjedoka, većim dijelom zaposlenika Fimi-medije, koji bi istražiteljima mogli ispričati još štošta o svojoj šefici Nevenki Jurak.

Kad se uzme u obzir 32 milijuna kuna iz dobiti i zasad utvrđeno više od 16 milijuna kuna “opranog” novca, vidljivo je da je Nevenka Jurak u samo nekoliko godina došla do gotovo pedeset milijuna kuna gotovine, što je doista impozantna svota. Ipak, Nevenka Jurak nikad se nije ponašala kao osoba koja ima na desetke milijuna kuna: u svom vlasništvu ima tek jedan stan u Zagrebu i jedan automobil, novac nije ulagala i na privatnim računima nema značajnih svota, čak ni njezina Fimi-media nema vlastiti poslovni prostor već ga unajmljuje za 170.000 kuna godišnje, a godišnji je odmor, kako je poznato, provodila u unajmljenom apartmanu u Primoštenu. Svi ti detalji upućuju na to da je Nevenka Jurak bila tek karika u velikom koruptivnom lancu, a Uskokove istražitelje najviše zanima kome je ona zapravo morala davati sav izvučeni novac. Dosad se u hrvatskoj javnosti najčešće spekuliralo da je njezina tvrtka Fimi-media služila za financiranje Hrvatske demokratske zajednice dok joj je na čelu bio Ivo Sanader, a da je glavni operativac cijele akcije bio bivši rizničar stranke Mladen Barišić. Iako su Nevenka Jurak i Mladen Barišić javno opovrgavali svoju ljubavnu vezu i tvrdili da su samo dugogodišnji, bliski prijatelji, mnogi vjeruju da će tijekom boravka u pritvoru Nevenka Jurak istražiteljima ipak progovoriti o Barišićevoj umiješanosti u aferu Fimi-media, a možda spomene i bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera s kojim se, u Barišićevu društvu, u više navrata potajno sastajala u nekim zagrebačkim restoranima.

U ovom trenutku njezina je situacija vrlo neugodna: Uskok ju tereti za čak nekoliko kaznenih djela vezanih uz pranje novca, od zloporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službenih isprava, pa sve do kaznenog djela udruživanja. Kako ističu Nacionalovi izvori, već sad prikupljeni dokazi i iskazi Bojana Dimića i Anite Lončar dostatni su da Nevenki Jurak bude presuđena zatvorska kazna od sedam do deset godina, a državi bi svakako morala vratiti i nezakonito stečen novac s ionako već blokiranog računa Fimi-medije u Volksbanci. Dok neki sumnjaju da će Nevenka Jurak odlučiti da progovori o “ljubavi svog života” Mladenu Barišiću čak i kad se suoči s dugogodišnjom zatvorskom kaznom, neki smatraju da bi do obrata mogao dovesti i sam Barišić, koji se ne bi ponio džentlmenski kad bi dopustio da njegova dugogodišnja bliska prijateljica završi u zatvoru zbog afere za koju je on odgovoran. Njega se, ionako, već mjesecima sumnjiči da je zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom čelnicima državnih tvrtki naložio da moraju poslovati s tvrtkom Nevenke Jurak.

IZVLAČENJE DOBITI Odluka kojom je Nevenka Jurak odobrila
isplatu 8 milijuna kuna dobiti iz
Fimi-medije tijekom 2009. godineIZVLAČENJE DOBITI Odluka kojom je Nevenka Jurak odobrila isplatu 8 milijuna kuna dobiti iz Fimi-medije tijekom 2009. godineZbog toga Uskok od početka ove godine protiv Barišića vodi posebnu istragu. Za Barišićev slučaj ključan je misteriozni sastanak u Banskim dvorima, zgradi hrvatske vlade, koji se održao 4. travnja 2007. godine. Na njemu su Sanader i Barišić okupljenim direktorima državnih poduzeća naložili da sve marketinške poslove ugovaraju isključivo s tvrtkom Fimi-media kojoj je vlasnica Barišićeva intimna prijateljica Nevenka Jurak. Barišića izravno terete iskazi nekolicine sudionika sastanka koji su potvrdili detalje tajnog travanjskog sastanka u Banskim dvorima i mutne poslovne odnose s tvrtkom Nevenke Jurak. Samo dan nakon sastanka u Banskim dvorima, Barišić je u svom uredu počeo primati čelnike državnih poduzeća, upoznavao ih s Nevenkom Jurak i koordinirao da njezina tvrtka dobije marketinške poslove vrijedne milijune kuna. A šefovi državnih tvrtki itekako su poslušali naloge Sanadera i Barišića: više od dvadeset državnih tvrtki i institucija je od 2005. do 2009. tvrtki Fimi-media ukupno isplatilo gotovo 140 milijuna kuna.

Tijekom istrage policajci su ustanovili da je Fimi-media poslovala i s MUP-om: otkriveno je da je od 2006. do 2009. na promidžbene aktivnosti u sklopu Nacionalnog programa za sigurnost cestovnog prometa iz MUP-a isplaćeno vrtoglavih 26 milijuna kuna.

Sve te unosne poslove Nevenka Jurak i njezina tvrtka teško bi dobili da čelnicima državnih tvrtki i institucija nije bilo naređeno da moraju poslovati upravo s njom. Danas, kad se zna da je od svih tih poslova Nevenka Jurak izvukla na desetke milijuna kuna gotovine, a više je nego očito da ih nije zadržala za sebe, pravo je pitanje: kod koga je završio sav taj novac?

STRANAČKI SEF S CRNIM NOVCEM U SANADEROVU UREDU

JEDAN DIO ISTRAGE oko tvrtke Fimi-media usmjeren je prema utvrđivanju često spominjane teze da se novcem iz te marketinške agencije zapravo punila tajna stranačka blagajna Hrvatske demokratske zajednice. Financije vladajuće stranke već su godinama predmet raznih spekulacija, dijelom i zbog toga što nikad nije jasno utvrđeno s koliko novca je HDZ raspolagao i otkud su sredstva dolazila. Prema Nacionalovim izvorima, u vrijeme dok je
Ivo Sanader bio predsjednik stranke, a njegov prijatelj Mladen Barišić rizničar stranke i šef misterioznog "Odbora za marketing", novac se od simpatizera i članova stranke prikupljao u gotovini, koja se potom stavljala u tajni sef u uredu Ive Sanadera u središnjici HDZ-a
na Trgu hrvatskih velikana. Jedini koji je imao pravo raspolaganja i kontrole nad novcem u sefu bio je Ivo Sanader, pa je danas vrlo teško sa sigurnošću utvrditi koliko je novca ondje bilo deponirano kao ni na što su "crna" sredstva bila trošena. Navodno je čak i luksuzni Sanaderov
BMW početkom 2008. godine kupljen novcem iz tajne stranačke blagajne, za što je utrošeno 280.000 eura. Za postojanje tajnog stranačkog sefa u političkim se kuloarima počelo pričati ujesen prošle godine, u vrijeme dok je trajala predsjednička predizborna kampanja. Navodno je tada kandidat HDZ-a Andrija Hebrang bio razočaran slabom financijskom potporom stranke u svojoj kampanji, a razlog tome bila je činjenica da je Sanader potpuno ispraznio stranački sef pa u središnjici stranke nije bilo novca za Hebrangovu kampanju.

NEDUGO NAKON isključivanja Sanadera iz stranke, nakon neuspjelog puča u siječnju ove godine, vrh HDZ-a ekspresno se riješio i tri Sanaderove tajnice, a kao jedan od razloga za njihove otkaze je bilo i to što su, navodno, znale da Sanader iz crne blagajne uzima novac i za svoje privatne potrebe, ali to nisu nikad prijavile. U HDZ-u, razumljivo, nitko danas ne želi pričati o misterioznom sefu ili potvrditi da je Ivo Sanader ostavio praznu stranačku blagajnu,
jer bi se time ujedno potvrdilo i to da su mnogi unutar HDZ-a bili svjesni da ogromni novac stiže u stranku na vrlo netransparentan, a zapravo i kriminalan način.

Vezane vijesti

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Optužnica protiv Mladinea podnesena nakon zakonskih rokova?

Prije sudske odluke o utemeljenosti optužnice protiv bivšeg direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea u slučaju… Više

Komentari

registracija
30/8/10

TonyP, 01.10.10. 02:15

Dobar clanak! Ipak novinarstvo igra ulogu namjenjenu unutar demokratskog drustva.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.10.10. 03:59

A Jaca izjavila da je nasla praznu kasu kada je dosla na vlast Znaci da je znala da postoji.Nevjerojatno da su svi u vladi u vecoj ili manjoj mjeri ucestvovali u ovoj pljacki.Slicnih drzava ima u svijetu npr.Kuba,Venecuela,S.Koreja.Zalosno sta se desava.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika