18.08.2010. / 11:50

Autor: Nacionalova redakcija

Prijedlog iz Vlade: Uvesti porez bankama na godinu dana?

Poslovni dnevnik navodi kako hrvatskoj kancelarki zasigurno nije do sukoba s bankarima, osobito zbotg činjenice da u rujnu državi na naplatu dolazi 500 milijuna eura kredita koji treba 'zarolati' kod vodećih banaka

Ministar financija Ivan Šuker i premijerka Jadranka KosorMinistar financija Ivan Šuker i premijerka Jadranka KosorPremijeka Jadranka Kosor i ministar financija Ivan Šuker predstavili su tijekom jučerašnjeg dana predstavnicima banaka u Hrvatskoj ideju o uvođenju "kriznog poreza" za banke. Riječ je o modelu na tragu onog mađarskog, ali, navodno ipak manjih razmjera i kraćeg roka trajanja. Točnije, do kraja iduće godine. Sastanak se odvijao u Banskim dvorima, a prema pisanju Poslovnog dnevnika, sastanak je protekao u konstruktivnoj raspravi. Ipak, bilo koja ideja što je tamo predstavljena nije bila predstavljena kao konačna, niti je bilo riječi o konkretnim brojkama.

Poslovni dnevnik navodi kako hrvatskoj kancelarki zasigurno nije do sukoba s bankarima, osobito zbog činjenice da u rujnu državi na naplatu dolazi 500 milijuna eura kredita koji treba 'zarolati' kod vodećih banaka. Ne treba ni spominjati jamstva za brodogradilišta. Štoviše, navodno ni ekonomski tim Vlade ovu mjeru ne smatra najsretnijim rješenjem, ali se radi o mogućoj mjeri koja je proizašla kao rezultat neuspjelih pokušaja da se koalicijske partnere i sindikate pridobije za nepopularne poteze.

Prema mišljenju bankara, eventualno oporezivanje bi bilo kontraproduktivno. Umjesto oporavka kreditiranja, izglednije je novo stezanje, a vlasnici banaka mogli bi odgovoriti povlačenjem viška kapitala (procjenjuje se oko dvije milijarde eura). Kao posljedica došlo bi do pritiska na tečaj. S obzirom da bi branjenje tečaja uključivalo i devizne intervencije i povlačenje kuna, to bi bio dodatni poticaj produbljenju recesije.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 18.08.10. 13:08

MOj je prijedlog da odete svi u pičku materinu da vas više ne gledemao. bande nesposobne. I KRADEZE I Komunjare. Naprijed Lesar.


registracija
18/12/09

slavonac031, 18.08.10. 16:53

Kad bi pokušali oporezovati banke iste bi preko svojih vlada blokirale ulazak Hrvatske u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika