18.08.2010. / 13:37

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Čačić: Hitno potreban rez od 5 milijardi kuna, masu plaća smanjiti 5 posto

"Masa plaća mora se smanjiti za 5 posto", rekao je Čačić dodavši kako u državnoj upravi i javnim tvrtkama trenutno ima 20 posto previše, a 10 posto premalo ljudi

Radimir ČačićRadimir ČačićPredsjednik HNS-a Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za novinare poručio kako je vrijeme za hitan i radikalan rez u proračunu od minimalno 5 milijardi kuna, no trebalo bi, kako je kazao, rezati i dvostruko više.

Prostor za to vidi u transferima iz proračuna prema lokalnim razinama, smanjenju ukupne mase plaća za pet posto, te realizaciji kapitalnih investicija u školstvu i zdravstvu prema modelu javno-privatnog partnerstva.

"Godišnje se pet milijardi kuna transferira iz centralne države u lokalnu državu, no taj se novac dijeli po političkim kriterijima", ustvrdio je Čačić. To, po njegovim riječima, nije novac realnih projekata. Ministar financija Ivan Šuker trebao bi, po njegovim riječima "malo smanjiti svojim stranačkim prijateljima".

"Masa plaća mora se smanjiti za 5 posto", rekao je Čačić dodavši kako u državnoj upravi i javnim tvrtkama trenutno ima 20 posto previše, a 10 posto premalo ljudi.

Taj proces mora započeti, no on traži izmjene kolektivnih ugovora, indeksaciju vezanu na gospodarstvo te novi mehanizam, koji zahtjeva dogovor svih strana, rekao je Čačić dodajući međutim, kako sindikati zasad nemaju razloga izići Vladi u susret, jer ona, po njegovom mišljenju, nije napravila niti jedan korak prema njima.

Što se tiče poreza na banke, Čačić je ustvrdio kako je to legitimni instrument, dodavši međutim "nedaj Bože da ga uvede ova Vlada, jer ako ga uvede sprčkat će i taj novac".

HNS je protiv ukidanja drugog mirovinskog stupa, a za takav prijedlog Udruge radničkih sindikata, predsjednik HNS-ova Odbora za gospodarstvo Dragan Kovačević, rekao je da dolazi iz sindikata kojeg predstavlja HDZ-ov saborski zastupnik Boris Kunst.

Mirovinski fondovi su u budućnosti jedan od najvećih investicijskih potencijala kojeg Hrvatska ima, rekao je Kovačević najavivši kako HNS priprema nastavak mirovinske reforme zaustavljene 2006. godine.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika