18.08.2010. / 18:18

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Još jedna istraga Uskoka: Mravak oštetio HEP za novih 6,3 milijuna kuna

Mravak je u istražnome zatvoru od početka svibnja ove godine, kada je uhićen zbog sumnje da je zajedno s bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio HEP oko 600 milijuna kuna jer je po znatno nižim cijenama od tržišnih struju prodavao TLM-u koji je struju prepuštao mostarskome Aluminiju

Ivan MravakIvan MravakProtiv bivšeg predsjednika uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP) Ivana Mravka USKOK je pokrenuo još jednu istragu zbog sumnje da je, zajedno s direktorom "Opskrbe", tvrtke u sastavu HEP-a, Ivanom Mrljakom oštetio HEP za 6,3 milijuna kuna jer je dvama dioničarskim društvima koja su kupovala struju po povlaštenim cijenama neosnovano dodatno smanjio račune.

Mravka i Mrljaka tereti se da su zloupotrijebili položaj i ovlasti te da su se, od listopada 2008. do rujna 2009., s više osoba iz tih dioničarskih društava udružili kako bi činili kaznena djela.

Mravka se sumnjiči da je bez odluke uprave HEP-a odobrio, a Mrljaka da je naredio da se dioničarskim društvima kojima se po odluci uprave HEP-a struja isporučivala po cijenama za povlaštene kupce dodatno umanje računi za 10,99 posto i 5,5 posto za isporučenu struju. Tako su, sumnja se, te tvrtke nezakonito pribavile 6,3 milijuna kuna, za koliko je, pak, oštećen HEP.

Mravka se dodatno tereti i da je krajem ožujka prošle godine, također bez odluke uprave i protivno statutu HEP-a i pravilnika o poslovanju, u situaciji nepovoljne likvidnosti HEP-a, jednom dioničarskom društvu dao 15 milijuna kuna zajma s rokom vraćanja od 60 dana i kamatom od 10,50 posto. Aneksom je zatim višekratno produljivan rok povrata zajma koji je vraćen tek 1. listopada 2009.

U USKOK-u kažu da policija, po njihovu nalogu, nastavlja kriminalističko istraživanje.

Mravak je u istražnome zatvoru od početka svibnja ove godine, kada je uhićen zbog sumnje da je zajedno s bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom oštetio HEP oko 600 milijuna kuna jer je po znatno nižim cijenama od tržišnih struju prodavao TLM-u koji je struju prepuštao mostarskome Aluminiju. U tom je slučaju osumnjičen i bivši potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec.

S čelnog mjesta HEP-a Mravak je smijenjen u rujnu prošle godine, pošto je otkriveno da je tu tvrtku s još četiri njezina čelnika oštetio za gotovo 700.000 kuna jer je Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a prima plaću te mu je po povlaštenoj cijeni prodao tvrtkin stan.

Vezane vijesti

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

'Fiolićev iskaz nije došao iz USKOK-a'

USKOK je danas kao neistinite odbacio navode objavljene u medijima po kojima je Državno odvjetništvo plasiralo u javnost informaciju iz navodnog… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 20.08.10. 20:34

Baš mi je če-če na ovoj slikici :P


registracija
29/12/09

natasasi, 20.08.10. 20:35

I Brad Pitt bi se posramio :)))


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika