22.08.2010. / 22:28

Autor: Ana Smrečki

Kosor lupila šakom od stol: Ništa od povećanja PDV-a, ne uvodi se porez na banke

I dok neki mediji javljaju da bi se PDV mogao povećati na 24 ili čak 25 posto, HTV iz Vlade neslužbeno doznaje kako neće biti povećanja PDV-a. Premijerka Kosor navodno je odustala i od uvođenja poreza na banke

Koalicijski partneri u ponedjeljak za istim stolom - rebalans proračuna tema razgovora na Markovom trguKoalicijski partneri u ponedjeljak za istim stolom - rebalans proračuna tema razgovora na Markovom trguPočetak novog radnog tjedna bit će udaran za koalicijske partnere koji se u ponedjeljak sastaju s premijerkom Kosor u Banskim dvorima. Tema razgovora je najavljeni rebalans državnog proračuna. Vladajući se moraju dogovoriti kako rezati rashode, odnosno povećati prihode, a u javnosti su se već pojavile razne spekulacije o punjenju državne blagajne.

I dok neki mediji javljaju da bi se PDV mogao povećati na 24 ili čak 25 posto, HTV iz Vlade neslužbeno doznaje kako neće biti povećanja PDV-a. Takve se najave odlučno demantiraju, a premijerkini savjetnici poručuju da bi uvođenje novih poreza dodatno oštetili gospodarstvo. Premijerka Kosor navodno je odustala i od uvođenja poreza na banke.

Najosjetljivije skupine se neće dirati

Umjesto novih poreza, prihodi u proračunu mogli bi se povećati prodajom manjinskih udjela u nekim tvrtkama. U državnom vlasništvu trenutno su dionice oko 400 poduzeća. Jedno je sigurno, Vlada uoči predstojećih parlamentarnih izbora ne smije dirati u najosjetljivije skupine u društvu.

Premijerka je već potvrdila da se neće smanjivati ni rodiljne naknade, ni doplatak za djecu. Ostaje vidjeti koje će rješenje iznjedriti socijalni partneri po pitanju smanjenja plaća. Pušteni su probni baloni, no reakcije nisu bile pozitivne, jer su sindikati najavili štrajk, i moguću odgodu početka predstojeće školske godine.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika