20.08.2010. / 15:35

Autor: Nacionalova redakcija , Hina

Afera Hypo: Mislili smo da imamo posla s utjecajnim generalom i uređenom Hrvatskom

Hrvatska je zemlja koja ima budućnost i hrvatska će strana sve učiniti kako bi se omogućio dolazak Hypo banke, a pozivima se pridružio i tadašnji guverner Hrvatske narodne banke, tvrdi Striedinger

Gunter Striedinger, Wolfgang Kulterer i Thomas Morgl,Gunter Striedinger, Wolfgang Kulterer i Thomas Morgl,Bivši član uprave austrijske Hypo Alpe Adria Banke Guenter Striedinger izjavio je da se njegova suradnja s generalom Vladimirom Zagorcem i hrvatskom državom temeljila na procjenama da je riječ o utjecajnom generalu i da je hrvatska država koja ima budućnost.

Striedinger, protiv kojega se vodi istraga zbog njegove uloge u Hypo banci, izjavio je u razgovoru s novinarima austrijske agencije APA da ne vjeruje da će biti uhićen poput bivšeg predsjednika uprave te banke Wolfganga Kulterera. Razgovor je objavljen u petak.

Striedinger u razgovoru opravdava svojedobnu suradnju s generalom Zagorcem činjenicom da je Zagorec 2004., kad su se upoznali, bio visoko rangirani general te da je i o njemu i o Hrvatskoj čuo sve najbolje.

"2004. godine nitko nije znao što će se jednom dogoditi sa Zagorcem", izjavio je Striedinger.

Bivši član uprave Hypo banke opovrgao je i navode da je osnovao tvrtku Sambuca u Lihtenštajnu, koja se povezuje sa Zagorcem i preko koje se navodno prao novac za Hypo banku.

"Nisam nikad osnovao tvrtku u Lihtenštajnu ni drugdje ni za gospodina Zagorca ni za nikoga drugoga, niti sam izravno ni neizravno sudjelovao u tim stvarima. Moje poslovne veze s gospodinom Zagorcem bile su u okviru moje funkcije i ništa više", naglasio je Striedinger, koji se nada da će državno odvjetništvo objaviti informacije o bankovnim računima i da će se vidjeti da su njegove tvrdnje točne.

"Kad se priča da je Hypo surađivao s ratnim zločincima i sam vrag zna s kim, moram reći da to govore ljudi koji nemaju pojma i koji o tome ne žele ozbiljno izvješćivati", tvrdi Striedinger.

Nakon što je Hypo ušao na hrvatsko tržište preko tvrtke Leasing Kaernten, Kulterer je prema Striedingerovim riječima preko tadašnjeg austrijskog ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka stupio u kontakt s tadašnjim hrvatskim ministrom vanjskih poslova Matom Granićem i njegovim zamjenikom Ivom Sanaderom. Obojica su, tvrdi, jako motivirali Hypo banku da dođe u Hrvatsku.

Hrvatska je zemlja koja ima budućnost i hrvatska će strana sve učiniti kako bi se omogućio dolazak Hypo banke, a pozivima se pridružio i tadašnji guverner Hrvatske narodne banke, tvrdi Striedinger.

"Riječ je o dobrim, iskrenim izjavama potpore koje smo prihvatili i mi i druge banke, jer bez pristanka narodne banke i stranke na vlasti teško se može osnovati banka u nekoj zemlji", rekao je.

Striedinger tvrdi da je u međuvremenu teško razumjeti što se sve događa s Hypo bankom i smatra da cijeli slučaj ima političku pozadinu.

Što se pak njega osobno tiče, on tvrdi da nije ništa zgriješio i da će prema potrebi na sudu dokazati svoju nevinost.

To se odnosi i na sumnje protiv njega vezane za poslove u Austriji, kao i na navodne veze s bivšim zemaljskim poglavarom Koruške Joergom Haiderom, na njegov odnos sa Zagorcem kao i na navodne poslove u Istri.

Striedinger i Kulterer su se razišli ranije zbog različitih gledanja na neke poslove banke. Unatoč tomu što mu se Striedinger u međuvremenu navodno ispričao zbog odnosa prema njemu, Striedinger mu predbacuje odgovornost za tvrdnje kao primjerice da je Zagorec Striedingerov "čovjek".

Kulterer i Striedinger dio su skupine protiv koje se u Austriji vodi istraga da su se pri dokapitalizaciji banke 2004. nezakonito koristili povlaštenim dionicama. Osim toga, Striedingera se sumnjiči za druge nezakonitosti, izmeđum ostaloga mu se predbacuje da je zajedno sa Zagorcem omogućavao pranje novca.

Kulterer je uhićen ovog tjedna pod optužbom da je omogućavao davanje sumnjivih kredita u milijunskim iznosima.

Vezane vijesti

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Počinje li u Nizozemskoj zabrana pušenja marihuane za turiste?

Sudac okružnog suda u Haagu uskoro će odlučiti o tome hoće li Nizozemska zabraniti turistima ulazak u 'coffe shopove', piše BBC. Ova zabrana… Više

Komentari

registracija
30/9/09

davor12345, 20.08.10. 21:00

... "2004. godine nitko nije znao što će se jednom dogoditi sa Zagorcem", izjavio je Striedinger...

Ma tribali su mene pitat. Ja san točno zna šta će se dogoditi sa Zagorcem. Tko im je kriv.


registracija
30/9/09

davor12345, 20.08.10. 21:02

A ovi "naši" nema koga neće zajebat. I svetog oca Papu bi da mogu doć do njega.


registracija
30/8/10

DarkoUSA, 01.09.10. 01:24

"JADNI AUSTRIJANCI" Nisu znali ko je general.Malo sutra.Ne bi oni radili snjim da nisu imali debelu ponavljam debelu korist.Sve je to unaprijed planirano.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika