17.08.2010. / 10:12

Autor: Berislav Jelinić, Plamenko Cvitić

Ekskluzivno u Nacionalu: Sanader pobjegao u Hollywood zbog istrage DORH-a

Milena Šenator ispričala je u Državnom odvjetništvu da je Ivo Sanader od Miroslava Kutle primio oko 800 tisuća maraka nezakonite provizije za kredit u iznosu od otprilike 4 milijuna maraka koji je Miroslav Kutle dobio od Hypo Alpe Adria banke

Istražitelji DORH-a vjeruju da je Sanader od bivšeg tajkuna primio ukupno šest isplata u iznosu od 800 tisuća njemačkih marakaIstražitelji DORH-a vjeruju da je Sanader od bivšeg tajkuna primio ukupno šest isplata u iznosu od 800 tisuća njemačkih marakaDok je vlasnica tvrtke Fimi-media Nevenka Jurak prošle nedjelje provodila posljednju večer svog godišnjeg odmora i slobode u Primoštenu, bivši hrvatski premijer Ivo Sanader sa suprugom Mirjanom i kćerima Brunom i Petrom letio je za Los Angeles. U domaćim političkim krugovima posljednjih su se dana proširile tvrdnje da je Ivo Sanader pobjegao iz domovine u kojoj se oko njega sve više steže pravosudni obruč i da se u Hrvatsku nema namjeru brzo vratiti.

Toj tezi u prilog idu i informacije da je prošlih mjeseci Sanader češće izbivao iz Hrvatske, gdje se u međuvremenu otvoraju sve krupniji korupcijski slučajevi u kojima se vrlo direktno spominje i njegovo ime. Čak je i do njegova iznenadnog puta u Los Angeles - tvrdi se - došlo zato što je netko Sanaderu dojavio da policija i Uskok pripremaju uhićenje Nevenke Jurak, što je njega navelo da barem privremeno bude što dalje od hrvatskih istražitelja, policije i zagrebačkog Remetinca.

Prema Nacionalovim izvorima, na njegovu odluku o mogućem duljem boravku na području Kalifornije presudno bi mogla utjecati želja njegove kćeri Petre koja godinama sanjari da svoju glumačku karijeru ostvari upravo u Hollywoodu. Ako bi se Ivo Sanader doista odlučio preseliti u Sjedinjene Države i ondje započeti novi život, to zapravo i ne bi bio velik problem: uz turističku vizu ondje bi, u početku, mogao boraviti maksimalno šest mjeseci. U međuvremenu bi mogao pokrenuti proceduru za dobivanje stalne dozvole boravka, odnosno tzv. zelene karte.

U njegovu slučaju, najjednostavniji način bio bi da za zelenu kartu aplicira na temelju ulaganja. Naime, prema američkim zakonima pravo na boravak u Sjedinjenim Državama relativno lako može dobiti strani državljanin koji dokaže da posjeduje najmanje milijun američkih dolara i da ih je spreman investirati na teritoriju SAD-a, odnosno pokrenuti posao i zaposliti najmanje deset radnika.

Istovremeno se doznaje da je Državno odvjetništvo započelo rad na prvom predmetu u kojem se bivšeg premijera Ivu Sanadera izravno sumnjiči da je primao nezakonitu proviziju, doznao je Nacional iz izvora bliskih samom vrhu Vlade. Taj je slučaj povezan s Hypo Alpe Adria bankom, a u sklopu te akcije ispituje se je li Ivo Sanader koncem 90-ih primio oko 800 tisuća maraka nezakonite provizije od Miroslava Kutle za kredit koji mu je sredio u toj banci.

Izvori bliski samom vrhu Vlade ispričali su Nacionalu da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić u prostorijama Državnog odvjetništva u proljeće kao svjedoka saslušao Milenu Šenator, bivšu financijsku direktoricu i blisku suradnicu Miroslava Kutle, najpoznatijeg hrvatskog tajkuna iz 90-ih godina. Isti izvori ispričali su Nacionalu da su Bajić i njegovi suradnici iskaz Milene Šenator snimali tonski i videokamerom, te da je ona o tom slučaju pričala vrlo detaljno. Tvrdi se da je iskaz Milene Šenator dugačak gotovo 10 stranica.

"Taj je iskaz šokantan. Pričala je o svemu vrlo detaljno, a sadržaj iskaza dosad je najkvalitetnija polazna osnova za kazneno procesuiranje bivšeg premijera Ive Sanadera", ispričala je Nacionalu osoba koja zna kakav je sadržaj tog iskaza.

Milena Šenator ispričala je u Državnom odvjetništvu da je Ivo Sanader od Miroslava Kutle primio oko 800 tisuća maraka nezakonite provizije za kredit u iznosu od otprilike 4 milijuna maraka koji je Miroslav Kutle dobio od Hypo Alpe Adria banke.

Također je rekla da je Sanaderu taj novac isplaćen u više navrata, te da postoji najmanje šest isplatnica koje potvrđuju da je Sanader od Kutle primio novac. Kada se ti iznosi zbroje, dolazi se do ukupnog iznosa od oko 800 tisuća maraka, koje je, prema tvrdnjama Milene Šenator, Sanader dobio iz crne blagajne, iz sefa koji se nalazio u prostorijama Kutline Globus Grupe.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 17.08.10. 10:29

Dokada će taj gad biti na slobodi? Kakva je ovo prčija od pravne države...


registracija
2/12/09

gromco, 17.08.10. 10:47

onog dana kad uhapse smradanera.. to tce biti veliki dan za hrvatsku ali i prekretnica u vodjenju optce politike unas. jedva tcekam taj dan. zelim da moja djeca znaju tko je osiromashio hrvatsku. raj na svjetu. goly otoq je premali.
bitch


registracija
9/5/10

lolobrigita, 17.08.10. 11:45

E moj Bajiću.A rekao je nedavno da je uskočio u lamborgini.Samo ga ne zna upaliti.


registracija
8/8/09

tovar62, 17.08.10. 11:48

Da slucajno ne bi bilo obratno,nije da ga branim ali postoji mogucnost ga ga Udba ne sredi po kratkom postupku,jos uvjek oni povlace glavne poteze,a ako se dokaze obratno ,na vjesala......


registracija
8/7/09

bankar, 17.08.10. 12:21

pa šta ga ne čuvaju naši drotovi ahahah


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.08.10. 12:35

HA HA HA Glavas je bar bjezao u Hercegovinu Sanader je izabrao Hollywood. U Hollywood-u su sve konobari i peraci suda glumci koji traze posao, tako da Sanaderovu kcer ceka unosna karijera. Sanader tamo ima i west-hollywood, homosekualni centar, to bi njega moglo zanimati. Sanader se vara ako misli da ce ga Ameri sititi, ja mislim da ce mu slijedeca stanica biti Peru ili Cile. ali neka bjezi neka trosi svoj novac , tako ce se lako utvrditi da je nezakonito dosao do velike sume novca.


registracija
18/1/08

ankicascreiber, 17.08.10. 12:54

inace feral je pisao jos 2000 godine da je politicar sanader od kutle izreketario 800 tisuca maraka. medutim nitko nije zelio slusati istinu o sanaderu, danas je drzava laksa za nekih 140 miliona kuna, gotovina je u zatvoru, i sanader je u bijegu. to je tako kada glupani glasaju.


registracija
27/8/09

Lujo1, 17.08.10. 13:29

Ako je ova ništarija stvarno zbrisal onda prvi treba stradati karamarko i njegovi "profesionalni" čuvari, a poslije njega odmah bajić, kosor i ostala bagra kaj "vodi" ovu "državu"!
Pa zakaj smo platili karamarku tolike peneza za "čuvanje" 24 vura/dan ove lopine iz Dugobaba, a on je sad lepo i bez ikakvih problema zbrisal?
U ovoj jadnoj zemlji sve idiot do idiota i lopina do lopine!
Fuuuuuuuj!!!!!


registracija
20/7/10

pijanovic, 18.08.10. 11:07

Ljudi sto je vama ma svi bi mi da smo na jnegovu
mistu bili ucinili isto od tog kredita profitirale
su sve tri strane


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 20.08.10. 12:26

Nes ga vise uhvatiti,on ceka rasplet cijele ove HDZ-ove komedije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika