20.08.2010. / 07:48

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Porez na banke podijelio vladajuće: HSS za uvođenje, savjetnica premijerke protiv

Švaljek je predložila da se u sadašnjem trenutku suzdrži od bilo kakvih promjena u poreznom sustavu te da se porezni sustav mijenja, ali nakon dobro pripremljene porezne reforme

Božidar PankretićBožidar PankretićU vezi s mogućim uvođenjem poreza na banke potpredsjednik Vlade i HSS-a Božidar Pankretić smatra da se sve mora iskoristiti da se uravnoteži prihodovna i rashodovna strana proračuna, dok savjetnica premijerke za gospodarstvo Sandra Švaljek ocjenjuje da u sadašnjem trenutku ne bi dobro došlo bilo kakvo povećanje poreza.

Pankretić je u Dnevniku 3 HTV-a ustvrdio kako treba postojati određena pravednost, a "kada znamo koju dobit imaju banke i kako izgleda financijski sektor uvjeren sam da će se svi građani složiti da i one moraju dati svoj doprinos".

Na upit što očekuje kako će proći seljaci u rebalansu proračuna Pankretić je kazao da se za štete od elementarnih nepogoda mora osigurati novac i da će na tome inzistirati.

Ravnateljica Ekonomskog instituta i savjetnica premijerke Jadranke Kosor za gospodarstvo Sandra Švaljek upozorila je, također u Dnevniku 3 HTV-a, da je "svaki porez načelno prevaljiv, pa i porez na banke u konačnici one najvjerojatnije ne bi snosile. Banke najvjerojatnije ne bi patile zbog manje dobiti, već bi nastojale taj porez prevaliti na svoje klijente - građane i gospodarske subjekte", kazala je Švaljek.

Smatra i kako nije dobro vrlo često raditi izmjene u poreznom sustavu, jer to dovodi u pitanje izvjesnost poslovanja gospodarskih subjekata.

Švaljek je predložila da se u sadašnjem trenutku suzdrži od bilo kakvih promjena u poreznom sustavu te da se porezni sustav mijenja, ali nakon dobro pripremljene porezne reforme.

Upitana izlazi li Hrvatska iz recesije Švaljek je rekla kako u Ekonomskom institutu u trećem i četvrtom kvartalu ove godine očekuju blage naznake oporavka. "Taj oporavak neće biti vidljiv ove godine, ali nadamo se da će se dogoditi 2011. godine, ali sve ovisi o situaciji u okruženju i o mnogim drugim činbenicima", rekla je Švaljek.

Vezane vijesti

'Svjetlo na kraju tunela' u drugoj polovici godine

'Svjetlo na kraju tunela' u drugoj polovici godine

Gospodarske prognoze za Hrvatsku i nisu previše optimistične, barem što se vanjskih ekonomista i analitičara tiče. No, domaći su ekonomisti ipak… Više

Komentari

registracija
30/5/10

ropan, 20.08.10. 08:50

Da, Švaljek kaže kako je svaki porez prevaljiv pa slijedom toga bankare ne brine hoće li ih Kosoruša oporezovati. One će podići cijenu kapitala a to ćemo platiti svi mi. Pa nisu stranci pokupovali banke kako bismo se mi Hrvati osjećali bolje nego da nam uzmu lovu. A bez kredita ne možeš mrdnuti. Ispada da je bolje uzeti još 10% od mirovina i plaća i tako u nedogled jer, moramo biti sretni što nas uopće i plaćaju. Prava Vlada. Nema što.


registracija
30/6/10

petrus7, 20.08.10. 12:43

Savjetnica je pametna što s bjeloglavom srpskom kokoši nije slučaj.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika