18.08.2010. / 16:20

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Kosor razgovarala s bankarima i Rohatinskim: Uskoro odluka o oporezivanju banaka

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor potvrdila je danas u Pločama da je razgovarala s predstavnicima najvećih banaka i guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim te da će Vlada na temelju tih razgovora vrlo brzo donijeti odluku o mogućem oporezivanju banaka.

Jadranka Kosor u srijedu je otvorila novi terminal u Luci Ploče (Foto: STR-2378/HaloPix/Pixsell)Jadranka Kosor u srijedu je otvorila novi terminal u Luci Ploče (Foto: STR-2378/HaloPix/Pixsell)Predsjednica Vlade Jadranka Kosor potvrdila je danas u Pločama da je razgovarala s predstavnicima najvećih banaka i guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim te da će Vlada na temelju tih razgovora vrlo brzo donijeti odluku o mogućem oporezivanju banaka.

"Razgovarali smo s predstavnicima najvećih banaka u Hrvatskoj, ali smo razgovarali i s guvernerom Rohatinskim. I, na temelju tih razgovora, tu svakako na prvom mjestu ističem guvernera Rohatinskog, donijet ćemo konačne odluke", rekla je premijerka Kosor odgovarajući na novinarski upit je li s bankama razgovarala o uvođenju poreza za banke i plaši li se da bi banke na to mogle reagirati višim kamatama.

Svaka odluka mora biti uravnotežena, kazala je Kosor dodajući da nijedna odluka, koja se na prvi pogled čini jako dobra, ne smije izazvati neke druge poremećaje.

"Na temelju svih podataka koje imamo i konzultacija s partnerima Vlada će donijeti odluku vrlo brzo", naglasila je premijerka.

Na upit kako komentira izjave čelnika oporbenih stranaka da je Vlada nesposobna i da bi trebala odstupiti, Kosor je rekla kako to nije ništa novo, da to govore već godinu dana otkako ona vodi Vladu, a govorili su i ranije.

Ali zanimljivo je, kaže, da oporbeni čelnici kritiziraju nešto što nisu vidjeli i nešto o čemu nemaju nijednog podatka, a to je rebalans proračuna.

"Rebalans proračuna nije završen, rebalans se radi, kad ga budu vidjeli onda o njemu mogu reći svoje mišljenje. Govoriti na neviđeno je u najmanju ruku apsurdno", kazala je.

Svima, prije svega čelnicima oporbe, koji kažu da bi se u proračunu moglo 'skresati' pet, deset milijardi kuna, poručila je da "upru prstom gdje".

Oporba će imati priliku kad rebalans bude predložen podržati ga ili glasovati protiv njega, rekla je Kosor dodajući da će Vlada do tada strpljivo raditi na provedbi programa gospodarskog oporavka.

Pozvala je oporbene stranke da se pridruže u provedbi tog programa, a ako neće poručila da će ga Vlada sama provesti.

Na upit o najavama sindikata školstva o mogućem štrajku ako Vlada rebalansom smanji plaće, kazala je kako "sindikati mogu najavljivati što god hoće".

"Sindikati to najavljuju na temelju nečega što nije napravljeno, na temelju informacija, poluinformacija i dezinformacija koje kolaju u hrvatskoj javnosti, o tomu što će se smanjiti", rekla je pozivajući i njih da pričekaju dok Vlada izađe s prijedlogom rebalansa.

Ponovila je da će i ovaj rebalans voditi računa o najosjetljivijim skupinama te da se neće biti smanjenja stavki za rodiljne naknade i doplatak za djecu, što na godišnjoj razini iznosi oko četiri milijarde.

Na upit je li Vlada odustala od restrukturiranja brodogradilišta i hoće li biti masovnog otpuštanja radnika u brodogradilištima, premijerka je upitala od kud ta informacija.

Vlada radi prema svome projektu privatizacije brodogradilišta, kazala je dodajući da dio tih poslova oko privatizacije ide jako dobro. "Mi se nadamo i vjerujemo da će završiti na zadovoljstvo radnika-škverana i sviju nas", rekla je premijerka.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika