18.08.2010. / 12:50

Autor: Martina Čizmić

Imate 'zanimljive' informacije? SAD nudi bogate nagrade za 'zviždače' po svijetu

Koliko cinkanje može biti isplativo najbolje govori činjenica da je Siemens zbog nepravilnosti u poslovanju i podmićivanja platio kaznu od 800 milijuna dolara. Jednostavnom računicom dolazi se do iznosa od 80 do 240 milijuna dolara za osobu koja vlastima da dovoljno informacija o nepravilnostima u tvrtki

Predsjednik SAD-a Barack ObamaPredsjednik SAD-a Barack ObamaGospodarska kriza i bankrot cijelog niza međunarodnih kompanija otkrila je korupcijsku mrežu koja prelazi granice samo jedne države. Tvrtke koje su u matičnim zemljama poštivale pravila, u prekooceanskim podružnicama kršile su ta ista pravila.

Najbolji primjer za to je Bernie Madoff koji je svojom prevarom oštetio poslovne ljude i kompanije diljem svijeta. No, ono što je istraga oko Madoffa otkrila šokiralo je mnoge.

Naime, mjesecima prije raspada Madoffovog carstva, Harry Markopolos, jedan od Madoffovih zaposlenika, želio je američkim vlastima ukazati na nepravilnosti u radu. No, Komisija za vrijednosne papire SAD-a nije željela slušati. Da je netko saslušao Markopolosa šteta koju bi Madoff počinio vjerojatno bi bila višestruko manja.

Kako piše Deutsche Welle, američka je vlada uvela financijsku reformu Dodd-Frank koja će omogućiti "zviždačima" da lakše kontaktiraju vlasti i osigurati im bolju zaštitu. Također, predviđaju se i provizije za "zviždače" koje se kreću od 10 do 30 posto izrečene kazne za pronevjeru. U prijevodu, "zviždač" može dobiti barem 770 tisuća eura za dobru informaciju.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj situaciji je činjenica da se nagrada može isplatiti i "zviždaču" koji ne radi u SAD-u. S obzirom na to da mnoge američke tvrtke posluju i na drugim kontinentima, korupciju, prijevaru, pronevjeru ili čak podmićivanje mogu prijaviti i osobe koje uopće ne rade u američkoj tvrtki, ali imaju saznanja o nepravilnostima u njenom poslovanju. Također, moguće je prijaviti i nepravilnosti koje se događaju na američkom tlu u stranoj kompaniji.

Koliko cinkanje može biti isplativo najbolje govori činjenica da je Siemens zbog nepravilnosti u poslovanju i podmićivanja platio kaznu od 800 milijuna dolara. Jednostavnom računicom dolazi se do iznosa od 80 do 240 milijuna dolara za osobu koja vlastima da dovoljno informacija o nepravilnostima u tvrtki. Srećom za američke porezne obveznike, u trenutku izricanja presude Siemensu, ovaj zakon još nije bio na snazi.

No, jasno je kako će visoke nagrade zainteresirati mnoge pa bi američka administracija u sljedećih nekoliko godina mogla početi isplaćivati milijunske nagrade cinkerima.

Vezane vijesti

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

Europska kriza kao rezultat života u korupciji

U najnovijem izvješću pod nazivom ‘Novac, politika i moć: korupcijski rizici u Europi' nevladina organizacija Transparency International piše kako… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 18.08.10. 14:12

To treba uvesti i u nas, pa da vidiš kako će biti potrebno izgraditi još barem 2-3 zatvora.


registracija
11/1/10

fluid, 14.09.10. 13:29

Kod nas su "zviždači"najveće žrtve same države.U Hrvatskoj je još uvijek snažno na djelu reagiranje institucija nadležnih za određene krim.pojave.Ali ne na razotkrivanju onoga što "zviždači"kažu nego intezivno ispitivanje i maltretiranje samih zviždača.Odakle im informacija,kako su do nje došli,jesu li odali neku službenu ili drugu tajnu itd.To je sistem iz Jugoslavije.Takve osobe bivaju javo osuđene kao izdajice,nepodobnici i sl.Sve u zaštitu počinitelja nedjela a ne provjere informacije koju bi ili "zviždač"ili anonimac dostavili.To je apsolutno neprofesionalan rad prije svega policije a potom i pravosuđa.Pitanje za Sabor ali tamo nema volje za uspostavu jednog tako nužnog statusa onih koji žele pomoći u pravdi i pravednosti.Isto je i sa zakonom ili pravilnikom koji bi uveo obavezu proizvođača,npr.mesa,da na pakiranju naznače sve podatke o mesu.Od datuma prvog pakiranja do svih podataka o kvaliteti,vrsti i ostaloga,čime se obilježava određena kakvoća mesa.No ta najjednostavnija priča i postupak nikoga ne zanima.A ona je ključ za otkrivanje onih koji ta pravila ne poštivaju i prodaju svašta pod upitnom kvalitetom kao i cijenom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika