19.08.2010. / 12:21

Autor: Nacionalova redakcija

Srbi u Chicagu tuže američku tvrtku zbog Oluje, traže milijarde dolara

"Operacija Oluja postala je najveća kopnena ofenziva u Europi od Drugoga svjetskog rata, a kao posljedicu je imala ubojstva i nehuman odnos prema tisućama Srba, nasilno protjerivanje 200 tisuća Srba iz njihovih vjekovnih domova", kaže se u tužbi

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLFoto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELLSkupina Srba koja je od 1995. živjela u tzv. Krajini tuži američku privatnu vojno-konzultantsku tvrtku MPRI (Military Professional Resources Incorporated) tvrdeći kako je vojno opremala hrvatske vojne snage, podučavala hrvatske časnike te osmislila plan operacije Oluja, piše Večernji list.

Slučaj je na federalnom sudu u Chicagu, a tužitelji traže milijarde dolara odštete.

U skupnoj tužbi ispisanoj na 40 stranica svjedoci, između ostalih Milena Jović i Živka Mijić, navode kako je cilj Oluje bio "silom protjerati manjinsku etničku skupinu". Navedena američka tvrtka koju su 1987. osnovala osmorica bivših časnika američke vojske i koju je 2000. kupila tvrtka L-3 Communications, u tužbi se spominje kao "sudionik u genocidu".

"Operacija Oluja postala je najveća kopnena ofenziva u Europi od Drugoga svjetskog rata, a kao posljedicu je imala ubojstva i nehuman odnos prema tisućama Srba, nasilno protjerivanje 200 tisuća Srba iz njihovih vjekovnih domova, pljačku i uništavanje imovine vrijedne stotine milijuna dolara", kaže se u tužbi te se navodi kako je tadašnji ministar obrane Gojko Šušak na sastanku s predstavnicima MPRI-ja u listopadu 1994., kad je s američkom tvrtkom navodno sklopljen multimilijunski ugovor, kazao kako "želi Srbe istjerati iz Krajine".

Vezane vijesti

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće 'što prije' odlučuje o sudbini novih dokaza

Žalbeno vijeće Haaškoga suda u predmetu "Gotovina i Markač" donijet će odluku o zahtjevu obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbeni postupak "što je… Više

Komentari

registracija
10/7/10

Torquemada, 19.08.10. 12:37

Uvek srbima svi krivi, samo oni ne. Cijelo vrijeme svog postojanja kroz stoljeća kao narod,etnos provode nepravdu, a traže pravdu. Kad im sa zapada europa udari zid, a sa istoka rusi jer bez obzira što se oni furaju na vekovna prijeteljstva sa rusima, ti isti rusi će se prije dogovorit sa amerima nego biti talac nekih tamo srba. Onda moji dragi srbi ostadošte u sredini,ato vam se već događa.svakim danom ste sve manji i manji.Opametite se već jednoooooom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika