23.08.2010. / 10:04

Autor: Nacionalova redakcija

Ubrzo račun za usluge iz Kaptola: Crkva ulazi u sustav PDV-a?

"Neće biti računa za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer se ne radi o profitnoj djelatnosti. Međutim, svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a"

Kardinal Josip BozanićKardinal Josip BozanićPrema pisanju Večernjeg lista, Crkva u Hrvatskoj će Crkva će ući u sustav PDV-a i izdavati račune. Naime, kao i sve druge vjerske zajednice u Hrvatskoj, i Katolička crkva oslobođena je plaćanja poreza, no samo na neprofitni dio prihoda, poput krštenja, sprovoda, krizme. "Neće biti računa za misu zadušnicu ili potvrdu za krizmanika, jer se ne radi o profitnoj djelatnosti. Međutim, svatko tko iznajmljuje neki crkveni prostor, prodaje svijeće i slično, trebao bi biti u sustavu PDV-a", objašnjavaju iz Crkve.

Štoviše, Kaptolu bi ulazak u sustav PDV-a odgovarao. Do sada je PDV plaćala kao i ostali građani, kao krajnji korisnici i nije imala pravo na njegov povrat. "To se osobito osjeti kod obnova i gradnji crkvi i drugih objekata, gdje nam iskazani PDV na računu ne znači ništa. Da smo u sustavu PDV-a, imali bismo mogućnost njegova odbitka kao pretporeza i na taj bismo način uštedjeli tih 23 posto, jer bi račun bio manji upravo za taj postotak", kaže za Večernjak izvor s Kaptola.

Vezane vijesti

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Nerad, licemjerje, bezosjećajnost

Komisija Iustittia et pax Hrvatske biskupske konferencije poziva vjernike i građane da se 4. ožujka pridruže širokoj akciji Europskog saveza za… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 23.08.10. 11:42

al treba ima naplatiti sav pdv od kad je uveden


registracija
9/5/10

lolobrigita, 23.08.10. 12:13

Porez na sve,a ne samo na ono što bi oni htjeli. Pa koji to poduzetnik,a crkva jest poduzetnik,plaća PDV po želji?Odakle im pravo na izbor?Ono nisu neprofitna organizacija,dakle moraju plaćati porez na sve što i sami naplaćuju.Uključujući i nasljeđivanje nekretnina od vjernika.Baš kao i ostali smrtnici.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.08.10. 13:59

Čini se da su se Jadranka i Šuki preračunali u računici koliko daju crkvi iz budžeta,a zauzvrat goli šipak.sad kad država tone,prvo su pokušali banke svezati,a sad malo Kaptol.da,nemaju više niti najmanje šanse na izborima,masa gladnih i nezaposlenih,banke u dosluhu sa crkvom,HDZ-u i istomišljenicima,da ne velim gubitnicima jako se gadno piše.da sam je Šuki,prvo bi u Klagenfurt,pa malo do lihteštajnskog dvorca,a onda ravno u New York.pogodite zašto.


registracija
4/1/09

miroljubiv, 23.08.10. 14:04

Zaboravio sam najbitnije,pardon.ovdje vidim nema niti silovanih,a kamoli obešćašćenih od strane svećenstva.za odštetne zahtjeve ovdje nisu nikad čuli.ispada da će sotonisti i ateisti ovdje najbolje proći.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika