19.08.2010. / 11:01

Autor: Nacionalova redakcija

Prazni se državna blagajna: Strancima milijarda kuna za nacionaliziranu imovinu

Skupe nekretnine uglavnom potražuju državljani Austrije, Izraela, SAD-a, Srbije, ali i Brazila, Venezuele i Argentine, a sva ta potraživanja su aktualna ukoliko su podnijeli zahtjev do 7. siječnja 2003. godine

Blagajna ministra financija Ivana Šukera nakon odluke Vrhovnog suda još će se više ispraznitiBlagajna ministra financija Ivana Šukera nakon odluke Vrhovnog suda još će se više ispraznitiVrhovni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom se stranim državljanima omogućava povratak oduzete imovine u nacionalizaciji! Time je potvrdio odluku Upravnog suda koji je 2008. godine donio rješenje po kojem nasljednici Zlate Ebenspanger, brazilske državljanke židovskog podrijetla, imaju pravo na naknadu zbog zgrade u Radićevoj 35 koja je gospođi Ebenspanger bila oduzeta za vrijeme Jugoslavije, nakon Drugog svjetskog rata.

Jutarnji list piše kako je ta odluka bila prvi slučaj i svojevrsni presedan po kojoj stranci imaju otvoreni put prema oduzetim nekretninama.

Od hrvatske samostalnosti, strani su državljani podnijeli 4211 zahtjev za povratom oduzete imovine, a procjene pokazuju kako bi za Hrvatska za odštetu trebala isplatiti nevjerojatnih milijardu kuna. Potražuju su luksuzne vile u kojim se nakon oduzimanja imovine prijašnjim vlasnicima živjeli komunistički službenici, zgrade ukojima upravlja državna i lokalna samouprava, stanovi na elitnim pozicijama kao i poslovni prostori te zemljišta.

Samo u Zagrebu stranci traže 421 nekretninu, među kojima su i zgrada Državnog ureda za reviziju u Tkalčićevoj 19, Vilu Rado na Rokovu perivoju arhitekta Viktora Kovačića, u kojoj je živio Vladimir Bakarić, traži jedna izraelska obitelj, dok zgradu u Masarykovoj 10, u kojoj je stan na korištenje dobio ministar Božidar Kalmeta, navodno potražuje obitelj Mayer iz Njemačke.

Na dugom popisu nekretnina koje potražuju stranci nalaze se i poslovni prostori na uglu Vlaške i Bakačeve ulice, zgrade u Mesničkoj 11, Šubićevoj 18, Martićevoj 21, Draškovićevoj 24, Harambašićevoj 19 i mnoge druge.

Skupe nekretnine uglavnom potražuju državljani Austrije, Izraela, SAD-a, Srbije, ali i Brazila, Venezuele i Argentine, a sva ta potraživanja su aktualna ukoliko su podnijeli zahtjev do 7. siječnja 2003. godine.

Vezane vijesti

Rep na sol

Rep na sol

Urednik mjesečnika Le Monde diplomatique Serge Halimi piše o hrabroj odluci argentinske predsjednice Christine Kirchner, koja je prošlog listopada… Više

Komentari

registracija
30/6/10

petrus7, 19.08.10. 11:53

Eto treba to ljudima vratiti. Drago mi je što će to pojebati planove bjeloglavoj srpskoj kokoši i malom majunu čiti koji brzo ide po kredita.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika